Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čekání na Churchilla? Potřebujeme ale spíše Reagana!

Aston napsal výborný úvodník o tom, kdo by měl či mohl nastoupit po rezignaci Borise Johnsona do premiérského křesla. Přesto bych rád doplnil pár detailů do mozaiky současné situace.

Za podstatné považuji z Astonova úvodníku tento odstavec: Podoby tu jsou, válka vypukla, Rusko zaútočilo na Ukrajinu a jasně dává najevo, že je to útok na svobodný svět. V tom si může Putin podat s Hitlerem přes propast času ruku. Vinu na současné – a v blízké budoucnosti násobně horší – nouzi ale roli i zhoubná domácí politika evropských politiků, v oblasti energetiky naprosto nezodpovědná a krátkozraká. Veřejnost to dobře ví. Angličané přijali omezení jako vnucenou nezbytnost. Zachovají se evropští občané také tak? V něm je totiž ukryto pověstné jádro pudla. Pokud totiž budeme tvrdošíjně trvat na tom, že Putin je Putler a je ho třeba zlikvidovat právě jako Hitlera, Ukrajině nepomůžeme a Rusko ještě více posílí.

A přitom se nabízelo řešení, kterému ale nebyl americký prezident a jeho administrativa vůbec nakloněn. Joe Biden a NATO snilo svůj sen o Ukrajině v NATO, a i když americká rozvědka neustále připomínala, že Rusko na Ukrajinu zaútočí, USA ani NATO neudělalo nic, co by ruskému útoku zabránilo. Naopak, USA a NATO mnohokrát prohlásily, že se jednotky USA a dalších států NATO do války na Ukrajině nezapojí a jediné, co Ukrajině slíbily, byly a jsou dodávky zbraní. Jak už jsem několikrát zdůraznil-žádné zázračné zbraně ale Západ nemá a Ukrajině budou především stále více a více scházet vojáci. Právě tento fakt byl předmětem sporu mezi prezidentem Volodymyrem Zelenským a ukrajinskou generalitou, která vydala nařízení omezující pohyb mužů ve věku od 18-60 let tak, aby mohli být povoláni do armády při mobilizaci.

Racionálně uvažující analytici na Západě už otevřeně hovoří o tom, že Rusko udělá vše proto, aby jednou dobytá území na Ukrajině udrželo. Západ dokonce nebyl a není ochoten vyhlásit nad Ukrajinou bezletovou zónu, protože od samého počátku války na Ukrajině nechce válku s Ruskem, která by přerostla ve III. světovou válku s použitím jaderných zbraní. Pokud ale takto Západ uvažoval, měl se s Ruskem dohodnout tak, jako svého času americký prezident Ronald Reagan a sovětský vůdce Michail Gorbačov. A právě v tom je skutečné jádro problému.

V USA je u moci člověk, jehož duševní schopnosti jsou, velmi eufemisticky řečeno, omezené. Musí dostávat taháky v tak triviálních záležitostech, jako jsou druhořadá jednání v Bílém domě. V Rusku naopak sedí Vladimir Putin, kterého je sice možné líčit jako nového Hitlera, ale který má, na rozdíl od Hitlera, pod palcem jaderný arzenál, který je schopen doslova zničit celý svět. Reagan a Gorbačov se shodli na redukci jaderných zbraní (samozřejmě v době, kdy USA a SSSR byly dominantními jadernými velmocemi). Dnes tu máme jadernou Čínu, jejíž ekonomika na rozdíl od Číny minulého století, dnes světové ekonomice dominuje. Přesto anebo právě proto měla americká administrativa udělat vše proto, aby válce na Ukrajině zabránila. Chybně však vsadila na to, že Rusko na Ukrajině nedosáhne vojenského vítězství (dnes už to šuškanda v Bílém domě naopak připouští) a že se válkou na Ukrajině „vyčerpá“- viz prohlášení ministra zahraničí USA Antony Blinkena po vypuknutí konfliktu.

I v USA jsou dnes analytici, kteří připouštějí, že USA měly dotlačit Ukrajinu k uznání Krymu jako ruského a k autonomii pro Rusy žijící na východě Ukrajiny. Čím dále totiž ruské jednotky na Ukrajině postoupí, tím chmurnější vyhlídky totiž Ukrajinu (nebo spíše to, co z Ukrajiny zbude) čekají. Sázka na „vyčerpání“ Ruska jednoznačně nevyšla. Potřebovali bychom proto schopného amerického prezidenta, který by byl ochoten s Ruskem dojednat přijatelný kompromis ve věci postavení Ukrajiny. Místo toho ale USA trvají tvrdošíjně na „izolaci“ Ruska, což nemá vlastně vůbec žádný vliv na faktickou situaci na Ukrajině, ale v médiích se o tom „hezky“ píše – viz „předčasný“ odjezd Sergeje Lavrova ze zasedání států G20.

Sankční politika doslova zkrachovala, způsobila prudké zdražení energií, a dokonce už i USA nevylučují příchod recese. Rusko je schopno sankce nejen přežít, ale obcházet je spoluprací v bloku BRICS. Na současné situaci Ukrajiny s obrovskými lidskými a materiálními ztrátami, se tak chybná politika Západu jednoznačně podepsala.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 11.7.2022 8:00 | karma článku: 28,83 | přečteno: 601x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Stoltenberg - Ukrajina na cestě do NATO

Generální tajemník NATO opět ujistil Ukrajinu o tom, že se nachází na cestě do aliance. Současně však prohlašuje, že členové NATO neplní sliby, které Ukrajině daly.

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 30,58 | Přečteno: 1301x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 32,83 | Přečteno: 782x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 34,31 | Přečteno: 928x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,72 | Přečteno: 2859x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,90 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 2655
  • Celková karma 31,55
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články