Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Paní Šichtařová má v uvedeném článku pravdu. Poprvé jsem četl poučku, že pouze tvrdá měna podporuje inovace, v knize C. Napoleoniho, věnovanou dějinám ekonomických teorií. Paní Šichtařová pouze aplikuje tuto poučku na současnou situaci.

0 0
možnosti
DB

skutečně si myslíte,že když si UMĚLE uděláme kurz koruny k euru....1euro rovná se 0,1 kč...tak že naši vědci vymyslí něco převratného, co budeme schopni lehce prodat,,,,,,,,,,,, TOMU NEVĚŘTE ANI OMYLEM...........:-):-)

0 2
možnosti
JR

Ekonomické poučky nefungují, souhlas...čtu..a autor píše, že by fungovali kdyby tady existoval jakýsi idealististický "ideální trh". Např. jak to, že neroste inflace, když se peníze tisknou jako o závod? To by přeci podle pouček tržních komsomolců měla. To je jen jeden příklad. Autor stále věří v iluzi jakéhosi "ideálního trhu"...to je podobná iluze jako komunismus..lidské preference a volby jsou jiné...je to vidět i ve volbách a v reálném jednání lidí

0 1
možnosti
JR

Podle mě nefungují, protože svět se změnil, je to jakási globální vesnice, kde pro velké nadnárodní společnosti neexistují státy a hranice ..........což je nová fáze.......

1 1
možnosti

Dneska má tzv. ekonomická věda jedinou funkci, funkci roztleskávačky. Je to něco jako reklamní věda, neboli, jak vnutit obyčejným lidem něco co nechtějí. Analýzy jsou cinknuté, tisk peněz je o tomtéž. Ale lidi už chápou, že to tak je a proto to má přesně opačný účinek. Je to jako s cinknutými předvolebními průzkumy. Mají opačný účinek než autor zamýšlel. Tedy není to pavěda, ale marketing.

0 2
možnosti
DB

jak vy přesně spočítáte, že.... Analýzy jsou cinknuté, tisk peněz je o tomtéž.......to mi předveďte...rád se na váš výpočet podívám...:-)

0 0
možnosti

Ekonomika se neřídí pravidly, ta se v podstatě řídím jediným nepravidlem. Vždy čini to, co od ní tzv. experti očekávají nejméně a to v okamžik, kdy si myslí, že je daná věc zcela nemožná.

1 0
možnosti
Foto

Je třeba se dívat na ekonomii skrze jednání člověka a skrze jeho preference. Tímto subjektivistickým pohledem se zabývá Rakouská škola ekonomie, která jako jediná dokázala vytvořit kapitálovou teorii a teorii hospodářských cyklů. Byli to také ekonomové rakouské školy, kteří dokázali, že socialismus v jakékoliv podobě trpí absencí ekonomické kalkulace a že tedy každý socialismus povede většinou k nesprávné alokaci a využívání vzácných zdrojů.

2 0
možnosti
IS

Ano. Rakouská ekonomická škola se dle mého názoru nejvíce přibližuje realitě. Akorát se její suché závěry blbě prodávají před volbami.;-)

0 1
možnosti
Foto

R^R^

Ekonomie je výsostně sociální "věda" která diagnostikuje procesy a snaží se z nich vyvodit souvislosti a predikovat další vývoj.

Máte pravdu v tom, že absolventi ekonomických škol vycházejí do praxe s hlavami plnými pouček, které již dávno neplatí, neboť byly vymyšleny v prostředí, které už se dávno změnilo a teorie silně zaostává.

A paní Šichtařová? To je populistka v tom smyslu, že vymyslí situaci a vyvozuje z ní (téměř vždy) negativní až krizový vývoj, který však zpravidla nenastává. Její texty hodnotím pouze jako beletrii, které nemá nic společného ani se zaostalými ekonomickými poučkami, natož pak s reálným ekonomickým prostředím.

Hezký den.

2 1
možnosti
IS

Malinko bych se přikláněl k názoru, že paní Šichtařové její predikce nevycházejí, neb jisté instituce ještě jsou schopny hasit požáry dříve, než plně vypuknou. Spousta ekonomů vcelku přesně předpovědělo, že Řecko zkrachuje. A taky zkrachovalo. Bez ohledu na finanční balíčky v potu tváře udržující Řecko v eurozóně. Občas mě napadá rčení o vytloukání klínu klínem či o hašení požáru benzínem.;-)

1 0
možnosti
Foto

Ekonomika není věda ani pavěda, ekonomika je souhrn hospodářských procesů nějakého celku a jako taková nemůže neexistovat (to k vaší otázce z perexu). Existuje ekonomika státu, nějakého podniku, vaší domácnosti... Kohokoli a čehokoli, kdo či co nějak hospodaří. Nauka, která o tom všem pojednává, se jmenuje ekonomie. Jestli je to věda nebo ne, to záleží na tom, jaká kritéria "vědeckosti" nastavíte. Z tohoto vašeho zmatení základních pojmů sám dovoďte, jakou hodnotu asi vaše úvaha má.

4 1
možnosti
IS

Trochu jinak je to s ekonomií.:-)

1 0
možnosti
Foto

R^

Ekonomika je dnes toliko jedním z mnoha nástrojů politiky. Tzv. ,,trvalý růst" je pak opět toliko nástrojem, spíše marketingovým, k udržení systému. ŽÁDNÝ SYSTÉM VŠAK NEBYL, NENÍ A NEBUDE NA VĚČNÉ ČASY.;-)

0 0
možnosti
Foto

Vynikajici clanek. Zcela souhlasim.

Duvody problemu jsou vsak mnohem hlubsi. Nase heslo by melo byt: Nezijeme proto, abychom pracovali, ale pracujeme proto, abychom mohli dobre zit. Jinymi slovy, ekonomika by nemela byt cilem naseho ziti, ale prostredkem k nasem dobremu ziti. Diky rozvoji vedy a techniky muzeme vyrabet stale lepsi produkty a stale levneji. V dusledku toho dochazi k deflaci. Nebyt komercnich blbovin a vyhazovani penez na zbrojeni a valky a na nesmyslne socialni projekty, tak by deflace mohla byt mnohem vetsi a mohli bychom pracovat mnohem mene.

Politici a ekonomove vsak chteji, aby ekonomika stale rostla, aby stat mel vyssi prijmy z dani a aby firmy a jejich vlastnici mely vyssi prijmy. Spolecnost propadla komerci a mamonu.

3 0
možnosti
DB

vraťte se do doby lovců mamutů...měli to jednodušší...obchodovali a platili jen pazourky.......

0 1
možnosti
Foto

Paní Šichtařová nesprávně generalizuje. Ekonomika je mnohotvárná, situace každé firmy trochu jiná. Dovoluji si sdělit můj názor, aniž bych tvrdil, že platí pro všechny. Prozíravý exportér využil zvýšení zisků v důsledku oslabení koruny k posílení investic, což mu v budoucnu umožní zvýšit produktivitu práce. Exitu se nebojí ten, kdo si včas zajistí stávající kurs alespoň na dva roky dopředu. Ergo kladívko: Oslabení bylo (pro tuto skupinu exportérů) růstovým impulsem do budoucna.

2 0
možnosti
  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,80
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články