Biden se chce zbavit odpovědnosti za Ukrajinu

13. 06. 2022 8:00:31
Joe Biden tentokrát pronesl „několik vět“ na adresu Ukrajiny a jejího prezidenta Volodymyra Zelenského. Zelenskyj údajně „neposlouchal“, že Rusko chystá invazi na Ukrajinu.

Šéf Bílého domu Joe Biden prohlásil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedbal v únoru na jeho varování, že se Rusko chystá napadnout Ukrajinu. Podle Bidena byla tato varování podpořená informacemi amerických tajných služeb. Zelenského mluvčí kontruje, že Amerika oslyšela prosby o preventivní sankce, které by válku nedopustily.

Ukrajinský prezident i jeho spolupracovníci kritiku Bidena odmítli. Korunu tomu všemu pak nasadila velvyslankyně USA v Kyjevě. Americká velvyslankyně v Kyjevě Bridget Brinková podle listu RBK-Ukrajina prohlásila, že celá historie s Bidenovým prohlášením nestojí za zmínku ve zpravodajství. „Rusko se snaží zničit ukrajinský národ a jeho kulturu. Spojené státy nebudou stát stranou a nedovolí, aby se to stalo. Prezident Zelenskyj a ukrajinský lid nadchli svět svou statečností a odolností, předvedli, že Rusko si nikdy nepodrobí Ukrajinu,“ uvedla diplomatka. Ujistila, že Biden si velice váží Zelenského za vůdcovství, které předvedl během války s Ruskem.

Není to tak dávno, co si Biden americkým médiím postěžoval, že je svým okolím neustále „opravován“, tj. přeloženo do normálního jazyka – Bílý dům dementuje či „upřesňuje“ Bidenovy výroky. Naposledy se tak stalo po velkohubém prohlášení Bidena o tom, že americká armáda bude bránit Tchaj-wan v případě čínské invaze. Následovalo prohlášení Bílého domu, že USA „uznávají politiku jedné Číny“, která předpokládá, že jediným reprezentantem Číny je komunistická vláda v Pekingu.

Prohlášení Bidena o Ukrajině ovšem nespadlo z „čistého nebe“. Tak, jak ruská armáda navzdory zavádějícím zprávám ukrajinské generality postupuje na východě Ukrajiny a zabírá stále větší území Ukrajiny, Bidenovo prohlášení má jediný cíl – USA za to nemohou, „my jsme je varovali a oni na to nedbali“. Stačí ale připomenout jiný výrok Bidena těsně před zahájením ruské invaze – nařídil stáhnout všechny americké vojenské poradce z Ukrajiny , protože pokud by po sobě stříleli Američané a Rusové, byl by to počátek třetí světové války.

Vůbec totiž nejde o to, zda USA Ukrajinu varovaly či nevarovaly. USA a obecně Západ na Ukrajině provozovaly naprosto chybnou politiku. Místo vážných jednání s Ruskem o tom, jak vyřešit postavení Krymu a separatistických republik na východě Ukrajiny podporovaly Zelenského rétoriku o vstupu do NATO. Navíc, Zelenskyj ještě na konferenci v Mnichově těsně před zahájením ruské invaze tvrdil, že Západ „straší“ Ukrajince a podlamuje jejich důvěru v budoucnost.

Co se zpravodajských informací týče, zcela chybná byla politika neustálého oznamování termínů ruské invaze. Prakticky od konce roku 2021 zveřejňovaly americké zpravodajské služby termíny ruské invaze „do čtrnácti dnů“, do konce ledna a vrcholem pak bylo udání přesného datumu invaze na 16.2.2022. Tomuto termínu dokonce naletěl i „proruský“, nyní „protiruský“ prezident Miloš Zeman a zkritizoval CIA jako naprosto neschopnou službu, když termín 16.2.2022 proběhl bez zahájení akce.

Biden se tedy snaží „vyvléknout“ z odpovědnosti za současnou situaci na Ukrajině a snaží se vinu svalit na vedení Ukrajiny. To samozřejmě má velký podíl na stávající situaci, ale nikoli tak, jak Biden tvrdí. Ukrajinské vedení totiž přecenilo schopnost ukrajinské armády odrazit ruskou agresi a vydává stále nepravdivé zprávy z průběhu války. Možná se spoléhalo na aktivní zapojení armád NATO do konfliktu, jak víme, neprošlo ani vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou, protože by pak opět hrozil přímý vojenský střet Ruska s armádami NATO.

Pokud NATO nechtělo na Ukrajině bojovat, mělo usilovat o dosažení dohody s Ruskem za příznivějších podmínek, než jaké panují na Ukrajině nyní. Biden se na současném stavu války na Ukrajině výrazně podepsal a jeho prohlášení není třeba „doplňovat“. Ukazuje se pouze, že Biden skutečně dokáže všechno „zvrtat“, což o něm prohlásil jeho bývalý šéf ,prezident Barack Obama.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 13.6.2022 8:00 | karma článku: 35.97 | přečteno: 1162x

Další články blogera

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 3295 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3130 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

Již nejméně dva lidé z Ukrajiny tvrdí, že již probíhá 3. světová válka. Naposledy se tak vyjádřila bývalá vicepremiérka Ukrajiny.

13.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.37 | Přečteno: 2146 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.55 | Přečteno: 479 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 462 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2301 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 647 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
VIP
Počet článků 2642 Celková karma 31.65 Průměrná čtenost 2027

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...