Superdebata v ČT bez Bartoše

7. 10. 2021 8:00:19
Koalice PIRSTAN vyslala do tak zvané superdebaty na ČT místo kandidáta na premiéra Ivana Bartoše jeho „dvojku“ Víta Rakušana. Ten na otázku moderátorky potvrdil, že Bartoš je kandidátem na premiéra.

O úrovni tak zvané superdebaty na ČT svědčí několik zajímavostí. Koalice PIRSTAN zvážila pro a proti a pro diváky veřejnoprávní ČT se rozhodla nenabízet svého kandidáta na premiéra, ale jeho „dvojku“. Vít Rakušan se snažil a hovořil jako kniha, ale přeci jenom bylo znát, že se v politice pirátů neorientuje tak dobře, aby za ně mohl mluvit. Právě nepřítomnost Ivana Bartoše v hlavním čase vysílání ČT, která se tentokrát pokusila více rozprostřít portfolio politiků, a dokonce přizvala i zástupkyni Trikolóry Zuzanu Majerovou Zahradníkovou, byla hlavním kazem této superdebaty. Politika PIRSTAN totiž není zdaleka tak uhlazená, jak se jí Rakušan snažil předvést.

Očekával jsem, že ČT zneužije aféru kolem nákupu nemovitostí Andreje Babiše ve Francii. Že to ale udělá tak, jak předvedla moderátorka pořadu Světlana Witowská, mě překvapilo. Udělala z toho totiž téměř stěžejní dílo debaty a jen Majerová Zahradníková se dokázala tomuto trendu vyhnout a celou diskusi odsoudila. Navíc, když Witowská položila otázku, zda se přítomní zástupci stran a koalic přiznají k něčemu, co udělali „před politikou“ ve stylu nákupu nemovitostí Babiše, byla to nejstupidnější otázka večera. V mých očích klesla Witowská na úroveň pavlačové drbny. Když se totiž i novináři znalí případu nákupu zámku ve Francii vyjadřují tak, že Babiš musel daně ve Francii zaplatit a že je i zaplatil, zbývá už jenom tak zvaná „etika“. Nic nezákonného se určitě nestalo a diskuse v Evropském parlamentu jen potvrdila, že jde jen o politiku, a to dost hnusnou.

Díval jsem se tentokrát na diskusi vlastně z jediného důvodu. Zajímalo mě vystoupení Majerové Zahradníkové za Trikolóru, když už mi byla koalice TSS přisouzena předvolebním testem. A mohu jen konstatovat, že paní předsedkyně Trikolóry moje očekávání naplnila. Jediná prohlásila, že cílem Trikolóry je pravicová politika nízkých daní a štíhlého státu. Řekla to několika větami a natolik srozumitelně, že o tom nebylo pochyb. A předseda ODS Petr Fiala se sice vyjadřoval ke kdejakému projevu Andreje Babiše, ale na to, že zastupuje pravicovou politiku se nezmohl – on jí totiž skutečně nezastupuje. Jak by mohl, když koaluje s lidovci a topkou.

Dalším možným překvapením pro někoho mohlo být vystupování Tomio Okamury. Jeho odpovědi byly jasné, naprosto srozumitelné a dokázal politiku SPD propagovat skutečně výborně. Zdá se mi, že SPD může očekávat o něco lepší výsledek než v minulých volbách 2017. Je totiž zřejmé, že se Okamura dokázal vypořádat s přezdívkou „Pitomio“ a výrazným způsobem zlepšil svůj projev.

Vojtěch Filip za KSČM nezklamal, ale ani nenadchl. Komunisté se musí do poslední chvíle strachovat o svůj výsledek a zda překročí pětiprocentní hranici. To ostatně musí i Jan Hamáček z ČSSD i výše jmenovaná Majerová Zahradníková. I tyto strany to nemají jisté, i když s trochou štěstí by se jak ČSSD, tak Trikolóra do poslanecké sněmovny dostat mohly. Bookmakeři ale dávají na jejich vstup do sněmovny už poměrně vysoké sázky a v jejich postup příliš nevěří. Podobně to vypadá i s Přísahou, Robert Šlachta se snažil, ale nezaujal mně vlastně vůbec ničím.

Pokud debata o zámku ve Francii byla cvičením o podnikatelské etice, debata o covidu byla zneužita k výměně argumentů jakoby z jiného světa. Witowská opět zneužila své postavení a položila otázku o odpovědnosti za mrtvé v době vrcholící pandemie – kdo nese odpovědnost za třicet tisíc zemřelých na covid. Zde se musím chtě nechtě jednoznačně postavit jak za Hamáčka, tak za Babiše. Vláda dělala, co mohla, virus si dělal, co chtěl. Je iluzorní vinit vládu za mrtvé či se naivně domnívat, že by snad jiná vláda tolik zemřelých neměla. A úplně mimo mísu je vinit vládu a Babiše za to, že je proočkováno „jenom“ asi 60% dospělé populace a že v kategorii 65 plus není naočkováno asi čtyři sta tisíc osob. Tak není – je to svobodná vůle těchto lidí. Mezi seniory je ale očkováno nad 70% populace, tj. nejvíc. Vinit Babiše z toho, kolik lidí je neočkováno, a přitom paralelně vést diskusi o tom, že očkování není povinné (a Witowská použila dokonce větu, že to nikdo neplánuje, když Okamura připomenul Itálii, kde se o povinné vakcinaci již otevřeně hovoří), považuji za obskurní záležitost. Fiala opět obvinil vládu za mrtvé z covidu, což považuji za odporné zneužití faktů.

A dostávám se tak k zástupcům ANO, SPOLU a PIRSTAN- tj. k zástupcům, pro které chce hlasovat asi 65 % voličů. Nic objevného se nestalo, Babiš si vedl svou, Fiala si vedl svou i Rakušan si vedl svou – snad jen, z hlediska uměleckého dojmu, byla na výši zřejmě jen ona „dvojka“ za PIRSTAN – Vít Rakušan. Ten má velmi kultivovaný projev a dokáže se krotit. Co je to ale platné, když kandidátem na premiéra je člověk ze zcela jiného těsta – Ivan Bartoš.

Domnívám se, že superdebata splnila jen jediné – slyšeli jsme naše potenciální špičkové politiky a zřejmě již rozhodnuté voliče nic nezviklalo a potvrdili si, že ten jejich byl nejlepší. A přitom to hlavní, co Česko čeká, se uplétá pod záminkou záchrany klimatu v Bruselu. Obávám se, že Česko, ať už ho bude zastupovat kdokoliv, nemá sílu na to změnit bláznivý Greendeal, může ho snad jen „korigovat“ a vynutit si nějakou tu výjimku. A i díky oznámenému Greendealu stoupla právě v den, kdy se superdebata konala, cena zemního plynu o 40 %! Silová elektrická energie – tj. cena, za kterou se elektřina prodává na burze bez distribučních nákladů – je dnes třikrát vyšší než ještě před dvěma lety. A tuším že komunista Filip prohlásil, že Německo kupuje plyn z Ruska třikrát levněji, než je jeho cena na burze. Už chápete Nord Stream 2? Jak to tedy nakonec dopadne budeme vědět v sobotu večer.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 7.10.2021 8:00 | karma článku: 38.45 | přečteno: 1319x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 504 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3380 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3136 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.42 | Přečteno: 86 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 502 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.43 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...