Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policejní stát nebo nová RVHP?

V souvislosti se zákazy a jejich vymáháním v rámci „boje s covidem“ Zbyněk Petráček glosuje tuto situaci zkratkou „policejní stát“.  Obávám se však, že problém není v policii, ale zase a opět v politice.

Pan Zbyněk Petráček glosuje současnou situaci přísných vládních zákazů včetně zákazu pohybu mezi okresy pod titulkem Policejní stát? Cituji jeho závěr: Bude to celospolečenský test. Jednak pro samotnou policii, která už sice nemá nálepku „silové složky“, leč musí vymáhat pravidla. Ale i pro občany. Upřímně, nežijeme v policejním státě a každý ví, že policii i stát jako takový lze u nás relativně snadno „ochcávat“, jak se říká. Otázka zní, kolik lidí z těch deseti milionů si uvědomuje, k čemu by to vedlo. K tomu, že lidé by s gustem nadávali na policejní stát, leč korona by se šířila dál. Stál by ten pocit odboje za to?

S čím lze souhlasit, i když zřejmě ne úplně a bezvýhradně, že „nežijeme v policejním státě“. Policie samozřejmě nemá zdaleka takový vliv, jaký měla před rokem 1989. V zásadě lze souhlasit i Petráčkovým postřehem, že policejní stát je založen především na atmosféře strachu a politické nesvobody. Nicméně, ani dnes ale není dle mého názoru vše v naprostém pořádku a covidová krize jen podtrhla problémy, kterými Česko a celá EU dlouhodobě trpí.

EU je společenstvím států, které uplatňuje jakousi „společnou“ politiku. Od časů liberalizace obchodu v časech EHS (Evropského hospodářského společenství) , které ponechávalo státům „téměř“ naprostou svobodu ,  se EU posunula do systému, který se už zásadním způsobem vměšuje do politiky jednotlivých členských zemí. Dělá to navíc způsobem, který není „spravedlivý“ v tom smyslu, že neměří všem stejně. Polsko a Maďarsko jsou tak pod tlakem orgánů EU proto, že údajně nenaplňují „společné hodnoty“ EU, zatímco například Španělsko likviduje požadavky na katalánskou nezávislost v souladu s evropskými hodnotami!

Covidová krize upozornila na jednu vcelku překvapivou skutečnost. Zdravotnictví ve smyslu zákonů a pravidel totiž zdaleka nebylo politikou EU natolik sešněrované jako jiné oblasti. Každý stát tak má právo například nakoupit vakcíny proti nemoci covid-19 kdekoliv ve světě. Tohoto svého práva využilo Maďarsko a nakoupilo vakcínu čínskou i ruskou. Statistika pak ukazuje, že se touto politikou stalo Maďarsko lídrem ve vakcinaci svých obyvatel v celé EU. Podobně nakoupilo ruskou vakcínu i Slovensko, což tak zvané „proevropské“ síly na čele se slovenskou prezidentkou tvrdě zkritizovaly. A z Bruselu, sídla EU, se pak podle zpravodaje ČT Lukáše Dolanského, ozývají hlasy, které varují před nákupem ruské či čínské vakcíny, pokud tyto vakcíny nebyly schváleny Evropskou lékovou agenturou. Slovenské „proevropské“ síly pak na nákup ruské vakcíny zaútočily tak, že jde ze strany Ruska o „hybridní válku“ vůči EU. Třešničkou na dortu pak je výhružka, že pokud se někdo nechá očkovat „neschválenou“ vakcínou z Ruska či Číny, bude považován za neočkovaného a nedostane „covidpas“, který byl sice odmítnut, ale údajně se o něm dále jedná.

EU také tvrdí, že schválení ruské či čínské vakcíny není prioritou, protože „bude dostatek západní vakcíny“. Byrokraticky se to ostatně nechá „elegantně“ zařídit tak, že zatímco schválení „západní“ vakcíny proběhne rychle, ruská či čínská vakcína projdou mnohaměsíční kontrolní procedurou. Ale i kdyby, naprostá většina lékařů je přesvědčena o tom, že se bude muset proti covidu-19 přeočkovávat, možná každé dva roky či každý rok, jako v případě chřipky. I „pomalý“ schvalovací proces by tedy měl smysl, protože by ruské či čínské vakcíny bylo možné aplikovat po jejich schválení kdykoliv v budoucnu. Není ale „politická vůle“.

Něco mi to připomíná. A nejsem zřejmě daleko od pravdy, když tento postup EU označím za pokračování někdejší politiky RVHP se sídlem v Moskvě. Tam se tehdy rozhodovalo, která země bude moci co vyrábět (například jaké typy aut), a nejdůležitější hledisko bylo podobně jako v rozhodování o vakcínách v dnešní EU geopolitické. Zdá se mi proto, že současná podoba EU s masivním vlivem „správné progresivní politiky“ je obdobou někdejšího sdružení, kterému se eufemisticky říkávalo Rada vzájemné hospodářské pomoci. Hlavní tehdy totiž bylo „pomoci“ SSSR. Domnívám se proto, že policejní stát je to poslední co bychom dnes měli řešit.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 8.3.2021 9:45 | karma článku: 35,82 | přečteno: 1222x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 27,32 | Přečteno: 431x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,45 | Přečteno: 833x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,49 | Přečteno: 2754x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,76
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články