Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Joe Biden – tragický výkon prezidentské funkce

Před volbami do Kongresu USA, které proběhnou 8.11.2022, se americký prezident snaží podpořit svou Demokratickou stranu při různých vystoupeních. A produkuje jeden trapas za druhým.

Jednou z příčin současné mezinárodní situace včetně ruské agrese proti Ukrajině, je zcela chybná politika americké administrativy prezidenta Joea Bidena. Ten v létě 2021 nařídil úplné stažení amerických vojáků z Afghánistánu, což proběhlo ve zmatcích ne nepodobných zmatkům, které podle médií panují v ruské armádě při její invazi na Ukrajinu. Rusko podle řady komentátorů, kterým důvěřuji, využilo této situace a začalo tlačit na řešení situace na Ukrajině. Minský formát rozhovorů (Německo, Francie, Rusko a Ukrajina) totiž více méně zkolaboval, Ukrajina zavedla jedinou úřední řeč ukrajinštinu a o autonomii pro separatisty na východě nechtěla vůbec jednat.

Poté začala americká rozvědka oznamovat termíny ruské invaze na Ukrajinu, které se neuskutečnily, a nakonec na Ukrajinu Rusko vpadlo po ukončení olympijských her v Číně, když Vladimir Putin se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem uzavřel strategický pakt. Začala tak válka, která od roku 1945 nemá v Evropě obdoby s výjimkou krvavého rozpadu Jugoslávie a zásahu NATO proti Srbsku.

Popularita a podpora Bidena se propadla již loni v létě po stažení z Afghánistánu a dosáhla svého minima letos v létě. Nepomohla ani politika masivní podpory Ukrajiny, a proto bylo nutné vytáhnout v médiích podporujících demokraty osvědčenou kartu – bývalého prezidenta Donalda Trumpa. FBI provedla razii v jeho rezidenci a zabavila materiály, které si měl Trump údajně nezákonně vzít po skončení úřadu prezidenta. Podle posledních zpráv z médií se připravuje za údajně nezákonné vlastnictví důležitých listin nalezených v Trumpově rezidenci na Trumpa žaloba. Ta by měla podle demokratů snížit Trumpovy šance na opětovnou prezidentskou kandidaturu, republikáni a Trumpovi příznivci naopak věří tomu, že tato žaloba sjednotí jeho podporovatele. Karta Trumpa v médiích zabrala a podpora Bidenovi mírně stoupla, nicméně stále převažuje nesouhlas s Bidenovou politikou.

Biden tedy vyrazil na podporu demokratické strany do států, kde se bude rozhodovat o tom, zda demokraté udrží těsnou většinu v Senátu. A při podpoře kandidátů pronáší projevy, v nichž se jasně ukazuje, že jeho kognitivní schopnosti velmi zeslábly. Demokratické kandidáty přijel na Floridu podpořit současný šéf Bílého domu Joe Biden, který se na mítinku v Hallandale Beach ujal slova. Jeho projev ale potřísnily dvě rétorické minely, kterých se prezident dopustil krátce po sobě. Biden si nejprve současnou válku na Ukrajině spletl s konfliktem v Iráku, který započal v roce 2003 a skončil před 11 lety. „Inflace je celosvětový problém,“ zmínil Biden v projevu. „A to kvůli válce v Iráku, která má dopad na ropu a na všechno, co Rusko dělá,“ dodal šéf Bílého domu. Prezidentovi relativně rychle došlo, že se spletl. Chybu se proto snažil zamluvit tím, že má plnou hlavu svého zesnulého potomka. „Promiňte, myslel jsem válku na Ukrajině. Myslím na Irák, protože tam zemřel můj syn,“ zamumlal Biden.Jenže se znovu spletl. Jeho syn Beau Biden sice v Iráku rok sloužil, vrátil se ale do Spojených států v roce 2009. Tam také zemřel v roce 2015 s nádorem na mozku. Tehdy mu bylo 46 let.

Bidenovy projevy tak jasně dokumentují jeho stav. Nejedná se o náhody, ale o systematické chyby, které svědčí o jeho zmatku v mysli. Republikáni toho samozřejmě využívají a poukazují na neschopnost Bidena vykonávat funkci prezidenta USA. A nejedná se jen o „drobnosti“, ale i o silná prohlášení k obraně Tchaj-wanu, které jeho úřad zlehčoval tím, že samozřejmě USA dále uznávají politiku jedné Číny.

Zatímco v médiích čteme zaručené informace o rakovině a Parkinsonově chorobě u Vladimira Putina – údajně z kruhů blízkých Putinovi – oficiální americká reakce na válku na Ukrajině hovořila o tom, že „Putin je zdravý až moc“ a jeho politikou je záměr zničit Ukrajinu v hranicích roku 1991, tedy po rozpadu SSSR.

Biden tak nemá na světovou politiku USA zřejmě žádný podstatný vliv a je to jen figura, která americkou politiku reprezentuje, a navíc velmi neobratně. USA sází na vítězství Ukrajiny, což nemusí vyjít, protože Rusko udělá vše proto, aby si dobytá území na Ukrajině udrželo. A nedávný ukrajinský útok na ruskou Černomořskou flotilu údajně podle médií skončil tím, že se Rusko vrátilo k dohodě o vývozu obilí za podmínky, že Ukrajina podobnou akci již neprovede. Tak to alespoň tvrdí Turecko, které je zprostředkovatelem dohody.

Uvidíme, zda se republikánům podaří ovládnout Sněmovnu reprezentantů, což by výrazně omezilo možnosti Bidenovy administrativy. Vzhledem k americké systému poštovního hlasování ale není vyloučeno ani to, že právě poštovní hlasy to demokratům zase vyhrají podobně jako v roce 2020 prezidentské klání. Za týden už budeme vědět více.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 3.11.2022 9:00 | karma článku: 37,07 | přečteno: 1302x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 31,43 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,31 | Přečteno: 2721x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,80 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,82
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články