Statistiky Eurostatu jsou „mylné“

27. 04. 2023 8:30:11
Premiér Petr Fiala si dovolil zpochybnit statistiky Eurostatu o tom, že v Česku se zvýšily v uplynulém roce ceny plynu více jak dvakrát. Pozve si na kobereček tvůrce statistik.

Statistiky, podle kterých ceny plynu v Česku ve druhém pololetí loňského roku vzrostly nejvíce z celé Evropské unie, označil premiér Petr Fiala (ODS) za "matení veřejnosti". V následujících týdnech si hodlá pozvat zástupce organizací, které čísla tvoří. Premiér to řekl na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády. O rapidním meziročním zvýšení cen plynu informoval evropský statistický úřad Eurostat. Růst cen plynu ve druhém pololetí 2022 činil podle něj v Česku 231 procent, o téměř 70procentních bodů více než ve druhém Rumunsku. Jen dvě země se podle Eurostatu vyhnuly zvýšení o více než 20 procent, a to Chorvatsko (14 procent) a Slovensko (18 procent).

Že by tak pan premiér dokonce tvrdil, že ne vše, co přichází z Bruselu, je správné? Nebo sprdne naše statistiky za to, že do Bruselu poslali „špatná data“. Spíš bych to tipoval na tento postup. Co se „matení“ veřejnosti týče, je ovšem vláda Petra Fialy tím největším přeborníkem. Ihned poté, co se objevily zprávy o tom, že se chystá „největší daňová revoluce“ za posledních deset let tím, že se zruší tři sazby DPH a zůstanou jen dvě, což přinese státu nějakých 20 miliard korun navíc, se Fiala „ohradil“ proti tomuto tak zvanému úniku informací (mimo jiné komentovaným samotným ministrem financí na ČT), koaliční rada se dohodla na „komplexním návrhu“, který má být představen v polovině května. Zatím se jedná za (polo)zavřenými dveřmi, a koaliční strany – lidovci, STAN, topka i piráti – se snaží upoutat pozornost na své nápady, které jsou samozřejmě nejlepší. Jen ODS ale způsobuje úniky, jak tvrdí premiér za ODS. Pozoruhodné.

Přitom existuje zřejmě jediná reálná cesta, jak současnou deficitní politiku státu změnit, a tou jsou plošné škrty na všech resortech o stejné procento. Hovoří tak o tom jak Miroslav Kalousek, tak i další bývalí ministři financí. To však Fialova vláda neudělá, protože chce za každou cenu prosadit 2 % HDP na výdaje na obranu. Sice je nebude mít za co utratit nebo je utratí nesmyslně, ale i to bude obhajovat. Zatím si co se výdajů týče troufla Fialova vláda pouze na důchodce a hodlá v tomto úsilí dále pokračovat. O tom, že si poslanci sáhnou na své platy, se už zase nemluví – všimli jste si toho?

Ale existují i další statistiky, v nichž Česko nedopadá dobře, a těmi jsou údaje o růstu cen základních potravin. I tam je Česko „přeborník“.

A ještě u jedné statistiky jsem se musel zarazit. Týká se samozřejmě Ruska, které prochází podle některých „expertů“ ještě horší krizí, než je válka na Ukrajině, a tím je pokles porodnosti v Rusku, což vede k poklesu obyvatelstva Ruska. Podle experta Rusko patří mezi světové či evropské země, které již nejsou schopny generovat přírůstek obyvatelstva přirozenou cestou. Podle statistických čísel porodnosti a úmrtnosti obyvatelstva, je úmrtnost mnohem vyšší. Rusku sice „opticky“ přibývá obyvatel, ale to není přirozeným procesem vývoje země, nýbrž tím, jak se do země vrací lidé, kteří uvízli ve světě v době rozpadu Sovětského svazu a plus ruské úřady oficiálně započítávají i populaci Krymu a tří anektovaných ukrajinských oblastí. V současné době podle Romancova to vypadá tak, že Rusů je úředně víc než ve skutečnosti. Ani na nových anektovaných územích neexistuje pozitivní populační růst, což Rusku také podle experta nepomůže.

Stačí se jen podívat na české statistiky růstu populace a dojdeme k podobnému výsledku. I Česko bez imigrace má obrovské potíže s tím, že klesá porodnost a kdosi spočítal, že nás v roce 2050 bude o dost méně. Očekávaný babyboom se u nás loni nekonal. Naopak. Statistiky z covidové doby, která zdánlivě porodnosti nahrávala, ukazují, že pro část lidí je pro početí potomka spíš nepříznivá. Porodnost dál dlouhodobě klesá prakticky v celé Evropě.

Je to tedy bída i u nás i v celé Evropě. Ale to se „expertům“ typu Romancova vůbec nehodí do krámu. Takže pánové Fialo i Romancove – je skutečně třeba pečlivě statistiky studovat a chápat a pak lze dělat závěry. Zatím z toho děláte propagandu.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 27.4.2023 8:30 | karma článku: 43.59 | přečteno: 3842x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.92 | Přečteno: 430 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.78 | Přečteno: 3374 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3135 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.92 | Přečteno: 438 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.33 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...