Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To je tak, když se jedna nepravda vyvrací jinými. POdívejme se na některá tvrzení v článku:

1. Výrok: "Země nyní do vesmíru vrací méně tepla, než získává od Slunce"

Tohle je nesmysl. Země vrací do Vesmíru v dlouhodobém průměru víc energie. A to i když se otepluje. Autor výroku zapomíná na zhruba dvě promile, které ke slunečnímu záření přidávají geotermální zdroje a které se společně s energií přijatou od Slunce vyzařují do Vesmíru. Ještě o něco méně přidává naše civilizace užíváním fosilních a jaderných paliv.

2. Výrok: "Například led má při teplotě 273 K, tj. 0oC emisivitu 315,6 W/m2, tj. vyzařuje teplo"

a) Emisivita se nevyjadřuje ve Wattech, ale je to bezrozměrná konstanta v rozsahu 0 až 1, která vyjadřuje rozdíl mezi reálným a absolutně černým tělesem.

b) Emisivita ve vzorci Stefan-Boltzmanova zákona autorovi zcela chybí. Tak, jak zákon popsal, platí pouze pro absolutně černé těleso. A tím není ani autorem popisovaný led (byť míá emisivitu kolem 0,97), ani Země jako celek. Emisivita popisuje, nakolik se reálné těleso od toho absolutně černého liší. A právě změny emisivity Země jako celku jsou základem teorií o vlivech složení atmosféry na globální oteplování.

1 0
možnosti
PP

S Vaší poznámkou ohledně výroku č. 2 souhlasím (ono ani není moc o čem diskutovat), ne tak už s poznámkou k výroku č. 1. Co přesně znamená ten "dlouhodobý průměr"? Předpokládám, že se bavíme o období milion let +, což je nám ovšem poněkud k ničemu.

Kromě toho bych rád upozornil na tolik opomíjený deštníkový efekt, který je - zdá se - momentálně na svém cyklickém maximu. Nemálo výzkumů jasně říká, že za současné globální oteplování vlastně ani nemůže nic jiného, než deštníkový efekt. Ale to nikdo dneska slyšet nechce. Je to komplikovanější, než Grétino běsnění.

0 0
možnosti
JH

Celkově oceňuji snahu autora přispět do diskuze o globálním oteplování. Je ale pozoruhodné, že zcela ignoruje(už poněkolikáté) specifickou roli tzv. skleníkových plynů, které mají, údajně významně, posunovat tepelnou bilanci směrem k ohřívání planety. Buď by měl zdůvodnit, proč to ignoruje nebo je to celé dosti mimo.

2 0
možnosti
Foto

Jo, když se pan Bartoň pustí do fyziky, je to vždycky sranda...

8 0
možnosti
  • Počet článků 2656
  • Celková karma 31,78
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články