Modré přilby na Ukrajinu?

15. 03. 2022 10:00:42
Ministryně obrany ČR Jana Černochová se vyjádřila s despektem o OSN, pokud tato organizace není schopna poslat na Ukrajinu mírové sbory OSN – modré přilby – aby tam zajistily klid zbraní.

Ministryně obrany Černochová v ČT vyzvala k tomu, aby OSN razantně zasáhla na Ukrajině, a pokud toho nebude schopná, aby „modré přilby“ vyslalo NATO. O OSN doslova řekla, že pokud není schopná zajistit na Ukrajině dodržování základních lidských práv, ať se rozpustí.

K tomuto tématu je potřeba dodat několik podstatných informací. Mírové síly mají za úkol po ukončení konfliktu monitorovat mírové procesy v zasažených zemích a pomáhat interesovaným stranám uvádět v platnost mírové dohody, které spolu sepsaly. Toto snažení může mít několik rovin, která zahrnuje vojenské i civilní oblasti, jako je udržení pořádku, zavedení a vymáhání práva, volební asistence a poválečná obnova. Použít sílu smějí modré přilby pouze v sebeobraně. Tyto oddíly obvykle působí na daném území se souhlasem všech stran sporu. Peacekeeping není zvlášť definován v Chartě OSN. Jeho pole působnosti vychází zejména z kapitol VI a VII Charty OSN „Akce při ohrožení míru, porušení míru a činech útočných“. Armáda OSN však zatím nedisponuje stálou armádou nebo ozbrojenými složkami, a zatím se musí spoléhat na jednotlivé členské státy, zda OSN vojenský personál přidělí či nikoliv.

Výše uvedené lze ještě doplnit i tím, že se od roku 1988 do roku 2005 (do té doby jsou ve wikipedii vedeny statistiky v češtině) počet misí OSN ztrojnásobil a roční rozpočet misí dosáhl na 5 miliard dolarů. Představa Černochové, že by modré přilby vyslalo NATO vychází z mylné představy paní ministryně, že OSN je všemocná. Je zřejmé, a historie je toho jasným důkazem, že mírové mise OSN se realizují v konfliktech na územích, kde to státům s právem veta v Radě bezpečnosti OSN nevadí, respektive nejsou proti. Představa, že by OSN prosadila vyslání modrých přileb na Ukrajinu se souhlasem Ruska je iluzorní a usvědčuje ministryni obrany z toho, že je buď naivní nebo problematice nerozumí. Návrh na „zrušení OSN“, pokud tato organizace není schopná zajistit vyslání modrých přileb na Ukrajinu, svědčí spíše o obojím – je špatně informovaná a navíc „radikálně naivní“.

Jednoznačně lze příměří na Ukrajině očekávat pouze tehdy, pokud se tak dohodnou Rusko a Ukrajina. Ukrajina dosáhne dohody o příměří s Ruskem nejpozději v květnu, uvedl podle agentury Reuters vojenský poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč. Poradce zároveň sdělil, že přichází v úvahu několik možností dalšího vývoje závisejících na tom, kolik vojáků se Rusko rozhodne na Ukrajinu vyslat...Prezidentův poradce ale zároveň upozornil, že i po dosažení příměří by mohly ještě během roku na ukrajinském území přetrvávat lokální taktické střety.

Bude tedy záležet zejména na tom, jak moc bude Ukrajina ochotná přijmout požadavky Ruska a samozřejmě od vývoje vojenské situace na Ukrajině. Všechny mapy, které ukazují oblasti bojů ruské a ukrajinské armády, například zde, ukazují podstatné územní zisky Ruska s tím, že se Rusku podařilo propojit území Donbasu s Krymem. Že se Rusko po dosažení příměří stáhne nelze očekávat, spíše použije tyto zisky k nátlaku na ústupky Ukrajiny.

OSN má svá pozitiva i negativa. Vyzývat ke „zrušení OSN“ proto, že tato organizace neprosadí vyslání modrých přileb na Ukrajinu, je hloupost, o které by skutečně chytrá politička neměla ani přemýšlet, natož o tom mluvit.

Autor: Jan Bartoň | úterý 15.3.2022 10:00 | karma článku: 32.85 | přečteno: 1080x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.35 | Přečteno: 447 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.78 | Přečteno: 3375 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3135 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.35 | Přečteno: 438 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.33 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...