Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Studenti volili piráty – ještě že nemají volební právo!

Tak zvané volby na nečisto ovládly obě opoziční koalice. PIRSTAN i SPOLU získaly téměř shodný počet hlasů-30 % a ANO zůstalo v poli hluboce poražených.

Na prvním místě se umístila koalice Pirátů a STAN, které by volilo 30 procent studentů. Následuje koalice Spolu a na třetím místě by skončilo hnutí ANO. Jako čtvrtí skončili Zelení. Na projektu spolupracovala nezisková organizace Člověk v tísni, Jeden svět na školách a agentura Kantar. Volební výsledky odevzdalo 312 středních škol.

Pokud by, nedej Bože, takto dopadly i volby skutečné, získala by dnešní tak zvaná demokratická opozice téměř ústavní většinu. Začal by se realizovat program záchrany klimatu, genderové „vyváženosti“ – tj. nadbíhání všem myslitelným formám jiných identifikací než muž a žena a utrácelo by se stejně na nesmyslné projekty podporované Bruselem.  Covidem bychom se strašili nadále – v tom si ANO, PIRSTAN a SPOLU nemají vůbec co vyčítat – zelenou by dostaly všechny Greendealy, které by v Bruselu vymysleli.

Reálné volby tak sice zcela jistě nedopadnou, nicméně stojí za to se nad příčinami volebního výsledku mezi mladými středoškoláky zamyslet. Na prvním místě je v politickém uvažování mladých lidí těsně před plnoletostí patrná revolta. Revolta proti stávajícím pořádkům a hlasy pro piráty vůbec nejsou náhodné. Piráty jednak reprezentují mladí lidé, kteří ještě před deseti lety byli sami na prahu dospělosti. Mládí bývá velmi kritické k zavedeným pořádkům a chce všechno dělat jinak a samozřejmě mnohem lépe a spravedlivěji. Obrovskou nevýhodou dnešní nejmladší generace je indoktrinace bludem o změně klimatu činností člověka, a to konkrétně spalováním fosilních paliv. Dnešní mladí tomu povětšinou zcela uvěřili a nepochybují o vině lidské civilizace. Jednak se to takto učí ve škole, kde se najde mezi učiteli jen pár odvážlivců, kteří teorii o změně klimatu díky činnosti lidí dokáží podat objektivně jako politicky motivovanou.

Právě dnes,21.9.2021, se jednou z hlavních zpráv na ČTv Událostech stalo zasedání OSN. Zpravodaj ČT v USA líčil, jak prezident Joe Biden vyzval všechny národy světa ke spolupráci proti změnám klimatu a proti válce. Jako by nebyl právě podepsán pakt proti komunistické Číně mezi USA, Velkou Británií a Austrálií. A dokonce celé bruselské vedení EU se postavilo proti „zradě“ USA a za „poníženou“ Francii. Zpravodaj plamenně hovořil o „novém přístupu USA k OSN“ po vládě Donalda Trumpa. Zazněla údajně zcela jiná rétorika. Tak to jistě – rétorika zazněla přesně podle not, co administrativa pro Bidena připravila a ten ještě číst umí. Jenom se nesmí pouštět do improvizací. Přesto se domnívám, že Trumpovy projevy v OSN byly po stránce faktické mnohem blíže realitě světové politiky než Bidenovy proklamace o míru a přátelství mezi národy. Jako bych slyšel kdysi u nás vládnoucí bolševiky na čele s Leonidem Iljičem Brežněvem – o kterém se říkávalo „není Iljič jako Iljič“ s narážkou na to, že se i Lenin jmenoval Iljič.

Jestliže světoví politici na čele s Bidenem a dalšími západními představiteli straší „nedozírnými následky“, pokud nesnížíme produkci kysličníku uhličitého, mladí lidé se mohou naprosto přirozeně obávat budoucnosti. Vždyť oni mají celý život před sebou a díky spalování fosilních paliv nás čekají jen samé katastrofy! To se prostě musí do myšlení mladých lidí promítnout. 

Rovněž tak i teze o manželství pro homosexuály – to je zastřeno tezí o „manželství pro všechny“. Jednak to zní lépe a samozřejmě, proč to všem lidem nezajistit, že ano.  Je to vlastně naprosto shodná rétorika jako někdejší komunistický blud o tom, že v komunismu budou mít všichni nárok na zajištění svých potřeb – každému podle jeho potřeb. Jen nebylo tak úplně zřejmé, jaké že ty potřeby vlastně jsou a které jsou zbytné a které nezbytné. Navíc, protože bolševický systém potopil ekonomiku, byl problém se zajištěním základních potřeb a občas došel i ten toaletní papír. Pak nastupovalo Rudé Právo.

Četl jsem názor jistého politologa, že se výsledky studentského hlasování promítnou do několika let i do výsledků skutečných voleb s tím, jak dnešní náctiletí překročí práh dospělosti. Onen politolog si ale stěžoval, že mladí voliči do třiceti let jsou nejvíce „nedisciplinovaní“ a neradi chodí k volbám. Proto se ta změna neděje s takovou rychlostí jak by si onen politolog možná i přál. K tomu lze dodat ale i druhou stranu mince. Jakmile se totiž člověk dostane do skutečného života a začne vydělávat, musí často své názory dramaticky změnit, musí velmi snížit své požadavky na plat, aby vůbec našel pro sebe vhodné uplatnění. A to se samozřejmě neobejde bez změny politických preferencí. Od patnácti let ke dvaceti pěti letům života je sice jen relativně krátká doba, ale ta bývá doprovázena změnou životních postojů často vlivem partnerů, které právě v tomto období hledáme i vlivem zaměstnání či dalším studiem. I za tak relativně krátkou dobu si pak člověk říká – jak já jsem jen mohl být v patnácti pro takovou pitomost!

Mladí mají právo na své názory i iluze o životě.  Pak ale člověk prostě musí dospět a musí se přizpůsobit. Tak totiž funguje lidská společnost od nepaměti.  

Autor: Jan Bartoň | středa 22.9.2021 8:00 | karma článku: 40,57 | přečteno: 1792x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,41 | Přečteno: 2156x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,54 | Přečteno: 993x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2164x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,76
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články