Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Covid: Další zákeřný faul proti Janu Pirkovi

Existuje záměrné strašení celosvětové populace covidem, které podporují „odborníci“ na slovo vzatí. Usurpují si právo na názor a „neodborníky“ označují šmahem za lháře.  

Proděkan pro vědu a výzkum Jan Trnka z druhé lékařské fakulty Univerzity Karlovy to v rozhovoru pro lidovky.cz vzal z gruntu. Pod titulkem „Kardiochirurg je stejný expert na virus jako biatlonista na basketbal, říká proděkan lékařské fakulty“ tvrdě kritizuje to, že se „neodborníci“ vyjadřují k pandemii covidu.

Vybírám podstatné části názorů Jana Trnky:

-Mě osobně překvapuje, že si někdo dovolí veřejně se vyjadřovat k něčemu, o čem nemá dost informací a nerozumí tomu. Jak se může kardiochirurg či psychiatr vyjadřovat k otázkám epidemiologie nebo virologie?

-Pro běžného čtenáře, posluchače nebo diváka je obtížné pochopit, že lékař, který absolvoval lékařskou fakultu, nemá detailní znalosti o epidemiologii. Nebo že jsou to znalosti čtyřicet let staré.

-Mám obrovský problém s tím, že rektor Univerzity Karlovy, který zastupuje největší vzdělávací a vědeckou instituci v zemi, použije prohlášení pohrdavé k vědcům.

-Kombinaci znalostí z virologie, imunologie a epidemiologie dohromady skoro nikdo nemá. Musíme být proto velmi opatrní.

-Vyjadřovat se k tomu, jestli virus unikl z laboratoře a je uměle vytvořený, i když o jeho existenci neměl tušení, specializovaně nestudoval biologii a od absolvování lékařské fakulty uběhlo třicet let, je naprosto nezodpovědné a nepochopitelné.

-Že by Česká lékařská komora kontrolovala, jestli doktoři neříkají nesmysly? To je asi v praxi nemožné. A bylo by těžké dokazovat, že jde o nesmysly. Ale myslím si, že by někdo měl evidovat výroky, které jsou za hranou nejen lékařské, ale i běžné etiky.

-Nikoho jsme nedehonestovali, jen jsme řekli, že by se lékaři neměli vyjadřovat k problémům mimo svoji odbornost, protože to je zavádějící. Na tom trvám.

 

Jak je patrné z výše uvedeného, Trnkova pozice je naprosto jasná. Ten, kdo není odborníkem, se k situaci nesmí vyjadřovat. Je to stejně „inspirující“, jako tvrzení, že k ekonomickým problémům se může vyjadřovat jenom ekonom, k politickým problémům politolog a vědeckým problémům vědec atd. Posuňme téma „odbornosti“ na piedestal nekritizovatelnosti, jakého si tabu, a dostaneme se do roviny naprosto absurdní. Prakticky nikdo z nás by se nemohl k ničemu vyjadřovat, buď proto, že není „odborníkem“ nebo proto, že nemá dostatek informací.

Rád bych se vrátil k tématu „úniku viru z laboratoře“, respektive čínské laboratoře. Toto téma otevřel v politické rovině Donald Trump a jeho názor byl doslova „rozcupován“ politology a americkými médii jako „nevědecký“. Trumpovi bylo vyčítáno, že nemoc označuje termínem „čínská chřipka“ a že toto označení je „rasistické“.

Po nástupu Joea Bidena do Bílého domu pozorujeme zajímavý „obrat“. Mnozí „odborníci“ spjatí s novou americkou vládou náhle připouštějí, že virus unikl z čínské laboratoře a dokonce i představitel WHO tvrdí, že odmítnutí teorie o úniku viru z laboratoře bylo „unáhlené“.  Nicméně, četl jsem vyjádření americké lékařky, která v laboratoři ve Wu-chanu pracovala právě v období roku 2019, a ta možnost úniku viru z této laboratoře vylučuje.

Trnkovy názory jsou naprostým popřením pravidel jakékoliv svobodné diskuse. Jestliže pohrdlivě mluví o kardiochirurgovi (koho pak má na mysli, že by Jana Pirka?) a podsouvá mu znalosti „40 let staré“, je to přímo zákeřný faul. I Jan Pirk se zcela jistě vzdělával v medicíně po celou dobu své praxe a má právo se vyjadřovat i k tomu, k čemu nemá atestaci, právě tak, jako se může každý z nás vyjadřovat k situaci s pandemií, zákazy, očkování apod. Je komické, že největší epidemiolog a vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal není právě podle Pirka vystudovaný epidemiolog.

Je navíc příznačné, že česká média většinou straší i tím, že Velká Británie končí s naprostou většinou omezení právě dnes. Straší se „předčasností“ a ukazuje se třeba na Francii, která prezidentským nařízením prosazuje povinné očkování zdravotníků, pracovníků sociálních služeb s výhružkou ztráty práce. V Česku, kde máme několik týdnů asi 30 hospitalizovaných a kolem 5 nemocných na JIP, se udržuje téma strachu masivními kontrolami policie a hygieny v klubech.

Další pokračování restrikcí považuji v současné situaci za absolutně neopodstatněné a hlavně nesmyslné.  I když nejsem „odborník“, troufám si souhlasit s názorem Singapuru, že se musíme ke covidu chovat v současné situaci jako k chřipce a veškeré testování a trasování nemá smysl.

 

 

Autor: Jan Bartoň | pondělí 19.7.2021 9:35 | karma článku: 37,81 | přečteno: 1683x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2669x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články