Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Opět prof. Žaloudík:

Hygienická norma říkala, že 1860 nakažených na 100,000 obyvatel zavdává příčinu k omezování návštěv v nemocnicích a další věci (...) to je 186 tisíc na 10 milionů. Kdybychom měli 186 tisíc nakažených na COVID, to bychom se zbláznili, dovedete si to představit? A to je hygienická norma pro to, abychom zvážili jako ředitelé nemocnic omezení návštěv a podobné věci.

0 0
možnosti

P45e69t57r 47Č91e85j62k88a

13. 10. 2020 16:01

1.) Nutné je mít na paměti fakt, že pokud je zjištěn nějaký stav k nějakému dni, tak je vlastně starý 5 možná i 10 dní. Takže vy musíte udělat z počtu nakažených k nějakému dni odhad na základě trendů (a ty jsou prozatím stále zjevně negativní) o cca týden dopředu a máte nějaký skutečný obraz toho, jak to ten den doopravdy vypadá - vy se potřebujete dostat na stav nakaženosti bez zpoždění daného inkubační dobou.

2.) V případě, že tahle predikce ukazuje, že zdravotní systém se dostává na hranu kapacit, tak nemůžete čekat, jak zafungují opatření zavedená před několika dny - nemáte na to čas - právě kvůli tomu zpoždění "za virem" - musíte predikovat (a bylo by skvělé, kdyby ty predikce byly horší než skutečný stav) i rozšířenost viru na lidi, kteří ještě diagnostikováni nebyli, protože nakažení jsou - ale ještě nebyli zachyceni diagnostikou. Nemluvě o tom, že pokud je podíl nákaz v testovaných vzorcích velmi vysoký (kolem 20 až dokonce přes 30 %) a víte, že hygieny nestíhají trasovat (což je obrovský rozdíl oproti jaru či letním měsícům), tak zároveň zaručeně víte, že máte mnohem větší podíl lidí, kteří mezi "nalezenými" nakaženými nejsou.... Zkrátka a jednoduše - když píšete, že je třeba zajistit kapacity nemocnic, tak přesně to je cílem těch opatření, jenže vy uvažujete na základě stavu zjištěného - tedy toho "zpožděného" za virem.... Ta opatření se musí udělat na základě odhadu stavu "současně" s virem - tedy dneska musíme odhadovat kolik skutečně nakažených tu bylo včera.... a to skutečně nebylo 62 tisíc, kolik je statistický údaj k včerejšku o počtu aktuálně diagnostikovaných.....

3 0
možnosti
JZ

J45a11n 31Z37i25e24g17l55e24r

13. 10. 2020 10:51

Zasloužená karma R^:-)

1 1
možnosti
JJ

J91a98n 25J46a56n17u45š47k95a

13. 10. 2020 17:31

zaslouzeny minus :-D

0 1
možnosti
Foto

Prymula a Hamáček jsou pěšáci, šéfem je Babiš.

2 0
možnosti
Foto

Hezký článek, za všechno mohou Prymula a Hamáček. Premiér Babiš, který těch zmatků vyvolal nejvíce, je autorem zcela pominut. Autor se asi nejvíce obává toho, aby se snad Prymula s Hamáčkem nestali populárnějšími než Babiš.

Situace vážná je, tady nikdo lidi nestraší. Jestliže se u nás smrtnost COVIDu pohybuje zatím kolem 1%, znamená to, že pokud u nás v minulých dnech počet nově nakažených byl 5.000, 6.000 nebo 8.000 tak za nějaký čas budou denní počty zemřelých 50, 60 nebo 80. A nebezpečí zahlcení zdravotnictví také skutečně hrozí, pokud se nic nepodnikne.

A vyčítat Prymulovi, že odložil oznámené televizní vystoupení? Jednání vlády se protahovalo a dokud se vláda na něčem neshodla, neměl Prymula vlastně o čem mluvit.

5 2
možnosti
MB

Zpochybňovat vážnost situace nelze. Lze ovšem zpochybňovat dar vlády - Vyvolávat paniku a chaos ! Ohlášeně večer, vystoupí Prymula - nevystupuje. Co se děje ? Umřel, abdikoval - nebo něco vyhlásí Babiš? A co vlastně vyhlásí ? Že něco zavře ? Nebo dokonce jeho ? On přece nepochybil - Zaorálek zase pravil, že ve sboru pochybili. Možná chtěli ohlásit zavření Kotleby na Slovensku ! Tak či onak pokyny jsou jasné ! Zdravotníci - učitelé - OSVČ - Běžte se připravit ... ! Čau lidi :-)

1 5
možnosti
RK

R93a55d97i91m 94K82a62l93a67s

13. 10. 2020 8:43

Hamáček ani Prymula neříkají, že za 14 dnů přijde katastrofa, ale že by za 14 dnů katastrofa nastat mohla...

A je to celkem jednoduché, počet nakažených se vyvíjel hůře a proto už v tuto chvíli není na co čekat vzhledem k volné čtvrtinové kapacitě nemocnic... Od počtu nakažených se totiž odvozují další čísla jako počet hospitalizovaných, lidí ve vážném stavu atd. Dopočítat se k tomu, co by mohlo nastat za 14 dnů, je nyní totiž celkem lehké. A problematický byl onen skok z minulého týdne, kdy jsme se z 5000 dostali na 8000. To samozřejmě v plánu nebylo a navíc rostlo procento pozitivně testovaných... Proto bylo evidentní, že přijatá opatření nestačí...

Mě vždy fascinuje, že někdo žije v představě, že existuje někdo, kdo např. řekne, budete nosit roušky od 8:00 do 18:00 a budeme mít relativně pohodových 1500 nakažených denně. Takhle tu epidemii nikdo řídit neumí.

Jestli dojde k zahlcení zdravotnického systému a nebyla by přijata další opatření, byl byste dost možná první, kdo by se ptal, proč se nic nedělalo a čekalo se až na neveselý konec s tím, že to, co se přijalo možná bude stačit?

Navíc vyšla studie, ale pouze studie, které zohledňují pokles venkovní teploty o 1°C nebo naopak nárůst a na základě toho je predikován počet nově infikovaných. Takže i počasí je podstatný faktor...

9 1
možnosti
DS

Úplně se zapomíní na hanebné selhání celostátní studie promořenosti z dubna https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/05/23/cinsky-panelak-ve-spanelske-vesnici/. Lidé, kteří to tenkrát nezvládli nám dones velí.

Přes léto se zanedbalo zejména testování promořenosti populace https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/07/09/ani-po-ctyrech-mesicich-pandemie-neumime-spravne-testovat/ . Dále se zanedbala standardizace testů. O tom jsem tu rozsáhle psal.

Pokud se nemoc nešíří z infekčních center ale byla v populaci celou dobu - to by nám řekly testy promořenosti - tak všechna tato opatření nemají žádný smysl.

2 0
možnosti
VF

Zdá se, že každý je odborník, statistik a prognostik podle svého hlediska a podle svých zkušeností. Jinak to vidí zdravý třicátník s dostatečnými příjmy a jinak pětasedmdesátník, který čeká na operaci a příjem do nemocnice. Ale jak to vypadá, hlavní je teď si flusnout na Bureše a plukovníka, aby všichni viděli, kdo za to může. Ve středověku se taky pálily čarodějnice, když sousedovi přestala dojit kráva. Takže co? Uvidíme za 14 dní. Z toho se snad nikdo nezblázní a ani nemusí ukazovat prstem, koho pověsit na lucernu, nebo soutěžit na blogu kdo je větší lhář a ten jedině správnej gauner.

8 2
možnosti
RK

Nějak vám z toho vypadl Babiš, který vzal na sebe odbornou odpovědnost, protože se najmenoval jako předseda rady vlády pro veřejné zdraví a taky na sebe hrdě bere politickou odpovědnost.

5 1
možnosti
  • Počet článků 2651
  • Celková karma 31,90
  • Průměrná čtenost 2022x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články