Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko chce legalizovat konopí a zakazuje HHC

Podle pirátky a drogové expertky Michailidu je alkohol nebezpečnější než HHC. Česko získalo „souhlas“ se zákazem prodeje HHC z Bruselu.

Jak dalekou cestu jsme jako společnost ušli k legalizaci konopí je výborně vidět na tom, že jsme „volnou ruku trhu“ nechaly naplno “řádit“ a vyrostl tu ohromný byznys s „bonbony“ s HHC. A to v době, kdy se tak zvané „běžné“ potraviny testují jako o závod, pokud je v nich nějaká salmonela, je z toho docela slušný mediální povyk a u HHC bylo nutné čekat na to, až se několik dětí „zázračnými“ bonbony přiotráví.

Z médií – výňatek z rozhovoru s Janou Michailidu (Piráti):

Vláda rozhodla, že už tento týden dočasně zařadí HHC na seznam návykových, tedy zakázaných látek. Piráti byli proti, proč vlastně?

Především bychom měli ctít programové prohlášení vlády, v němž jsme se zavázali, že látky měnící vědomí budeme regulovat dle jejich společenské škodlivosti. Zakázat HHC ve chvíli, kdy tu máme tolerované mnohem nebezpečnější látky, například alkohol, nedává smysl. Jsme toho názoru, že regulované trhy s dostupností těchto látek pro dospělé jsou mnohem lepší ze zdravotního a bezpečnostního hlediska. Látky, které představují menší společenské riziko, jako například HHC, by měly být dostupné dospělým, ale samozřejmě ne ve formě cukrovinek. To se děje právě proto, že je HHC v šedé zóně.

Takže „drogová expertka“ je natolik proti zákazu HHC, že jí vadí „jenom“ bonbony s HHC.  Ty jsou podle ní důsledkem „šedé zóny“, tj. toho, že deriváty konopí se množí jak na běžícím pásu a není tak možné s tím legislativně držet krok. Ve skutečnosti by stačilo, pokud by byl zakázán prodej drog v tomto formátu  alespoň v automatech. Piráti ale tlačí na legalizací konopí a na takové „drobnosti“ nemají čas. Alkoholismus je samozřejmě také drogová závislost, která působí obrovské společenské náklady na léčení, ale nemůže být omluvou k tomu, aby se volně dostupnými staly další možné návykové látky.

Konopí má prokazatelně dobré účinky při potlačování některých projevů nemocí.

Konopí pro léčebné použití (SÚKL)

Obecné informace ke konopí pro léčebné použití, které splňuje kvalitativní požadavky na léčivé přípravky používané pro výdej v lékárnách. Konopí pro léčebné použití (dále jen „konopí“) je indikováno jako podpůrná či doplňková léčba ke zmírnění symptomů doprovázejících závažná onemocnění. Jedná se o sušené samičí květy rostliny Cannabis sativa L. nebo Cannabis indica L. Konopí pro léčebné použití obsahuje velké množství účinných složek, mezi nejvýznamnější patří ?-9trans-tetrahydrocannabinol (THC) a cannabidiol (CBD). Obsah účinných látek se může pohybovat od 0,3 % do 21 % u THC a od 0,1 % do 19 % u CBD. Konopí je regulováno zejména zákonem o návykových látkách (167/1998 Sb.) a vyhláškou o stanovení podmínek pro předepisování, přípravu, distribuci, výdej a používání individuálně připravovaných léčivých přípravků s obsahem konopí pro léčebné použití (236/2015 Sb.).

Potíž bývá právě a jenom s tím, že se této drogy mohou „chytit“ i ti, co ji nepotřebují užívat jako léčivo, ale pro které se stane drogou jako alkohol a tito lidé pak skončí stejně jako těžcí alkoholici.

Derivát HHC, který díky „liberální“ politice údajně nelze zakázat, se tak dostane k prodeji do automatů a způsobí otravy dětí. Pak to politici řeší a samozřejmě tím nejjednodušším způsobem – zákazem prodeje. K tomu je nutné dodat i ono „za bé“. Musel nám to schválit Brusel.

Evropská komise potvrdila rozhodnutí vlády ohledně psychoaktivních látek HHC, HHC-O a THCP, sdělilo ministerstvo zdravotnictví. Zákaz bude platit zřejmě od začátku března. Lidem, u kterých policie objeví zakázané látky, bude hrozit pokuta 15 000 korun, v případě většího množství bude o trestu rozhodovat soud.

A ještě jednu „ekonomickou“ perličku. Až 2 miliardy ročně do pokladny státu – tak odhaduje Národní rozpočtová rada přínos legalizace konopí. V Německu ho částečně uzákonili včera – verdikt bude platit od dubna. Česká vláda se shoduje na možnosti pěstovat si rostliny doma. O uvolnění pro komerční trh ministři dál diskutují.

Takže podobně jako s alkoholem by měl převážit „pragmatický“ přístup a daň z prodeje alkoholu i konopí „posiluje“ příjmy státního rozpočtu.  Rozpočtovými otázkami v oblasti alkoholismu se ovšem zabývá velmi detailně článek Společenské náklady konzumace alkoholu.  Dochází k závěru, že tyto náklady vysoce přesahují příjmy ze zdanění alkoholu. Česká republika patří celosvětově mezi země s nejvyšší spotřebou tzv. hříšných statků, tedy alkoholu, cigaret, drog a zároveň s nejvyšší prevalencí obezity (viz Trade-off 4/2016). Právě alkoholu, přesněji celospolečenským nákladům konzumace alkoholu, se věnuje nejnovější studie iHETA podpořená Úřadem vlády ČR (Mlčoch, Chadimová, Doležal et al., 2019). Celkové společenské náklady byly odhadnuty na 56,6 miliardy korun, z nichž největší část tvoří ztráta pracovní produktivity (24,3 mld. Kč), náklady zdravotního systému (12,8 mld. Kč), předčasná úmrtí (6,6 mld. Kč) a kriminální činnost (6,3 mld. Kč).

Není žádný racionální důvod věřit, že u konopí to po tak zvané legalizaci nedopadne stejně. Přesto do toho jdeme s pirátským odhodláním a jsou nám předkládána ta „správná pozitiva“. Kdo by nechtěl pomoci nemocným, že ano. Takže po alkoholicích tu budeme mít i více hašišáků.

 

Autor: Jan Bartoň | úterý 27.2.2024 8:00 | karma článku: 17,40 | přečteno: 450x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 30,11 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,63 | Přečteno: 856x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,54 | Přečteno: 2790x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,89 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1156x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Novostavba zděné chaty u řeky
Novostavba zděné chaty u řeky

Římov - Dolní Stropnice, okres České Budějovice
2 990 000 Kč

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,85
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články