Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak (ne)schopný manažer Babiš sehnal vakcíny navíc

Evropská unie prokázala zvláštní dar zničit důvěru nás, občanů EU, ve schopnost zvládnout i tak jednoduchý úkol, jakým je zajištění dostatečného množství vakcín pro zvládnutí pandemie.

Groteska s rozdělováním údajných vakcín „navíc“ – v době, kdy firmy dluží desítky procent ze slíbených dodávek, je termín vakcíny „navíc“ naprosto „dokonalý“ – nemá konce. Portugalsko, současný stát předsedající EU, navrhlo řešení  rozdělení vakcín tak, že 10 milionů dávek bude rozděleno do 19 zemí podle počtu obyvatel. Proč do 19 zemí? Inu proto, že rakouský kancléř Sebastian Kurz napadnul způsob dělení vakcín, který neodpovídal dohodě premiérů a prezidentů o tom, že se vakcíny budou rozdělovat podle počtu obyvatel.  A oněch 8 států, které se na rozdělení vakcín nyní podílet neměly, prostě již dříve dostaly více, než odpovídalo počtu obyvatel jejich zemí. Někdo „chytrý“ totiž „vymyslel“ obezličku, která započítávala výši objednávek, a vakcíny se začaly rozdělovat podle výše objednávek, a ne podle počtu obyvatel.

„Solidarita“, kterou náhle pocítily státy, které odebraly více než odpovídá počtu obyvatel, tedy není žádnou solidaritou, ale jenom prázdné gesto. Kancléř Kurz dokonce požadoval, aby některé země, právě jako Česko s nadprůměrným výskytem počtu infikovaných, byly ještě o něco zvýhodněny. Česko tak mělo slíbeno až 300000 dávek. Pak se ale něco „zadrhlo“ a Portugalsko prohlásilo, že finální návrh rozdělení vakcín bude realizován tak, že státy dostanou přesně tolik dávek, kolik odpovídá počtu jejich obyvatel, a Česko tak dostalo 239000 dávek.  Rakousko, Česko a Slovinsko s návrhem nesouhlasily a přesto byl tento návrh prohlášen za schválený.

Co se stalo? Server Politico označil  výsledek jednání za „ostudnou porážku Rakouska, Česka a Slovinska“ s tím, že novinky.cz to interpretovaly po svém jako „Ostudná porážka Babiše“. Česko tak mělo díky neschopnosti Babiše přijít o 61000 dávek. Ozvala se česká opozice – konkrétně SPOLU – která slovy Martina Kupky z ODS označila výsledek za „selhání manažerských schopností“ Andreje Babiše. Přisadila si i Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 a ozval se i Marian Jurečka za lidovce. Prostě, Babiš je lump, který připravil Česko o dávky a ohrozil zdraví českých občanů. Jan Hamáček, předseda potápějící se ČSSD, pak na kameru prohlásil, že o vakcínách jedná Babiš a on se ho bude na vládě ptát, jak je to možné

Následovalo ale několik zajímavých zpráv, které ale i ČT uvedla jakoby náhodou zcela v jiných souvislostech.  Nejprve bylo oznámeno, že Rakousko poskytne Česku 30000 vakcín a Slovinsko 10000 vakcín a další den oznámilo Maďarsko, že poskytne 40000 vakcín. ČT uvedla, že není jasné, zda to budou vakcíny schválené Evropskou lékovou agenturou, aby asi za pět minut ČT oznámila, že „právě teď“ dostala zprávu českého premiéra, že to budou vakcíny schválené EU.  Pak ale také ČT uvedla, že jednání o rozdělování vakcín na úrovni EU „stále pokračuje“.

Výsledek? Česko mělo dostat 300000 vakcín. Bylo ale potrestáno společně s Rakouskem a Slovinskem za to, že „šťourá“ do tohoto procesu a Portugalsko oznámilo, že dostaneme jen 239000. Rakousko, Slovinsko a Maďarsko pak Česku slíbily 80000 vakcín, takže Česko dostane místo 239000 celkem 319000 vakcín. Kdo tedy manažersky selhal? Babiš? EU? SPOLU?

Výše uvedené nemění nic na mém názoru, že EU skandálně selhala a že se z vakcinace stal předmět politikaření, které se v jednotlivých členských státech zneužívá v politickém boji a v Česku a Německu obzvláště, protože se zde blíží na podzim parlamentní volby. Pravda je stále stejná – v EU se očkuje pomalu a místo uvolňování restrikcí se vrací plošné zákazy, které otravují život ve Francii, Itálii, Česku i Německu, ale i v Polsku atd. Stát s nejrychlejším postupem v očkování, Maďarsko, se do této pozice dostal díky využívání ruské a zejména čínské vakcíny, a i tak tam pandemie nabírá obrátky. Přesto se ale Maďarsko zřejmě stane státem, kde bude dosaženo nejrychleji vakcinace 50% populace, což už by se mělo podle zkušeností Izraele promítnout do radikálního snížení počtu nemocných v nemocnicích a zejména na jednotkách intenzivní péče.

Závěr – když je něčeho málo, nelze spravedlivě rozdělovat. To známe velmi dobře ze socialistického Československa, že ano!

Autor: Jan Bartoň | neděle 4.4.2021 9:00 | karma článku: 47,17 | přečteno: 13500x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 31,27 | Přečteno: 666x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,31 | Přečteno: 2717x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,75 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,81
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články