Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Fakta o cenách FVE a jejich tvorbě.

Pro rok 2004 byla stanovena výkupní cena (bez jakékoliv zákonné podpory) na 6,00 Kč/kWh.

Pro rok 2005 byla stanovována podle principů připravovaného zákona 180/2005 (tedy toho zákona, proti kterému ODS protestovala - jistě i proto, že byla opoziční, ale zejména proto, že obecně nesouhlasí s žádným násilněním trhu) na hodnotu 13,20 Kč/kWh.

Pro rok 2006 byla cena podle zcela jasných algoritmů stanovena na 13,46 Kč/kWh. Na této hodnotě setrvala i v roce 2007. Poznamenávám, že ceny stanovuje nezávislý ERÚ podle pravidel zákona.

V roce 2007 začal masivní dovoz panelů z Číny a pokles jejich ceny. ERÚ proto snížil i výkupní cenu z FVE. A teď to přijde: poslanci ČSSD (bez protestů odpovědných členů vlády) pozměňovacím návrhem stanovili, že cena nesmí meziročně klesnout o více než 5 %. Proto cena pro rok 2008 klesla na 12,89 KČ/kWh, tedy o pouhých 57 haléřů.

V druhé polovině roku 2008 bylo zřejmé, že je potřeba věc řešit. Jediné možné řešení byla změna zákona. Změnu začala Topolánkova vláda připravovat. Ovšem v březnu 2009 padla a tedy nestihla zákon projednat. Fisherova vláda měla vlastně dvě období (druhé vzniklo prodloužením prvního), takže logicky nic nepřipravovala.

Takže teprve vláda Nečasova měla čas a prostor, aby její koalice v roce 2010 prohlasovala zákon, měnící algoritmus výpočtu a zejména odstraňující brzdu v poklesu výkupní ceny. Do té doby nesla odpovědnost plně ČSSD a její koaliční partneři.

0 0
možnosti

Ale těch zasvěcených a následně bohatých....no kdo na to měl!!!!!!

0 0
možnosti
Foto

Tak za díru v českých zákonech může EU....to jste vymyslel sám?Pokud by tam ta díra nebyla,solární panely by byly pouze na střechách domů a hal,nikoliv na poli ve velkém množství...

6 4
možnosti

Za díru nikoliv, za potřebu dotovat ano.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS