Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Metan – horší než kysličník uhličitý!

Klimatická konference se dohodla na snížení emisí metanu. Ten je podle alarmistů údajně ještě horší či dokonce mnohem horší než kysličník uhličitý.  A jeho koncentrace „dramaticky“ roste.

Na Klimatické konferenci bylo dosaženo prvních úspěchů – tedy tak to hodnotí média včetně veřejnoprávní ČT. Bylo dosaženo dohody o lepší ochraně lesů a k té se připojily i státy rovníkové Afriky a Jižní Ameriky. Ochranu lesů lze považovat obecně za velmi prospěšnou záležitost. Nicméně, pamatuji si i názory odborníků, kteří před desítkami let upozorňovali na to, že pokud se les bude chránit tak, že se bude hasit každý lesní požár v zárodku, časem může přijít požár, který spálí tisíce kilometrů čtverečních. A toho jsme byli svědky v Kalifornie letos i loni.

Ničení pralesů kvůli zisku za pěstování toho či onoho se ale děje stále a brazilští Indiáni, žijící stále ještě v pralesních osadách, si stěžuje, že Brazílie sice slíbí ochranu tropického pralesa, ale ve skutečnosti se nic zásadního neděje a ničení lesa pokračuje. Podle představ klimatologů hraje les zásadní roli tím, že stromy pro svůj růst vychytávají ze vzduchu kysličník uhličitý, který pomocí fotosyntézy a vody mění na dřevní hmotu. Tak zvaná teorie uhlíkové neutrality je založena na představě, že každý stát by měl produkovat pouze tolik kysličníku uhličitého, aby toto množství dokázal spotřebovat les na území daného státu.

Vraťme se ale k metanu, který je podle některých klimatických alarmistů ještě horší než kysličník uhličitý. Množství metanu – plynu, který otepluje Zemi intenzivněji než oxid uhličitý – se v ovzduší rychle zvyšuje. Vědce to znepokojuje. Nemají pro nárůst jasné vysvětlení. V ovzduší Země je nejvíc metanu od doby, kdy se začala měřit jeho koncentrace. Hladina plynu, k jehož koncentraci přispívá průmysl, je zhruba na 260 procentech předprůmyslové úrovně. A byť podstatná část světové populace strávila rok 2020 v karanténách a lockdownech, úroveň metanu ve vzduchu se výrazně zvýšila. Americká Národní agentura pro oceány a atmosféru (NOAA) ve své nové zprávě píše, že globální množství atmosférického metanu vzrostlo na 1892,3 částic na miliardu (ppb). Z dat Global Monitoring Laboratory, která spadá pod NOAA, vyplývá, že během roku 2020 se jeho koncentrace zvýšila o 14,7 ppb, což je největší roční nárůst.V roce 2018 metanu přibylo o 8,5 ppb a v roce 2019 o 10,7 ppb. „Neočekávali jsme, že emise metanu tak prudce vzrostou,“ cituje deník Financial Times klimatoložku Lori Bruhwilerovou z NOAA. „Loni to byl pro nás překvapivý a znepokojivý skok." Metan ohřívá planetu 28krát intenzivněji než oxid uhličitý. Ve vzduchu však zůstává kratší dobu. Rozpadá se do devíti let, zatímco oxid uhličitý může vydržet až celá staletí.

Takže se vrátíme na pevnou zem. Kysličník uhličitý není skleníkový plyn ve smyslu toho, jak skleník fakticky funguje. Skleník funguje na principu uzavřeného (izolovaného) systému v ideálním případě se skly, která do skleníku umožní průnik slunečního záření, které se přemění na teplo, skla ale mají velmi nízký koeficient přestupu tepla ze skleníku do jeho okolí. Tím se dosáhne velmi podstatného zvýšení teploty uvnitř skleníku, což ocení teplomilné rostliny a rajčata, která rostou doslova jako z vody.

Země žádným izolovaným systémem není a používat výraz skleníkový plyn pro kysličník uhličitý či metan je podstatné matení pojmů. Víceatomové molekuly plynů, jako kysličník uhličitý (s tříatomovou molekulou) či metan (s pětiatomovou molekulou) mají na rozdíl od dusíku a kyslíku (dvouatomové molekuly) schopnost absorbovat energii slunečního záření v širokém spektru vln záření přicházejícího ze Slunce na Zemi. Nicméně, teplota vzduchu není primárně žádný skleníkový efekt. To jen energie slunečního záření zahřeje zemský povrch (pevniny i moře a oceány) a následný přenos tepla konvekcí a částečně i radiací ohřívá plyny v zemské atmosféře. Na tomto procesu se účastní všechny plyny v atmosféře a žádný z nich nemá privilegium dominantního faktoru. Navíc, pokud bychom uvažovali o tom, že pouze „skleníkové plyny“ jako kysličník uhličitý či metan jsou viníkem současného oteplování, bylo by to popřením všech zákonů termodynamiky, které v přírodě platí. Růst teploty na Zemi (průměrné teploty vzduchu a vody) je faktem, který má zcela jinou příčinu. Neplatí scestná teorie o tom, že „při konstantním množství sluneční energie se díky skleníkovým plynům více ohřívá atmosféra“, čímž by muselo klesnout množství vyzařované energie Země. To se evidentně neděje a Země vyzařuje v současnosti více energie než v „předindustriální éře“ právě proto, že se zvýšila teplota jejího povrchu – nejen ovzduší, ale i pevniny a moří.

Jediným „pádným“ argumentem ve prospěch klimatických alarmistů tak zůstává tvrzení, že to musí být pravda, když se kvůli tomu scházejí politici na světových klimatických kongresech. Není přeci možné, aby řešili něco, co neexistuje. Bohužel, je to možné a právě politici jsou nástrojem klimatických alarmistů. Je již vyzkoušeno, naposledy v Německu, že se na teorii záchrany planety nechají vyhrát volby a všechny německé strany kromě AfD měly klimatickou záchranu ve svých programech.

Na klimatické konferenci v Glasgowě podle zpráv vystoupila asi čtyřicítka nejchudších států světa s tím, že bohaté státy neplní svůj slib a neposílají těmto zemím finanční pomoc na boj s klimatickými změnami. Má to být údajně 100 miliard dolarů ročně. Dříve se tak zvaným rozvojovým státům také pomáhalo, nicméně tehdejším oficiálním cílem bylo pozvednutí životní úrovně obyvatel těchto zemí. Dnes se má pomáhat kvůli záchraně klimatu a státy, pokud jsou řízeny bez řádné kontroly, tak onu „pomoc“ mohou vhodně „odklonit“ do kapes těch, co o ní rozhodují.

Ale ještě k metanu – státy uzavřely už první dohodu o tom, že se sníží emise metanu o 30%. Je to vydáváno za úspěch. Ve světle toho, že metan ani kysličník uhličitý nejsou původci tak zvaného globálního oteplování a tím je jednoznačně naše Slunce respektive soustava Země-Slunce, je to jen další pokus vydávat za úspěch něco, co nemá žádný praktický význam. Pokud přibylo v atmosféře 10 ppb metanu, je to asi 0,5% celkové koncentrace. Vydávat to za „dramatický růst“ mohou právě jen klimatičtí alarmisté. Metan se také „nerozpadá“, jak praví onen autor textu, ale podléhá fyzikálně chemickým procesům v atmosféře (absorbuje se do vody a opět desorbuje podobně jako kysličník uhličitý), vzniká metabolismem přežvýkavců  a navíc, protože je lehčí jak kyslík a dusík, uniká do okolního prostoru podobně, jako voda( vodní pára je také lehčí než dusík a kyslík)Kysličník uhličitý navíc cirkuluje i procesem fotosyntézy reakcí s vodou, takže to opět není statický proces, díky němuž kysličník uhličitý vydrží v atmosféře celá století.

A nakonec jsem si nechal vodu respektive vodní páru. Ta má z hlediska absorpčních schopností pro sluneční záření podobný vliv jako kysličník uhličitý a metan a je jí v atmosféře mnohonásobně – o několik řádů!) více. Vodu si zatím nikdo neodvážil označit za „skleníkový plyn“, který „dramaticky ovlivňuje teplotu na Zemi“. To už by byl skutečně výsměch, že ano.

Teorie klimatických změn působením kysličníku uhličitého a metanu je obludným paskvilem, který se už fakticky promítá do ekonomiky Západu. Joe Biden už údajně slíbil, že od roku 2030 začnou USA odstavovat uhelné elektrárny, zatímco Čína jich do roku 2030 postaví tolik, kolik jich je na celém světě a ještě více. Alarmisté navíc jen neradi připouštějí, že jaderná energie je „čistá“.  Máme se tedy skutečně na co těšit?

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 4.11.2021 8:30 | karma článku: 44,35 | přečteno: 6159x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 18,30 | Přečteno: 467x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,28 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1135x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,05 | Přečteno: 2163x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Slovenské prezidentské volby – Slováci neposlechli „dobré české rady“

Obě kola voleb prezidenta na Slovensku jsem sledoval prostřednictvím RTVS 24. Druhé kolo občas i na ČT 24. A bylo na co koukat.

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 40,83 | Přečteno: 2384x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

NATO ví, co chce, neví, jak toho dosáhnout?

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při oslavách 75. výročí založení NATO potvrdil, že NATO bude dále podporovat Ukrajinu. Vyjádřil se i k její budoucnosti.

5.4.2024 v 9:00 | Karma: 24,85 | Přečteno: 624x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU potřebuje o milion víc legálních migrantů a německá realita

Stačí se jen trochu začíst do článků o problematice imigrace do EU, zejména Německa, abychom si jasně uvědomili rozdíl mezi přáním a realitou, řekl bych až „hodně tvrdou“.

4.4.2024 v 10:35 | Karma: 33,36 | Přečteno: 993x | Diskuse| Společnost

Jan Bartoň

Covid: Pfizergate nebo bouře ve sklenici EU?

S údivem jsem podobně jako řada čtenářů pročetl zprávu o tom, jak předsedkyně EK Ursula von der Leyenová dojednala nákup vakcín proti covidu, uveřejněnou na 1.4.2024. Že by apríl?

2.4.2024 v 8:00 | Karma: 31,38 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma: 31,19 | Přečteno: 870x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,23 | Přečteno: 3646x | Diskuse| Společnost

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,85 | Přečteno: 3300x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma: 23,54 | Přečteno: 572x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

Již nejméně dva lidé z Ukrajiny tvrdí, že již probíhá 3. světová válka. Naposledy se tak vyjádřila bývalá vicepremiérka Ukrajiny.

13.3.2024 v 8:00 | Karma: 34,43 | Přečteno: 2272x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Pacifista Babiš má skoro 40 procent

Poslední průzkum volebních preferencí připravený agenturou KANTAR pro ČT ukázal zdrcující prognózu pro vládní strany. Údajný „pacifista“ Andrej Babiš na čele hnutí ANO má vysoký náskok.

11.3.2024 v 9:00 | Karma: 34,34 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Tip na parádní prohlídku – Klášter Šternberk

Navštívili jsme klášter ve Šternberku, který po desetiletích devastace vstává díky svému majiteli – městu Šternberk – doslova a do písmene z mrtvých.

8.3.2024 v 8:00 | Karma: 13,87 | Přečteno: 415x | Diskuse| Cestování

Jan Bartoň

Na jadernou válku není připraven nikdo

Pod scestným titulkem Západ je na jadernou válku připraven, shodli se experti. Může Rusko své výhružky naplnit? se opakují opět ty samé argumenty o údajné připravenosti Západu na jadernou válku.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 36,31 | Přečteno: 3703x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina nemá zbraně a vojáky

Ruská agrese proti Ukrajině už trvá déle než dva roky a situace Ukrajiny je doslova tragická. Její vojáci nemají zbraně a zřejmě jich není na frontě tolik, kolik by situace vyžadovala.

1.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,76 | Přečteno: 4450x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Macron není Fico?

Poté, co se slovenský premiér vyjádřil k tomu, že „některé státy chtějí poslat své vojáky na Ukrajinu“, oznámil Emmanuel Macron, že v tomto ohledu „neexistuje jednota“.

27.2.2024 v 12:00 | Karma: 35,03 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Česko chce legalizovat konopí a zakazuje HHC

Podle pirátky a drogové expertky Michailidu je alkohol nebezpečnější než HHC. Česko získalo „souhlas“ se zákazem prodeje HHC z Bruselu.

27.2.2024 v 8:00 | Karma: 17,40 | Přečteno: 450x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,08
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články