Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČT: Nepřehledná situace v Afghánistánu – jak pro koho

ČT pokračuje v mlžení o totálním krachu Západu a USA zvláště v Afghánistánu. Mimo jiné slovy o „chaosu“ a „nepřehledné situaci“.

Donald Trump tvrdě kritizuje politiku Joea Bidena v Afghánistánu. V posledním videu srovnává porážku USA ve Vietnamu (Saigon 1975) právě se současnou situací v Kábulu. Biden tvrdí, že neexistuje žádná podobnost s odchodem USA z Jižního Vietnamu a jeho hlavního města Saigonu v roce 1975 a současnou situací v Kábulu. Podle Trumpa je současná situace mnohem horší, než byl pád Saigonu v roce 1975. Video zachycuje i u nás publikovaný snímek startu letadla, na kterém visí desítky lidí, kteří se nedostali dovnitř s tím, že na dráze zůstaly krvavé stopy po člověku – pravděpodobně zahynul pod koly letadla.

Trump ještě před koncem svého úřadu oznámil plán na stažení amerických jednotek do května letošního roku. Biden tento termín zrušil a vyhlásil nový, na 20. výročí teroristického útoku Al-Káidy na New York, respektive Světové obchodní centrum. Byl to teroristický čin do té doby nevídaný. Zemřeli teroristé a cestující v unesených letadlech, která narazila postupně do obou věží centra. V budovách zemřely další tisíce lidí. Termín oznámený Bidenem se stal předmětem polemiky zejména ze strany republikánské opozice. Spojení termínu teroristického útoku a odchodu armády USA z Afghánistánu označily i jako pohrdání obětmi teroru. Biden pak termín změnil na konce srpna.

O stažení amerických jednotek vyplynulo v průběhu posledních týdnů na povrch několik základních faktů. Základny NATO, které byly téměř dvacet let přísně střeženy, byly opuštěny během nocí a na místě byla ponechána nepoškozená bojová technika. Základny pak byly vyrabovány, nejprve zřejmě „obyčejnými“ civilisty, poté obsazeny vojáky Tálibánu, kterým se tak do rukou dostala špičková vojenská technika a výzbroj. Tu potom Tálibán mohl využít při svém dalším postupu. Osobně si pod stažením představuji ale něco úplně jiného. Mělo by jít o kompletní stažení jak vojáků, tak i vojenské techniky a výzbroje. Rozhodně si pod termínem stažení nepředstavuji opuštění kasáren pod rouškou tmy a ponechání místa osudu. V té době stále ještě vládnoucí kábulský režim si stěžoval na to, že mu Američané vůbec nesdělili čas odchodu ze základny. Mimo jiné to ukazuje na další zásadní problém celého „stažení“ – žádnou komunikaci s lidmi, které vojáci NATO a USA zvláště drželi téměř dvacet let u moci. Bidenova administrativa žádné stažení nepřipravila, ale odchod její armády lze skutečně přirovnat jen k potupnému úprku.  

ČT v Událostech 19.8. podrobně referovala o evakuaci českého personálu a spolupracujících afghánských občanů, tlumočníků a dalšího afghánského personálu včetně rodinných příslušníků. Tyto lidi by s velkou pravděpodobností čekala pomsta bez ohledu na to, že se mluvčí Tálibánu vyjadřuje tak, že se jeho bojovníci nebudou mstít. Zprávy ale také zmiňují zastřelení osob, které pro Západ pracovaly a které nestačily před Tálibánem utéct. Pomoc s jejich odchodem z vlasti byla zřejmě velmi opodstatněná a zachránila jim život. Politická emigrace ale také způsobí Afghánistánu škody, které známe i z naší minulosti – emigrací po roce 1948 a poté 1968 Československo jistě utrpělo, a to nejen v kultuře a sportu.  

V ČT zazněla i kritika práce amerických tajných služeb právě v souvislosti s tím, že údajně nesprávně odhadly vývoj v Afghánistánu a předpokládaly, že kábulský režim může přežít odchod jednotek NATO až půl roku. Tato kritika připomíná podobnou kritiku v otázce druhé invaze do Iráku, která následovala po invazi do Afghánistánu. Bylo zjištěno, že zdroj, který americké tajné služby informoval o ohromných zásobách chemických zbraní v Iráku, si to celé vymyslel právě proto, aby přesvědčil americké tajné služby o nutnosti invaze. V Iráku se žádné chemické zbraně nenašly, zato se ukázalo, že je ve velkém množství vlastní Sýrie a vláda Sýrie je použila poté v občanské válce, která v Sýrii vypukla v rámci "Arabského jara“. O práci amerických tajných služeb tak můžeme mít obecně velmi špatné mínění, i když tyto služby například práci BIS údajně velmi oceňují.

Na závěr se zmíním ještě o jednom velmi podstatném fenoménu, a to o surovinovém bohatství Afghánistánu. V Afghánistánu se asi před deseti lety uskutečnil rozsáhlý surovinový průzkum amerických geologů. Pod titulkem Geologové našli v Afghánistánu kovy za bilion dolarů  se hovoří o tom, že výsledek průzkumu je ohromující. Vědci narazili na ložiska mědi, kobaltu, železa i zlata. Objevili prý také obrovské zásoby lithia, suroviny nepostradatelné pro výrobu baterií, laptopů a mobilních telefonů. Vládci Afghánistánu, nyní Tálibán, tak mají v rukách možnost nabídnout tyto poklady investorům a zejména Čína je u Tálibánu nejlepším investorem. Západ intervencí v Afghánistánu nedosáhl žádného výsledku – naopak. Vládu Tálibánu v roce 2002 svrhnul a nyní se Tálibán vrací. Pokud by Západ udržel Afghánistán ve sféře svého vlivu, mohl se podílet na využívání nerostného bohatství. Nyní bude Západ jen přihlížet k tomu, jak se surovinového bohatství zmocní Čína a bilion dolarů, který si údajně afghánská anabáze vyžádala a k tomu bezmála dvacet tisíc padlých vojáků NATO, bylo vynaloženo nadarmo. Na tomto popisu není vůbec nic nepřehledného. Vše je naopak velmi dobře patrné a slovník ČT jen zamlčuje jak vážný bude mít ztráta Afghánistánu pro Západ dopad.

Autor: Jan Bartoň | pátek 20.8.2021 8:00 | karma článku: 37,65 | přečteno: 1479x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 27,07 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,45 | Přečteno: 830x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,49 | Přečteno: 2753x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,75
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články