Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Stejně jako většina Evropy také Česko odebírá ruský zemní plyn, avšak fatálně závislé na něm není. Česká republika je plně napojena na plynový trh severozápadní Evropy, soustředěný kolem Rotterdamu. Sto procent k nám dodaného plynu se prodává na trzích v Nizozemsku a Německu. Je lhostejné, zda k nám nakonec doputuje ruský, norský nebo nizozemský zemní plyn. Podstatné je, že máme všechny kontrakty uzavřené na Západě a zároveň máme dostatek přepravních cest, aby se plyn fyzicky dostal do České republiky. Loni k nám 99,3 procenta plynu přiteklo z Německa, přes Ukrajinu a Slovensko jen 0,7 procenta.. Evropa totiž nemá jen norskou náhradu za ruský plyn, ale na jihu a jihovýchodě je doslova obklopena prstencem jiných dodavatelů, kteří čekají na příležitost, tedy pásem zemí severní Afriky a Blízkého východu.Problémy by nemusely nastat ani s cenou, protože tu určuje nabídka a poptávka.

2 0
možnosti
AD

Tvrzení, že spuštěním NS2 se zvýší závislost na Rusku je blábol. Nezvýší se ani o centimetr, jelikož plyn z Ruska budeme odebírat tak jako tak. Není zbytí, pokud nechceme dražší zkapalněný. To že proti NS2 řvou ti, kdo přijdou o tranzitní poplatky je pochopitelné, ale nemělo by se to podporovat demagogií.

4 0
možnosti
AR

Nyní se buduje plynovod z Norska skrz Dánsko do přístavu Swinoujscie v Polsku. Do provozu bude dán r.2023. Užitek z toho budou mít Dánsko, Pobaltské státy, Polsko a Ukrajina, protože už nebudou závislé na dodávkách z Ruska.;-D

2 1
možnosti
JN

Zatímco Němci zainvestovali stavbu plynovodu Nordstream mimo území Ukrajiny a Polska, protože tyto dva státy považují za méně spolehlivé obchodní partnery než Rusko.

0 1
možnosti
LB

Protiruské sankce jsou samozřejmě politickým gestem, ekonomicky dopadnou na malé a velcí je obejdou - viz Nord Stream 2. Dlouhodobě poškodí evropské vývozce a jejich konkurenceschopnost, naopak ty ruské podpoří.

Němci ruský plyn budou potřebovat kvůli své "Energiewende", tedy přechodu na obnovitelné zdroje, poněvadž pokud budou chtít vyrábět elektřinu čistě a přitom zavřít všechny atomové a uhelné elektrárny, tak jim nic jiného po určitou dobu, než bude Energiewende uskutečněna, nezbude. A možná ani potom ne.

4 1
možnosti
Foto

Hospodářské sankce, které 62 zemí světa z různých důvodů zavedlo proti Rusku, stály ruské vývozce jen loni kolem 6,3 miliardy dolarů (143 miliard Kč). Uvádí to úřední zpráva ruského ministerstva pro hospodářský rozvoj, která byla zveřejněna v Moskvě. Největší počet sankčních opatření zavedla proti Rusku Evropská unie, z velké části za anexi ukrajinského Krymu a podporu donbaských povstalců.Na čele žebříčku je Evropská unie, která jich zavedla 25, a Ukrajina s 22 sankcemi. Bělorusko jich zavedlo 13 a Turecko 12. Nejvíce sankcemi trpí ruské hutnictví, které loni přišlo o čtyři miliardy dolarů. Následuje zemědělství s 1,1 miliardy dolarů ztrát, chemický průmysl (641 milionů USD) a export automobilů (306 milionů USD).

Č

3 3
možnosti
JH

J89a17k33u49b 55H66o73z80a

24. 4. 2019 9:55

Němci nemají moc na vybranou, buď bude Nordstream 2 nebo budou muset udělat své "zelené" energetické koncepci pápá.

3 0
možnosti
DR

No jo. Jenže ta slavná EU elita měla za to, že když po Krymu vyhlásí protiruské sankce,tak že si kvůli nim Rusko sedne na za.ek. To se, přes určité jejich problémy, především na začátku, nakonec nestalo a nyní nikdo z těch samých elit nemá odvahu přiznat chybu a veřejně přiznat že je to spíše blamáž která Krym Ukrajině nejen že nenavrátila ale navíc opravdu nepomohla vůbec nikomu a tak se každý půlrok jak na sjezdech KSČ jen poslušně a jednohlasně prodlužují, byť už každý ví že je to naprosto k ničemu.

5 4
možnosti
DR

Upřímně, že to nepochopí Kindl a jako už tradičně mínusák Kalous, jsem očekával. Zdravím chlapci. R^

1 2
možnosti
  • Počet článků 2651
  • Celková karma 31,90
  • Průměrná čtenost 2022x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články