Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Platy si zvýšíme, rozhodla nová vláda

Senát PČR odmítl schválit zmrazení platů ústavních činitelů  a všem ústavním činitelům tak od 1. ledna 2022 vzrostou platy o více než 6 procent. Senát zdůvodnil své hlasování tím, že návrh Andreje Babiše byl populistický.

Existuje politický populismus různého druhu. Jde jednak o různé předvolební dárky, které politické strany slibují poskytnout poté, co se případně dostanou k moci. A existuje samozřejmě i tak zvaný „populismus“, který se vzpírá například rozhodnutím Evropské komise či Evropského parlamentu. A existuje i populismus věrně kopírující „progresivní trendy“ společenských i přírodních věd, které prosazuje do zákonů. Důsledkem pak může být například dramatický růst cen energií, čehož jsme svědky právě v těchto dnech a hodinách. Populismus je tedy minimálně dvojího druhu. Ten jeden je vzýván jako záchrana lidstva, ten druhý je naopak považován za zhoubu působením „reakčních a protivědeckých“ politiků. Brazilský prezident se tak má zodpovídat za to, že byl proti restriktivním opatřením během covidové pandemie z „populistických důvodů“.

Těsně před českými volbami do poslanecké sněmovny, což je v této situaci signifikantní, schválila poslanecká sněmovna rozhodnutí o zmrazení platů ústavních činitelů . Pro se vyslovili prakticky všichni přítomní zástupci poslaneckých frakcí a ze 134 přítomných poslanců hlasoval snad pouze jeden proti. Čest jeho hlasování – řekl bych.

Návrh zákona nyní doputoval do Senátu PČR a jeho vedení již před několika dny avizovalo, že zákon senát odmítne. Jednak je již po volbách, že ano, a jednak se jednalo o „populistický návrh Andreje Babiše“. Při projednávání zazněl i názor senátora Vladimíra Vilímce za ODS (Události 27.10.2021), že zmrazením platů by stát potvrdil, že si práce nejvyšších ústavní činitelů neváží. Svatá prostoto!  A navíc se podle regionálnínovinky.cz vyjádřil Vilímec i takto: „Neznám normálního člověka, který by si sám od sebe zmrazil plat, a protože jsou v Senátu normální lidé, tak jsme návrh poslanců na zmrazení platů, zamítli," tak prezentoval rozhodnutí Hospodářského výboru Senátu na solidární zmrazení platů jeho předseda Vladislav Vilímec (ODS). Babiš rozhodnutí senátu kritizoval jako důkaz zrady nové pětikoalice, a ČT tvrdila, že pro zrušení návrhu hlasovali i senátoři zvolení za ANO, že rozhodující část hlasů vetujících návrh zákona dodali senátoři za ODS a STAN, sice zaznělo, ale bez komentáře.  K tomu lze dodat jen jedno – před volbami a po volbách jsou dvě různé situace. Tomio Okamura i Babiš již avizovali, že podají návrh na zmrazení platů ústavních činitelů i v nové sněmovně. Tady se pak plasticky ukáže, kdo je kdo. Zcela jistě, zmrazení platů ústavních činitelů státní rozpočet nejen nezachrání, ani nezhorší v případě jeho nepřijetí. Jde však o politiku a ukáže se, kdo sice vyzývá k hospodárnosti, ale hlavně se nesmí týkat mé osoby.

Populismus tohoto typu ostatně ani není tím, co by mi osobně vadilo. Snížení platů ústavních činitelů o 4 % schválila již vláda Petra Fischera na rok 2010. Když se snížením platů ústavních činitelů o 5 % přišla í pravicová vláda Petra Nečase s ministrem financí Miroslavem Kalouskem v roce 2010, bylo to všeobecně považováno více méně za správné. Poté byl v roce 2014 schválen návrh, který plat ústavních činitelů odvíjel od průměrné mzdy. I ODS tak kdysi dokázala snižovat platy ústavních činitelů a neoháněla se tím, že je normální si sám od sebe plat nesnižovat, jak tvrdí senátor Vilímec. Jenomže tehdy v letech 2006 až 2013 ODS byla stále ještě pravicovou stranou s ochranou práv jednotlivců. Nečasova aféra ale ODS srazila na kolena a od té doby se její program změnil směrem k středové rozplizlosti a velkou roli v tom sehrála volba Petra Fialy předsedou ODS.Fiala je jistě slušný člověk a výborný rétor, pravicový politik to ale není ani omylem. Bude to ostatně patrné i na vládním programu nové vlády pod jeho vedením. A vzhledem k tomu, že se dnes všechny zásadní věci stejně rozhodují v Bruselu, a tam se jede politika ve jménu „záchrany světa“, nebude mít ani Fialova slušnost na situaci v Česku vliv.  Spíše negativní – pokud se nedokáže direktivám Bruselu postavit či se alespoň jenom ozvat.

 

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 28.10.2021 9:00 | karma článku: 31,96 | přečteno: 882x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,23 | Přečteno: 746x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,40 | Přečteno: 2726x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,80 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,85
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články