Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajina dostane systém Patriot

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj získal při své návštěvě USA další vojenskou podporu ve výši bezmála dvou miliard dolarů. USA dodají Ukrajině i jeden systém Patriot.

Ruská agrese proti Ukrajině pokračuje s neztenčenou silou. Americký ISW (Institut pro studium války) ve svých zprávách oznámil, že Rusko v okolí Bachmutu dobylo další území o rozloze necelých dvě stě kilometrů čtverečních.  Ruské jednotky od října obsadily v okolí východoukrajinského města Bachmutu oblast o rozloze 192 kilometrů čtverečních. Uvádí to americký Institut pro studium války (ISW), podle kterého je tempo postupu Rusů v této oblasti už od podzimu víceméně stejné. Podle dnešního hodnocení britské vojenské rozvědky ruské síly minulý týden v Bachmutu mírně postoupily.

Za této situace se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vypravil do USA, kde se setkal s americkým prezidentem Joeem Bidenem a promluvil před oběma komorami amerického Kongresu. Za svůj projev byl odměněn bouřlivým potleskem a USA slovy prezidenta Bidena slíbily, že nenechají Ukrajinu padnout. Oficiálně pak bylo potvrzeno, že Ukrajina dostane jeden systém protivzdušné obrany Patriot. Výcvik ukrajinských vojáků k ovládání tohoto systému proběhne v Německu a podle vojenských expertů potrvá několik měsíců. S nasazením lze tak údajně počítat až v březnu.

Mimochodem, v Německu, které se má stát dějištěm výcviku k ovládání systému Patriot, nyní propukl skandál kolem moderních zbraňových systémů. Prestiž německé armády padá poslední dny strmě dolů. První díl PR katastrofy se začal psát zkraje týdne, kdy se ukázalo, že z osmnácti obrněnců Puma, klíčové zbraně pro cvičení NATO, není provozuschopný ani jeden. A vzápětí následovala druhá část tragédie. Dvě třetiny moderních dělostřeleckých houfnic Panzerhaubitze 2000 jsou podle čerstvých úniků z tamního ministerstva obrany nepoužitelné…V živé paměti jsou ještě zprávy z dob, kdy německé obraně velela současná šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Než odešla v roce 2019 na bruselskou pozici, německá média psala o tom, jak se úspěšně vyvíjejí nové těhotenské šaty vojaček, zatímco při cvičeních mají vojáci Bundeswehru jen dřevěné atrapy.

Proto jsem také v médiích zaregistroval zprávy, že zatímco USA budou dodávat na Ukrajinu své špičkové zbraně, EU se postará o to, aby Ukrajinu podporovala finančně. I proto bylo velmi podstatné schválení 18 miliard euro úvěru pro Ukrajinu, i když EU musela výměnou za tuto pomoc povolit finanční pomoc Maďarsku z Fondu obnovy po covidových restrikcích.

Jak se ukazuje, Viktor Orbán si vůbec „neváží“ toho, že dostal příslib finanční pomoci z Fondu obnovy a pustil se opět do tvrdé kritiky EU, zejména Evropského parlamentu. Maďarský premiér Viktor Orbán na středeční tiskové konferenci v Budapešti sdělil, že nedávný korupční skandál v Evropském parlamentu zpochybnil důvěryhodnost této instituce. „Maďaři by si přáli, aby byl Evropský parlament rozpuštěn ve své současné podobě,“ řekl podle agentury AP Orbán…..K napětí mezi Budapeští a Bruselem přispívá i boj maďarské vlády proti sankcím Ruska za válku na Ukrajině. Orbán tvrdí, že sankce byly při nátlaku na Rusko neúčinné a že způsobily větší škody evropskému hospodářství než Rusku.

„Kdyby to bylo na nás, neexistovala by sankční politika,“ řekl ve středu Orbán a dodal, že v budoucnu nepodpoří žádné další sankční balíčky proti Rusku. Zároveň ale nebude stát v cestě tomu, aby je EU schválila.

„Není v našem zájmu trvale rozdělovat evropskou a ruskou ekonomiku na dvě, takže se z naší ekonomické spolupráce s Rusy zachránit, co se dá,“ řekl.

Z výše uvedeného tak plyne, že ruská agrese na Ukrajině vůbec neotupila spory uvnitř EU, které pokračují v neztenčené míře, Českému předsednictví se sice podařil husarský kousek , když prosadilo uvolnění prostředků z Fondu obnovy Maďarsku, ale jinak zůstává vše při starém.

Na ukrajinském území tak pokračuje válka, která podle dosavadních zpráv donutila k exilu bezmála 8 milionů Ukrajinců. Podle ISW již na obou stranách konfliktu zahynulo nebo bylo zraněno kolem sta tisíc vojáků.  To znamená pouze jedno – rezervy Ukrajiny jsou asi pětkrát menší než Ruska a Ukrajina tak bude mít stále větší problém doplňovat ztráty. Rusko zatím na Ukrajinu neposlalo z nově mobilizovaných vojáků asi dvě stě tisíc a podle analytiků je hodlá zapojit do ofenzívy proti Ukrajině v příštím roce. Nový velitel ruských sil na Ukrajině Sergej Surovikin nařídil budování obranné linie, která má zabránit ukrajinské armádě dobýt Ruskem anektovaná území. A analytici očekávají další ruské útoky na energetickou a dopravní infrastrukturu Ukrajiny. A Rusko podle některých vyjádření hodlá s Ukrajinou válčit nejméně do roku 2025. To nejsou žádné nadějné vyhlídky.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 22.12.2022 8:30 | karma článku: 30,69 | přečteno: 1141x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 32,52 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,49 | Přečteno: 991x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,05 | Přečteno: 2163x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,73
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články