Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

(Dez)informace o covidu

Peter Šebo patří vedle předsedy ČLK k nejhlasitějším zastáncům povinné vakcinace proti covidu. Argumentuje i tak, že by dezinformátoři měli být pokutováni.  

Rád bych se zde zmínil o boji s tak zvanými dezinformacemi o očkování proti covidu. Nejradikálnějším zastáncem povinného očkování proti covidu je zcela jistě Peter Šebo. Až po něm převzal rétoriku povinného očkování předseda ČLK Milan Kubek.

Bouchly ve mně saze, zdůvodnil v úterním Rozstřelu mikrobiolog Peter Šebo vznik petice za povinné očkování proti covidu-19 v Česku. Zavedení povinnosti podle něj nemůže být právně zas tak složité, nechal se slyšet. Autor petice také mluvil o možném východisku z pandemie formou bezpečnějšího promoření očkovaných lidí.

Výše uvedený rozhovor na podcastu Rozstřel se odehrál 22. listopadu. Poté převzal rétoriku Milan Kubek, nejprve v pořadu OVM 28. listopadu, poté i v dalších médiích. Šebo ale musí být úplně „zdrcen“ stanoviskem České vakcinologické společnosti, která povinnou vakcinaci odmítla. Navíc předseda této společnosti je současně i předsedou tak zvaného Anticovid týmu nové vlády a i sám budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se již několikrát proti povinné vakcinaci vyjádřil.

Máme tomu tedy rozumět tak, že reprezentanti českých vakcinologů podléhají dezinformacím o vakcínách, jak tvrdí Šebo a Kubek? Nebo je to tak, že v odborné komunitě existují na povinnou vakcinaci skutečně velmi rozdílné názory?  Je však v takovém případě možné hovořit o „dezinformacích“.

Jako příklad názorů odborníků, které lze víceméně zařadit mezi (dez)informace, může být považován názor Jakuba Drbohlava z Centra pro modelování biologických a společenských procesů BISOP. Ten v Rozstřelu 19. listopadu předvídal, že v českých nemocnicích bude umírat s covidem opět až 200 osob denně. Jak ukázal vývoj úmrtnosti s covidem podle dat Ministerstva zdravotnictví (viz následující tabulka)

54
94
102
107
122
136
120
104
118
95
117
111
93
115
110
111
95
110

 

 

k dvěma stovkám úmrtí jsme se nepřiblížili a navíc, jak je na webu uvedeno: „ Počet úmrtí v souvislosti s onemocněním COVID-19 po jednotlivých dnech zahrnuje všechna úmrtí osob, které byly pozitivně testovány na COVID-19 (metodou PCR) bez ohledu na to, jaké byly příčiny jejich úmrtí, a k jejichž úmrtí došlo v rámci hospitalizace či mimo ni.“

Podobně bych mohl zmínit i názor Romana Prymuly, že bude v Česku až 50000 pozitivních případů denně nebo podle UZIS  mělo být kolem Mikuláše 60000 případů denně. Tyto prognózy se nenaplnily a vlastně se, pokud mě paměť neklame, nepotvrdily ani prognózy Jaroslava Flegra, který propaguje tvrdý lockdown a bez něho nás vždycky měla čekat katastrofa. Jde tedy o to, zda atmosféru ve prospěch dezinformací, a ty bezesporu také existují, nepřiživují právě i ti, kteří straší tisícovkami mrtvých a nakažených, a teď i novou variantou omikron.  A většinou to bývá i tak, že ti největší propagátoři lockdownu, jakými jsou Flegr, Kubek či povinné vakcinace (Šebo, Kubek) označují své oponenty i z řad lékařů za „antivaxery“ apod. a vyzývají je, jako Kubek, k odchodu z lékařské komory.  

Místo dezinformací by proto měl Šebo i Kubek více respektovat názory, které v lékařské obci také zaznívají a které upozorňují zejména na vady testování nových vakcín i léků proti covidu. Je jasné, že musí probíhat a také probíhají ve zrychleném režimu. Ale to nijak nesmí bránit svobodnému myšlení a prověření použitých postupů včetně upozorňování na možná rizika. Mimochodem, je to naprosto stejné jako argumentace vysokými počty zemřelých či pozitivních. Neměli bychom proto v zásadě tolerovat či mediálně propagovat katastrofické teze o vývoji epidemie, když oponentní názory mediálně ignorujeme. Jsem ostatně dlouhodobě přesvědčen o tom, že strašení není dobrá motivace vůbec k ničemu, ani k tomu očkování.

Autor: Jan Bartoň | středa 8.12.2021 8:00 | karma článku: 36,41 | přečteno: 1056x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,76 | Přečteno: 773x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,45 | Přečteno: 2735x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,87
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články