Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J45a81k36u74b 58R42o45t90h

1. 11. 2018 8:53

Senát je zbytečný, áno. Senát je špatný, áno. Senát nemá legitimitu, páč je slabá účast, áno. Řekl to Babiš? ÁNO. Takže kdysi seriózní publicista, nyní zarytý babišovec, sedne a píše. :-/

7 0
možnosti
MS

Já osobně nevidím v referendu nebezpečí jen za předpokladu, že by byly skutečné pojistky:

Počet podpisů by měl odpovídat, nebo převyšovat počet voličů, kteří hlasovali v regulérních volbách. Takže když dejme tomu pro konkrétní politickou stranu v regulérních volbách hlasovalo třeba 700 tisíc lidí a tato strana pak navrhne konkrétní zákon. Tak odpůrců zákona, kteří by chtěli hlasovat zrušení v referendu by mělo být minimálně 700 tisíc a víc. To samé v případě odvolání prezidenta, či senátora. Prostě počet odpůrců, kteří by chtěli hlasovat v referendu by měl odpovídat, nebo převyšovat počet příznivců, kteří v regulérních volbách využili své hlasovací právo.

Tím by se ošetřilo, že by legislativu, která ovlivňuje několik miliónů lidí, nebo osobu neshodilo pár aktivistů, kteří se právě sešli na sociální síti.

Doba vypsání referenda by měla také být aspoň po uplynutí půlky mandátu politika v případě jeho odvolání, nebo po uplynutí několika let platnosti zákona. Tím by byla ošetřena aspoň objektivita a hlasovali by skutečně lidi, který zákon, nebo osoba reálně negativně ovlivňuje.

Samozřejmě se nedá zabránit manipulaci s lidmi, kteří by hlasovali, ačkoli by je zákon ani osoba, o které se hlasuje, nezajímala. Proto by měla být zakotvena trestněprávní odpovědnost všech iniciátorů petic a všech správců petičních, nebo podpisových archů. Oni by měli být zodpovědní za to, že přijímají skutečný hlas od člověka, který chce změnu v referendu. Nikoli černou duši. Pokud někdo chce sbírat podpisy, má na to právo. Ale má také povinnost a musí se také postavit čelem k zodpovědnosti z případných následků.

Následkům hlasování by se také měli postavit čelem i hlasující, proto by měla být časová prodleva do vypsání dalšího referenda, které by zrušilo výsledek prvního referenda. Tím by se ošetřilo, že by se referendum nedělo každý týden.

Za těchto okolností bych si dovedl představit fungující referendum. Jenže je to utopie.

2 0
možnosti
Foto

Senát je nesmírně důležitá instituce a zrušení senátu by byla totální hloupost. Jsem pro obecné referendum a o tom, zda být tam a tam veřejné WC a podobně a jinak ne. Jinak pokud se podíváte po okolí, třeba Slovensko, tam referenda končí kvůli nezájmu občanů. Já si volím poslance a chci, aby oni za mě rozhodovali. Mají k tomu podklady, které já nemám. Pak to u nás dopadne jako volba Zemana a Babiše.RvRvRv

7 1
možnosti
Foto

Některé lidi bych raději nenechal rozhodovat ani o tom,kde má býr veřejné WC....;-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 2658
  • Celková karma 31,76
  • Průměrná čtenost 2016x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články