Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

Marxovou celoživotnou prácou je dielo Kapitál. Podstatu diela Kapitál, teda základných zákonitostí objavených Marxom možno demonštrovať na protirečení, ktorým jeden zo zakladateľov politickej ekonómie François Quesnay trápil svojich vzdelaných súčasníkov, a tí mu vždy zostali dlžní odpoveď.

Quesnayova otázka: "Uznávate, že čím viac nákladov alebo nákladných prác možno bez ujmy na výrobe usporiť pri výrobe priemyselných výrobkov, tým výhodnejšie sú tieto úspory, lebo zmenšujú cenu výrobku. A napriek tomu sa nazdávate, že výroba bohatstva, ktorá pochádza z práce priemyselníkov, spočíva vo zväčšení výmennej hodnoty ich výrobkov?" – Ľudsky prijateľne by sme mohli túto otázku položiť asi takto: "Prečo kapitalisti neustále znižujú hodnotu, hoci im ide práve o túto hodnotu?"

Prečo si kapitalisti nevedomky kopú hrob, hoci to vedome nechcú??

0 0
možnosti
Foto

Obávám se, že se vztyčováním nemá problém jen socha MT. ;-D

0 0
možnosti
KT

Mohli tu sochu, Thatcherové, vztyčit v Pekingu.

6 1
možnosti
LF

L21u34k30a45s 65F42i54k20r

7. 2. 2019 20:01

Nebo v Buenos Aires.

0 0
možnosti
IL

Nikdy jsem si nemyslela, ze po nekolika desitek let, kdy jsme se povinne museli ucit marxismus leninismus, a strasne jsme tuto ideologii nesnaseli, tak se budeme muset divat, jak se vztycuji pomniky Marxe a Engelse. :-(:-/;-(

13 2
možnosti
PK

Když měl Marx 200 let od narození, tak se mu v Trevíru u rodného domu byl "poklonit" i Kohl. Což mě překvapilo. Berte to jako historii. Francie také uctívá Napoleona.

4 1
možnosti
PK

Nejsem sice konzervativec a obdivovatel paní Thatcher, ale uznávám že Británie po epoše labouristů (třeba Wilson) tvrdou léčbu nutně potřebovala. Upadala. Doufám,že zase nebude moc upadat po Brexitu-nebrexitu.

2 0
možnosti
Foto

Rodiště jako rodiště, ne?

0 0
možnosti
  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,63
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články