Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stanou se z českých vakcinologů „léčitelé“

Česká vakcinologická společnost nedoporučuje povinné očkování obyvatel proti covidu. Podle předsedy ČLK Milana Kubka by všichni odmítači očkování měli opustit ČLK a stát se „léčiteli“.

Předseda ČLK Milan Kubek v pořadu OVM na ČT dne 28. listopadu 2021 prohlásil, že všichni odmítači očkování z řad lékařů by měli odejít z ČLK a věnovat se „léčitelství“.  V následujícím týdnu média referovala o vyhlášce, která by nařídila povinné očkování všem lidem starším šedesáti let a vybraným pracovním skupinám.  Tu připravuje Ministerstvo zdravotnictví formou vyhlášky.

Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti, pak ovšem přišel s překvapivou informací. Společnost, které předsedá, nesouhlasí s povinným očkováním obyvatelstva kromě určitých profesních skupin, pokud to bude v dané profesní skupině přijato jako doporučení. Česká vakcinologická společnost ČLS JEP nesouhlasí se zavedením povinnosti očkování proti covid-19 u osob ve věku 60+. Naopak zavedení profesního očkování u vybraných skupin považuje za nejvýznamnější součást preventivních opatření profesionálů v době pandemie.

Nová vláda Petra Fialy resp. její předpokládaný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se již mnohokrát vyjádřil proti povinné vakcinaci.  Vyhláška o povinné vakcinaci, kterou připravuje Adam Vojtěch, tak může být buď zcela zrušena, nebo upravena. Vznikl tak evidentně problém, se kterým přišel předseda ČLK  Kubek – nesouhlasné názory proti povinné vakcinaci jsou v zásadě „nevědecké“ a jejich autoři by měli opustit medicínu a začít se věnovat „léčitelství“. Takový přístup by ČLK připravil o docela dost vakcinologů, co myslíte!

Přesto si dovolím upozornit na jeden velmi zajímavý článek RNDr. Jaroslava Janoška, PhD., který sice není lékař, ale studoval podklady společnosti Pfizer k očkování dětí od pěti do dvanácti let věku.  Článek stojí za přečtení a pro mě, který je příznivcem očkování seniorů proti covidu, z něho společnost Pfizer nevychází vůbec dobře. Jednak je zarážející, že Pfizer jako nežádoucí účinek vakcíny zmiňuje pouze myokarditidu (zánět srdečního svalu) a ostatní možné nežádoucí účinky, které byly pozorovány, ignoruje. Zaujalo mne i to, že jak ve zkoumané skupině očkovaných dětí, tak v kontrolní skupině dětí, nedošlo k žádnému těžkému případu covidu , takže Janošek rozporuje i tezi Pfizeru, že vakcína má v dané věkové skupině účinnost 90%. Janošek na závěr píše (cituji doslova):

Přidám ještě úvahu nad jiným faktem – respirační syncytiální virus (běžné nachlazení) způsobí v US ročně u dětí cca. 500 úmrtí, což odpovídá v české dětské pediatrické populaci asi 12 úmrtím ročně – a o očkování proti tomuto viru se (naštěstí) ani neuvažuje. Úmrtí dětí od 0 do 15 let s onemocněním COVID-19 (bez uvedení doprovodných nemocí a znalosti toho, zda COVID byl skutečně přímou příčinou úmrtí) je v tuto chvíli v ČR za celou epidemii (téměř dva roky) 5, tedy roční úmrtnost dětí s COVIDem je v tuto chvíli přibližně 5x menší než úmrtnost dětí na virus spojený typicky s běžným nachlazením. Nezapomínejme, prosím, navíc na to, že ani oněch pět COVID-pozitivních dětí, které bohužel zemřely, by očkování zachránit nemuselo.

Nejsem neomylný a rád si poslechnu (rozumné) protiargumenty – rád se nechám přesvědčit, že dokument, který ovlivní životy milionů lidí, je skutečně správně konstruován a validní a že se nejedná jen o cílenou manipulaci.

Janošek zcela jistě není neomylný, nicméně co onen pán, co předseda ČLK – ten neomylný je?  Není to náhodou tak, že Kubek zneužívá své postavení v čele ČLK? Docela bych to tak viděl.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 6.12.2021 10:00 | karma článku: 37,26 | přečteno: 1220x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2669x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články