(Pa)věda zákazů – dokonce už i ohňostrojů

29. 12. 2022 8:00:30
Věda se dnes pod záminkou ochrany lidského zdraví a klimatu vměšuje úplně do veškerých aktivit. Posledním příkladem je výzva k zákazu ohňostrojů.

Ohňostroje vypouštějí do ovzduší řadu vysoce toxických látek, které představují nebezpečí pro člověka i pro životní prostředí. Lidé přitom o této skutečnosti nejsou dostatečně informováni nebo ji podceňují, uvedli vědci z Akademie věd České republiky (AV ČR). Doporučují proto zábavnou pyrotechniku omezit či zcela zakázat, důležitá je podle nich také osvěta.

„Kdyby takové množství nebezpečných látek vypouštěl průmyslový podnik, čelil by soudnímu řízení a uzavření. Lidé ale tento podivný mix jedů a karcinogenních látek přímo vdechují,“ uvedl chemik Petr Klusoň z Ústavu chemických procesů AV ČR. Zdravotní rizika emisí z ohňostrojů jsou podle vědců enormní. Lidé je ale podceňují, ignorují, případně o nich vůbec nevědí. „Ohňostrojový smog představuje velmi podivnou směs sloučenin s velkým zdravotním rizikem, která by se jinak v ovzduší vůbec nemohla vyskytovat,“ doplňuje vědec.

Následuje výčet tun škodlivých látek, které se při ohňostroji uvolňují do ovzduší. Pravděpodobně jsou to údaje za Česko. Zdroj – Klusoň – uvádí, že pokud by ohňostroje nebyly povoleny, řada těžkých kovů, které ohňostroje obsahují, by nebyla vůbec v přírodě detekována. Tolik chemik Klusoň s tím, že náhradou ohňostrojů by měly být světelné šou či hologramy.

Podle dalšího zdroje si už lidé narození po roce 2008 na Novém Zélandu nezakouří. Nový Zéland chce být do roku 2025 nekuřáckou zemí. Tamní parlament proto schválil balíček zákonů namířených proti kouření. Začne platit od 1. ledna a patří k nejpřísnějším na světě. Patří mezi to například zákaz prodeje tabákových produktů lidem narozeným po 31. prosinci 2008. V praxi to znamená, že člověk narozený v lednu 2009 a dál už si legálně v životě nezapálí. Pokud některý prodejce tento poruší, hrozí mu pokuta až 150 tisíc novozélandských dolarů, v přepočtu přes 2,2 milionu korun.

Kritici namítají, že to povede k růstu černého trhu. Stačí ostatně připomenout co se dělo v USA v časech prohibice.

K vědeckým poznatkům o kouření či ohňostrojích lze samozřejmě přistupovat naprosto nekriticky, podobně tak, jak se přistupuje k vědecké teorii o změnách klimatu způsobených lidskou aktivitou – vypouštěním kysličníku uhličitého do atmosféry spalováním fosilních paliv. A přesto bych si troufnul přistoupit k vědeckým poznatkům kriticky.

Za nejvíce probádanou považuji oblast kouření klasických cigaret, kde souvislost mezi kouřením a rizikem vážných zdravotních komplikací je prokázána. Otázkou je, zda sázet na zákaz v jedné zemi – v případě Nového Zélandu jde o zemi relativně velmi izolovanou a umím si představit, že represe a hraniční kontroly mohou být docela úspěšné – je to správné řešení.

Co se klimatu týče – stále existují významné vědecké studie, které změnu klimatu připisují zcela jinému jevu, a to vlivu Slunce na systém zemské atmosféry. Zdrcující kritiku tak zvané „zelené politiky“ podává australský geolog Ian Plimer ve své knize Green Murder.

A nakonec k onomu zákazu ohňostrojů. Každý majitel domácího zvířectva ve městech dobře ví, že o silvestrovské noci musí mít své miláčky doma. Naše kočky jsou také doma a před hlukem z ulice se chrání tím, že spolu zalezou do různých „schovek“, které jsme jim vytvořili. Žádné „poškození“ na nich nepozorují a hned další den už běhají venku. Co se údajných vysoce nebezpečných koncentrací chemikálií v ovzduší týče, jedná se o zcela nesrovnatelný jev. Zatímco měříme koncentraci prachu v ovzduší trvale již desetiletí a souvislost s atmosférickými podmínkami (inverzemi) je prokázána a žít v tom stejně musíme, pokud bychom nerezignovali na jakoukoliv výrobní aktivitu, jednorázové zvýšení koncentrace některých látek při ohňostrojích, které se konají obvykle několikrát do roka (Silvestr, Nový rok, státní svátky) lidskému zdraví sotva uškodí. A pokud má někdo obavy, může sedět doma – to je zřejmě ona „osvěta“.

A to jsme se jen sotva dotkli dalších neřestí, kterým je člověk vystaven, jako alkohol a drogy, které mají na svědomí jistě mnohem více zmarněných životů než ohňostroje. Skončíme tak logicky u výchovy potomků. Právě tam se upevňují nebo naopak neupevňují životní postoje včetně kouření, nadměrné konzumace alkoholu. Taková osvěta – respektive výchova – má na chování člověka naprosto zásadní vliv. A zákazy, o tom jsem hluboce přesvědčen, nic nevyřeší.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 29.12.2022 8:00 | karma článku: 29.78 | přečteno: 774x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 9.42 | Přečteno: 81 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.77 | Přečteno: 3363 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3132 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 187 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 129 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 342 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.65 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...