Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nechci tapetovat, tak jsem to trochu ( polopaticky) opravil:

----

Odpůrci referenda jistě velmi dobře vědí,

že naši spoluobčané před 15 lety rozhodli svými hlasy o vstupu ČR do EU. Bylo to přesně 77,33 % odevzdaných hlasů. Odpůrci odmítají referendum dost často údajně kvůli nižší inteligenci národa. Z toho důvodu není zaručen ten správný výsledek jejich jednoduchého rozhodování bez důkladné úvahy všech aspektů PRO a ROTI. Prostě jednoduchý méně inteligentní občan nemůže rozhodovat o důležitých otázkách celé země. To je názor odpůrci referenda.

Otvírá se tím ale obrácená dost důležitá otázka z doby minulé.

Zda jsme do EU vstoupili také proto, že národ je skutečně většinově hloupý, když více než 3/4 hlasů bylo PRO ( ironie - poznámka pro nechápavé).

Odpůrci referenda se často vyjadřují, že inteligenčně nevhodní spoluobčané již nesmí dostat možnost demokratického všelidového hlasování, jako například bylo referendum o vstupu do EU. Jim prostě moc záleží na tom, aby se už nikdy nic podobného nemohlo stát. ( ironie ?:-) možná...)

3 0
možnosti

Až na ten drobný detail, že tenkrát bylo členství v EU vítané jak emočně, tak ekonomicky. V té době převažovala pouze PRO a nebyl důvod nic odmítat. Takže to, že hlasovali lidé, kteří nedokáží domyslet důsledky své volby, se nijak negativně neprojevilo. V současné době by ale fakticky byly důsledky volby těchto lidí, kteří (jak je smutné vidět) jsou velmi snadno manipulovatelní a lehce (dokonce nadšeně) podléhají lžím a dezinformacím, katastrofální. To je fakt a i když to není třeba na první pohled fér, byla by šílenost dopustit takové hlasování. A nejabsurdnější na tom je, že nejvíc by nad výdělkem zaplakali právě tito manipulovatelní jednodušší lidé. Jakoli to zní směšně, pravdou je, že je nutno ochránit právě je před jimi samotnými.

2 1
možnosti

To pravo VETA, ktere propagujete autore, je strasny nesmysl. Na to doplatilo Polsko, kdyz kazdy slechtic mohl vetovat cokoliv. Polsko si nasledne rozebrali Prusaci, Rusaci a Rakusane. Warsava se stala ruskym mestem! . . . Veto je vetsi nesmysl nezli referendum!

1 0
možnosti
Foto

Vy operujete statisíci imigrantů, u nás jich je 12 až 19. Kusů. Přesto vyhrávají volby. ;-DJsou zřejmě velmi pracovití. ;-) Ale vy, velký anonista, byste měl vědět, nebo spíše přiznat, že hlavním důvodem, proč Andrej Babiš nechce z EU, jsou dotace, o které by přišel, a které jsou hlavním motorem jeho "podnikatelské geniality":-)

3 4
možnosti

Nesmysl, ten si pomůže i bez dotací....prasata už zlikvidoval a krávy budou prý následovat;-)

1 3
možnosti

A nebylo by lepší pouze vyjmout migrační politiku ze seznamu záležitostí, které není možné schvalovat kvalifikovanou většinou, ale shodou všech členů? Ono pokud se bude muset čekat na shodu všech členů úplně ve všem nedohodne se Evropa na ničem.

1 0
možnosti

R46u18d34a 53S78l81a75v75í10k

12. 2. 2018 12:26

Myslíte stejně, jak už se to stalo loni v listopadu?

0 0
možnosti

Řekl bych, že legitimita referenda je zrovna v otázce členství v EU nesporná.

Pokud bylo možné, aby voliči formou referenda rozhodli o vstupu do EU, bylo by naprosto nedemokratické nedovolit jim hlasovat o vystoupení z EU.

A to navíc za situace, kdy EU se v souvislosti s Lisabonskou smlouvou a následně dosti podstatně změnila.

6 0
možnosti

legitimita referenda o členství v EU sporná je.

referendum silně závidí na formulaci otázky. proto taky prvky přímé demokracie má jen několik společensky nejvyvinutějších států na světě a navíc drtivá většina referend není o strategických zahraničně-politických otázkách, ale o komunálních tématech.

dynamika a důsledky integrace a dezintegrace globálních zahraničně-politických celků jsou naprosto odlišné. jakýkoliv rozpad společenství federací a pod. vždy přináší v první řadě nejistoty, chaos a konflikty nebo je jen důsledkem chaosu a konfliktů. a to není případ dnešní Eu ani zdaleka.

takže psát když jsme mohli hlasovat o vstupu můžeme i o výstupu prostě není správný argument. to nejsou analogické procesy.

3 2
možnosti

Jednoznačný souhlas s existencí zákona o referenduR^

5 0
možnosti

Jednoznačný nesouhlas s existencí zákona o referendu

4 1
možnosti

Já si myslím, že uzákonění referenda (ne jen o EU, ale jako takového) je velmi potřebné.

I kdyby to bylo jen proto, aby politici EU i naši viděli, že hlasování o setrvání v EU je i prakticky možné.

Třeba je už to přinutí chovat se ve vztahu k ČR rozumněji.

3 3
možnosti

no podle reakcí v EU a japonských investorů má debata o czexitu právě opačný efekt. nezačínají nás brát vážně, ale naopak analyzují si, zda jsme ještě stále stabilním cílovým teritoriem jejich investic.

5 0
možnosti

V demokracii nemůže být stoprocentní shoda všech.

1 1
možnosti

Demokracie není o tom, že 51% těch co volili, se.e na zbylých 49%.

1 0
možnosti

V80á32c78l74a86v 62M82a45c51h

12. 2. 2018 10:39

Je zřejmé že rizika výstupu, zejména ekonomická, jsou enormní. Na druhou stranu rizika setrvání jsou rovněž enormní, zejména bezpečnostní. Bylo by dobré o výstupu z EU začít racionálně diskutovat a v předstihu řešit jak dopady případného czechzitu minimalizovat.

4 3
možnosti

T16o97m64á38š 14K28r34á29l

12. 2. 2018 10:30

Vetsina lida netusi co je to Lisabonska smlouva a velka vetsina z tech netusicich jsou prave zastanci referend a vystupovani z EU :-) navic se rozhoduji podle momentalni nalady, ktera je primo umerna poctu migrantu a novinek ze sveta islamu, kterymi je obstastnil nejaky jejich dusevni vudce:-)

9 3
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS