Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gazdík: Ukrajinské děti nám pomohou s důchody!

Neuvěřitelnou snůšku nesmyslů vyplodil pro média ministr školství Petr Gazdík. Pokud u nás ukrajinské děti zůstanou, budou „přínosem pro náš důchodový systém“.

Ukrajinské děti jsou pro Českou republiku obrovským přínosem. Pokud tady zůstanou, tak má moje generace Husákových dětí vyřešen důchodový systém,“ říká v rozhovoru pro Lidovky.cz ministr školství Petr Gazdík (STAN). Příliv běženců z Ruskem napadené a okupované Ukrajiny vidí jako příležitost, která může Česku pomoci.

Lidovky.cz: Česko se zavázalo k tomu, že veřejné výdaje na vzdělávání by měly odpovídat v poměru k HDP úrovni průměru zemí OECD. Miliardy ze státního rozpočtu teď ale půjdou na pomoc ukrajinským migrantům. Je v této situaci reálné najít víc peněz pro školství?
Výdaje na školství byly vždycky nejlepším receptem pro pozitivní ekonomickou budoucnost země. Říká to OECD i zkušenosti mnoha vyspělých zemí. Budu se snažit ministra financí i celou vládu přesvědčit o tom, že je teď investice do školství o to nutnější a zásadnější, protože o to lepší bude budoucnost země. Ukrajinské děti jsou pro Českou republiku obrovským přínosem. Pokud tady zůstanou, tak má moje generace Husákových dětí vyřešen důchodový systém. V případě, že tady ty děti zůstanou, české podniky nebudou zoufale žebrat o to, jestli najdou na trhu práce vhodného absolventa. Je to pro českou ekonomiku v příštích letech, kdybych to bral cynicky, pozitivní zpráva.

Pomiňme náklady na začlenění ukrajinských dětí do škol, které jsou údajně odhadnuty na 17 miliard korun. Tyto náklady jsou, jak ostatně Gazdík připouští, přesným součtem nepřesných čísel. Mne naprosto víc zaráží, možná i šokuje – jakkoliv toto slovo nemám rád – názor, že nám příliv ukrajinských dětí pomůže „vyřešit důchodovou otázku“, pokud by děti u nás zůstaly.

Pane ministře – ty děti mají rodiče a pokud by tady zůstaly děti, zůstanou tady i jejich rodiče. I rodiče budou potřebovat důchodové zabezpečení. Nicméně, zamyslel se pan ministr Gazdík, že pokud by dnešní migrační vlna z Ukrajiny měla být řešením a ukrajinští běženci by se nevrátili na Ukrajinu, poškodí to ohromným způsobem ukrajinskou ekonomiku. Pokud se dnes počty běženců z Ukrajiny odhadují na asi 3 miliony osob, je to téměř 8% obyvatelstva Ukrajiny (41 milionů v roce 2020) .

Už v průběhu uplynulých dvaceti let se počet obyvatel Ukrajiny snížil emigrací – v roce 2001 bylo na Ukrajině 48 milionů osob, v roce 2015 44 milionů (včetně anektované Krymu Ruskem). Pokles obyvatel logicky vede k tomu, že se snižuje HDP – méně lidí vyprodukuje menší HDP.

HDP Ukrajina v minulých letech v milionech

RokUSDCZK
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011

 

Z tabulky je vidět, jak dramaticky pokleslo HDP v roce 2014. Bylo to ovlivněno proruskými nepokoji- viz zde.  Další hluboký pokles následoval v letech 2015 a 2016.

Představy ministra Gazdíka, že nám ukrajinské děti pomohou řešit důchodovou otázku, patří do kategorie těch nejhloupějších žvástů českých politiků. Ukrajina naopak potřebuje, aby se většina uprchlíků, pokud možno co nejdříve vrátila, a to je podmíněno ukončením bojů. Pokud by tam míru nebylo dosaženo, nebude stačit ani masivní pomoc, kterou slibují USA a EU. Pokles HDP v letošním roce bude díky ruské invazi dramatický, Rusko ničí na Ukrajině  továrny i infrastrukturu.

Je samozřejmě otázkou, jak chce americká administrativa dále s Ruskem jednat, pokud považuje Vladimira Putina za válečného zločince. Je vůbec možné s válečným zločincem jednat? Proto to bohužel vypadá na „patovou“ situaci – Rusko má pod kontrolou území Ukrajiny o rozloze mnoha desítek tisíc kilometrů čtverečních, propojilo Krym s Donbasem a bude chtít tyto územní zisky potvrdit. To je realita konfliktu. Čím déle válka potrvá, tím více se zkomplikuje návrat uprchlíků a pak se může stát, že nám ukrajinské děti skutečně „pomohou“ s důchodovým systémem. Ke škodě Ukrajiny. To si pan ministr Gazdík přeje?

Autor: Jan Bartoň | pátek 25.3.2022 9:45 | karma článku: 36,51 | přečteno: 1614x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2670x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články