Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na jadernou válku není připraven nikdo

Pod scestným titulkem Západ je na jadernou válku připraven, shodli se experti. Může Rusko své výhružky naplnit? se opakují opět ty samé argumenty o údajné připravenosti Západu na jadernou válku.

Podle bezpečnostních expertů Vlastislava Břízy a Milana Mikuleckého jsou výhružky Ruska jadernou válkou pouze částí dezinformační kampaně Kremlu a nedá se říct, že by hrozila více než kdykoliv jindy. Pokud by se Ruská federace přece jen rozhodla ke konfliktu přistoupit, znamenalo by to pro ni katastrofu. Shodli se na tom ve vysílání CNN Prima NEWS.

Výhružky jadernými zbraněmi jsou podle expertů pouze součástí propagandy. „A pokud se budeme bavit o jejich nasazení, přistupujeme na ruskou hru,“ poznamenal Mikulecký. Rusko prý s tématem velmi dovedně pracuje a necílí ho pouze na jeho obyvatele skrz dezinformační kanály, ale i prostřednictvím světových politiků, kteří o tomto tématu diskutují, a tím šíří strach, což je zjevným záměrem Kremlu. Bříza navíc připomněl, že Západ je na případný útok připraven. „Je potřeba říct, že Spojené státy a západní svět disponují tak velkým jaderným arzenálem, který bohatě stačí k odstrašení Ruské federace.“

Naši údajní experti tak v zásadě tvrdí jenom jedno – USA, Velká Británie a Francie mají společně tolik jaderných zbraní jako Rusko. V geopolitice jaderného věku je právě odstrašující síla možného použití jaderných zbraní podmínkou jejich nepoužití. Nicméně, a o to jde možná mnohem více, zkratka „Západ je na jadernou válku připraven“ je novinářským výmyslem, který postrádá to základní. Logika odstrašení jadernými zbraněmi může fungovat tehdy a jenom tehdy, pokud jsou na obou stranách možného jaderného konfliktu podobně uvažující politici a generálové. Podle toho, jak někteří západní politici a generálové reagují na ruské hrozby použití jaderných zbraní, se domnívám, že se stále uplatňují teze o Rusku jako o obru na hliněných nohou, který se během několika měsíců rozpadne.

Francie se v počátečních fází ruské agrese proti Ukrajině pokoušela o dialog s Ruskem. Prezident Emmanuel Macron volal několikrát přímo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a tyto telefonáty byly tvrdě kritizovány jako ustupování agresorovi. V posledním roce Macron změnil strategii a postavil se do čela odpůrců Ruska a nešetří hrozbami. Prohlásil, že nevylučuje nasazení vojáků NATO na Ukrajině, což bylo údajně reakcí na zprávy, které začal šířit slovenský premiér Robert Fico.  Rusko reagovalo na Macronovy úvahy tím, že by to vedlo k válce Ruska s NATO a opět harašilo jadernými zbraněmi. Macron pak v rozhovoru pro novinky.cz před návštěvou Česka řekl i toto: „Kromě toho jsem se vždy jasně vyjadřoval o našem rámci: nejsme ve válce proti ruskému národu a odmítáme vstoupit do logiky eskalace,“ zdůraznil Macron. Tím v podstatě vylučuje faktické nasazení vojáků Francie na Ukrajině.

Je tedy Západ připraven na jadernou válku s Ruskem, jak velkohubě tvrdí titulek ze CNN Prima News? Co se týče arsenálu jaderných zbraní, Západ i Rusko mají podobný počet jaderných hlavic.

Většinu jaderných zbraní má Rusko a USA

Skloňování Ruska coby mocnosti s největším počtem jaderných hlavic je na místě. Podle údajů Stockholm International Peace Research Institute z listopadu 2021 disponuje ruská federace 6 257 jadernými zbraněmi, druhé Spojené státy mají k dispozici 5 500 hlavic a třetí Čína 350. Celkem se na naší planetě nachází 13 080 jaderných zbraní, z nichž 9 600 může být použito pro vojenské účely a zbylé jsou v nejrůznějších fázích rozebírání a demontáže.

Případná jaderná válka by však znamenala ohromnou zkázu pro státy, kde by atomové zbraně byly použity a v zásadě by stačilo použít jen malou část těchto zbraní. Na důsledky atomové války včetně změn klimatu však v zásadě není ani nemůže být nikdo připraven.  V diskusích pod články s tímto tématem však pozoruji významnou změnu v tom, že řada čtenářů nebezpečí jaderného konfliktu bagatelizuje. To je i důsledkem toho, že mladší generace nemají de facto žádnou reálnou představu o účincích těchto zbraní hromadného ničení a zejména o vlivu sekundární radiace, tj. zamoření celé planety radioaktivním materiálem, což by způsobilo kontaminaci všech potravin a vody.

Skutečně nechápu, kde údajní experti zmiňovaní výše, berou odvahu k tvrzení, že dnes nejsme blíže jadernému konfliktu než v minulosti a máme se radovat, že zdaleka ještě nejsme v situaci tak zvané Karibské krize, kdy se rozhodovalo o použití jaderných zbraní v USA i tehdejším SSSR. Ruská politika je stále otevřeněji zaměřena na úplné ovládnutí Ukrajiny a změnu tamějšího režimu. V rámci této politiky používají ruští politici téma jaderného vydírání jako významnou součást své politiky. Jak chce Západ zabránit Rusku v obsazení celé Ukrajiny, když se Německo neodváží dodat Ukrajině rakety s doletem 500 km a Francie podle Macrona není ve válce s ruským lidem?  V USA navíc probíhá volební kampaň, v níž se finanční a vojenská pomoc Ukrajině stala součástí tvrdého vnitropolitického boje mezi republikány a administrativou Joea Bidena. Donald Trump slibuje ukončení války na Ukrajině. Jak? To je ta zásadní otázka!

Autor: Jan Bartoň | úterý 5.3.2024 8:00 | karma článku: 36,31 | přečteno: 3704x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 30,00 | Přečteno: 548x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,63 | Přečteno: 854x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,54 | Přečteno: 2776x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,89 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1155x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,84
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články