Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Teorie o rozpadu Ruska ignorují jeho jaderné zbraně

S anexí asi sto tisíc kilometrů čtverečních Ukrajiny Ruskem vstoupila válka do nové fáze. A opět se vyrojily teorie o brzkém rozpadu Ruska.

V létě se v Česku uskutečnilo setkání několika ruských opozičních politiků v exilu a v médiích se objevila dokonce mapa, která ukazuje představy těchto opozičních politiků o budoucím rozdělení Ruska na asi 20 států – mimo jiné Spojené státy sibiřské. Tuto „mapu“ jsem komentoval zde. Nyní, když ukrajinská armáda dobyla zpět téměř celou charkovskou oblast a ruské jednotky jsou obklíčeny v dalším ukrajinském městě, se opět vyrojily zprávy o žalostném stavu ruské armády a o tom, že moc ruského prezidenta Vladimira Putina slábne. Existují dokonce i teorie o tom, kdo by mohl Putina nahradit, počínaje jeho spolupracovníky (bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv) až po opozičníky, kteří jsou ve vězení (Navalnyj).  Sám ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že s Putinem už jednat nebude a „počká“ až na jeho nástupce. Pokud to budou lidé oddaní politice velkého Ruska, zřejmě nás žádná jednání s Ruskem nečekají. Rusko podle řady komentátorů na Ukrajině prohraje a pak se rozpadne. Obávám se, že takový scénář je velmi nepravděpodobný a v dalším zdůvodním, proč k tomuto vývoji nedojde.

Nejprve se vyjádřím k (podle médií) blízkému konci Putina. Podle článku Puč v Kremlu? Vzpoura generálů? Už se řeší, kdo nahradí Putina se rozebírají názory portálu Politico o „náhradnících“ Putina. Varianta „Navalnyj“ je tam rovněž zmíněna, ale nefrekventovanějšími jmény jsou dnešní blízcí spolupracovníci Putina. Žádná změna ruské politiky by se tak, co se týče anexe ukrajinského území, čekat nedala. O některých potenciálních nástupcích Putina lze dokonce uvažovat ještě o jako daleko pro Západ horší varianty.

Portál iDnes.tv přenášel slavnostní zasedání v Kremlu, na kterém byly do Ruské federace přijaty čtyři nové oblasti, Donbas a nově okupované oblasti spojující Rusko s Krymem. Na závěr zasedání se Putin spolu s reprezentanty těchto anektovaných oblastí společně uchopili za ruce a sálem znělo volání „Rusko, Rusko, ……“. To je současná politická reprezentace Ruska a věřit, že tato reprezentace změní svou politiku a ustoupí tlaku Západu, je do značné míry iluzorní. Ani případná změna na postu ruského prezidenta nedává žádnou záruku toho, že se ruská politika vůči Ukrajině změní. Rusko demonstruje své odhodlání anektovaná území udržet za jakoukoliv cenu. Opět se nevylučuje použití jaderných zbraní a Putin dokonce ve svém projevu zmínil použití jaderných zbraní na sklonku II. světové války jako „precedent“.  Ruská politika je dnes zaměřena na úplnou konfrontaci se Západem, zejména USA.  Rusko v Radě bezpečnosti vetovalo návrh rezoluce USA a Albánie o neplatnosti ruské anexe části Ukrajiny.

Co se rozpadu Ruska po prohrané válce s Ukrajinou týče, autoři těchto teorií ignorují ruský jaderný potenciál. V Rusku navíc není situace, v níž se ocitl SSSR na konci osmdesátých let minulého století. Vrátím se proto krátce k rozpadu SSSR.

Velmi nedoceněnou příčinou pádu komunistického režimu v Československu a dalších státech střední a východní Evropy (v tak zvaném táboře míru a socialismu), je osobnost Michaila Gorbačova, který nedávno v Rusku zemřel. Ekonomické problémy sovětského bloku sice byly významné, táhly se však historií tak zvaného „budování socialismu“ od jeho počátku. Maďarsko v roce 1956 a Československo roku 1968 byly pro sovětské komunisty jen nepříjemnými „epizodami“, když bylo nutné vojensky jak Maďarsko, tak Československo vrátit na cestu „správného“ budování socialismu dle sovětského vzoru. Nástup Michaila Gorbačova do pozice generálního tajemníka KSSS vše změnil. Gorbačov odmítl pokračovat v politice „omezené“ suverenity sovětských satelitů a tím se celý mocenský systém sovětského bloku doslova zhroutil. A tato politika nakonec vedla k rozklížení Sovětského svazu a jeho rozpadu. Gorbačov tak z hlediska mocenského sovětský a později ruský vliv na mezinárodní politiku zcela vyřadil. Rusko v devadesátých letech prošlo ekonomickou krizí, rozpad moci se promítl i do snahy některých regionů Rusko opustit (Čečna) a tyto pokusy byly tvrdě vojensky potlačeny. Rusko pak obsadilo severní část Gruzie s ruským obyvatelstvem, v roce 2014 využilo pád proruského režimu v Kyjevě k anexi Krymu a v současnosti usiluje o zničení Ukrajiny tak, jak byla ustanovena po rozpadu SSSR. Kreslit Rusko současnosti jako SSSR před svým rozpadem, je iluzorní a nemoudrá politika. Naprostá většina komentářů o rozpadu Ruska zcela ignoruje jaderné zbraně, které Rusko vlastní a absolutně se nezabývá otázkou, komu by v případě „rozpadu“ tyto zbraně připadly. Že by nám tu vzniklo 20 nových států a státečků s jadernými zbraněmi? Nebo by jedinou jadernou velmocí byla malá „republika Moskva“ nebo naopak ty státy, kde se nacházejí největší sklady jaderných zbraní či sila raket schopných nést strategické jaderné zbraně na tisíce kilometrů daleko? Jen tyto námitky jasně ukazují na iluzornost teorií rozpadu Ruska důsledkem vnitropolitického vývoje. Ať už bude v Kremlu sedět kdokoliv, jaderné tlačítko, které bude ovládat, je pojistkou proti rozpadu Ruska.  A konečně, nejvážnějším důvodem k tomu, že se žádný rozpad Ruska konat nebude, je dnes mocenský systém v Rusku a jeho velmocenské mezinárodní ambice. Jednoduše – Putin není Gorbačov.

Souhlasím s těmi komentáři, které jsou ovšem ve výrazné menšině, které současnou světovou politiku považují za největší krizi od tak zvané Karibské krize, od níž uplynulo 60 let. Převažují naopak komentáře, které bagatelizují ruské vydírání jadernými zbraněmi a považují použití jaderných zbraní Ruskem za nepravděpodobné. Bohužel, nejsem si zdaleka tak jistý, že Rusko jaderný potenciál nepoužije a existují už i zprávy o tom, že se v určitých ruských kruzích o využití jaderných zbraní proti Ukrajině vážně uvažuje. To by změnilo natolik situaci, že nelze vyloučit další eskalaci konfliktu až k přímé konfrontaci strategických jaderných sil USA a Ruska. Proto je dle mého soudu nutné ihned zahájit vážná jednání o způsobu ukončení války na Ukrajině – a to mezi USA a Ruskem. Bez toho hrozí jen další eskalace se všemi riziky zmíněnými výše.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 3.10.2022 8:00 | karma článku: 25,74 | přečteno: 611x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2669x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články