Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babišův proces: Zpolitizovaný ano, politický ne

Proces o dotaci pro Čapí hnízdo, v němž jako obžalovaní figurují Andrej Babiš a Jana Nagyová, je procesem, který demonstruje propojení politiky a obžaloby.

Čapí hnízdo je případ z počátků dotací z Evropských fondů v Česku. Řada velkých podniků tak využila tehdy platnou legislativu a založila malé či střední firmy tak, aby si „sáhla“ na dotace určené pro malé a střední firmy. Postup, který využil Agrofert a Andrej Babiš osobně, je více méně „standardní“. Tehdy se žádné „propojení“ neřešilo a nárok na dotaci se posuzoval podle tehdy platných pravidel.

Historie trestního stíhání Babiše a dalších osob je velmi podrobně popsána zde. V listopadu 2015 přijalo státní zastupitelství trestní oznámení na dotační podvod na základě článků o této kauze zveřejněných ve Svobodném fóru a týdeníku Euro. Oznámení začala posléze vyšetřovat policie. Dne 10. srpna 2017 obdržela poslanecká sněmovna žádost policie o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání, v němž bylo obviněno celkem 11 lidí.[7] Babiš označil obvinění za absurdní a načasování podle něj ukazovalo na snahu ovlivnit volby.[17] Sněmovna nicméně oba poslance 6. září trestnímu stíhání vydala. Situaci ovšem změnily říjnové sněmovní volby, v nichž byli oba jmenovaní znovu zvoleni a získali novou imunitu. Znovu tak 19. ledna 2018 poslanci rozhodli o vydání Babiše s Faltýnkem trestnímu stíhání.

Jak známo, všichni původně stíhání v kauze Čapí hnízdo byli státním zástupcem zproštěni obžaloby, Nejvyšší státní zástupce pak schválil zproštění u všech původně stíhaných kromě Babiše a Nagyové. Státní zástupce pak čekal s „přezkoumáním“ až na výsledek voleb do poslanecké sněmovny v roce 2021 a Babiše s Nagyovou poslal k soudu. Bylo totiž jasné, že Babiš skončí v opozici a státní žalobce už „neviděl“ jinou možnost než Babiše k soudu poslat.

Z výše uvedeného lze tedy jednoznačně souhlasit s tvrzením, že se jedná o zpolitizovaný proces. V zásadě souhlasím i s Babišovým tvrzením, že jeho obžaloba souvisí s tím, že se zapojil do politiky. Pokud by totiž byli Babiš a Nagyová shledáni vinnými, existuje logická námitka – a co ostatní tak zvané malé a střední podniky, které v letech 2007/8 dotaci získaly a byly stejně „podvodně“ založeny jako farma Čapí hnízdo.  Obhajoba zde má širokou škálu možností, jak argumentovat ve prospěch obžalovaných a soud tak bude mít skutečně velmi obtížnou úlohu rozhodnout „spravedlivě“.

Zatím to vypadá tak, že voliči ANO stojí pevně za svým vůdcem a ANO podle posledních průzkumů dosahuje asi 30% podpory. Před komunálními volbami je tak ANO rozhodně v pozici favorita a vládní strany, pokud nebudou kandidovat v obcích v koalicích, to budou mít zcela jistě složité. Vláda nemá velkou podporu veřejnosti a s rozhodnutím o „zastropování“ cen energií přišla na poslední chvíli, když tak zvané celounijní řešení na energetickém summitu EU zkrachovalo. Lehce lze argumentovat tím, že jde o „předvolební úplatek“. Je jen otázkou, zda se ho vládě podaří ve volbách „prodat“.

Pokud by snad Babiš a Nagyová byli odsouzeni, zcela jistě využijí právo na odvolání. Neočekávám totiž, že by oba dva soud první instance zprostil viny. Nabil by tím munici Babišovi o zneužití trestního stíhání z politických důvodů. Pokud si ale dobře pamatuji, pak za veškeré podklady uvedené v dotaci odpovídal podle zákonů z 2007/8 právě ten nebo ta, kdo žádost podával a touto osobou byla Nagyová. Teoreticky by proto mohl soud dopadnout i tak, že odsouzena bude pouze Nagyová a Babiš zproštěn viny. Tím by ale opět soud nabil argumentaci obhájcům Babiše i Babišovi samotnému.

Nicméně, je běžnou praxí českých soudů, že se velmi často neřídí zákony, které platily v době, kdy k údajnému trestnému činu došlo a využívají se různé právní kličky jako se to stalo u procesů se solárními barony, kdy byl po několika letech od boomu s fotovoltaikami schválen výklad, jak soudit „barony“. A tento výklad opět nerespektoval zákonné normy, které platily v roce 2009/10.

Babiš tak dle mého soudu trestu neujde, jde jen o formu trestu, tj. zda soud vyhoví i podmínce nebo se spokojí s peněžitou sankcí. A nelze vyloučit naopak i to, že Babiše soud odsoudí a Nagyovou zprostí viny, protože jen „plnila Babišovy příkazy“. Uvidíme, jak tento zpolitizovaný proces dopadne, a to už možná za několik málo týdnů.

Autor: Jan Bartoň | středa 14.9.2022 8:00 | karma článku: 26,13 | přečteno: 651x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 31,30 | Přečteno: 1820x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,49 | Přečteno: 987x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1141x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,05 | Přečteno: 2163x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,68
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články