Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bude EU na Trumpa vzpomínat s láskou?

Otázka položená v titulku je samozřejmě nadsázkou, nicméně vývoj kolem plynovodu Nord Stream 2, na který sází německá energetika, je možná více ohrožen za Bidena než byl za Trumpa.

Americký prezident Joe Biden považuje budovaný plynovod Nord Stream 2 mezi Ruskem a Německem za špatný obchod pro Evropu, a Spojené státy proto zvažují uvalení sankcí, aby zabránily jeho dokončení. Novinářům to řekla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Bidenova administrativa podle mluvčí nyní posuzuje dopady plynovodu, který by měl po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa, demokratický prezident však vůči projektu nadále zastává jasně kritický názor. Za svého funkčního období proti plynovodu brojil i exprezident Donald Trump a napadal hlavně německou vládu, která projekt podporuje.

Když tento projekt napadl bývalý prezident Donald Trump, EU a zejména Německo se bránilo tím, že za postojem USA je snaha prodávat do EU svůj zkapalněný zemní plyn. Evropští, a němečtí politici zvláště, se dále o takové politice vyjadřovali s despektem i proto, že za politikou USA viděli Trumpovu snahu vyjadřovanou heslem America first!

Připomeňme si i situaci kolem dostavby jaderných elektráren v Česku. Ekonomická lobby podporovaná českými protiruskými a protičínskými politickými stranami, usiluje o vyřazení ruských a čínských firem na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech předem. Vláda a konkrétně ministr Karel Havlíček odolával tím, že by tím mohla být uměle zvýšena cena za dostavbu, pokud by soutěž proběhla bez čínských a ruských firem.  Nyní vláda pod tlakem protiruských i protičínských politiků připouští, že se ruské ani čínské firmy nebudou moci tendru na dostavbu Dukovan podílet, maximálně snad pouze v pozici „subdodavatelů“.

Proti této situaci je tady dlouhodobě realizován projekt mezi Ruskem a Německem o dodávkách ruského plynu do německých elektráren. Tento projekt „přežil“ ruskou okupaci Krymu a sankce EU proti Rusku. Před volbami do Evropského parlamentu dokonce německý kandidát objížděl evropské státy, například Polsko, a sliboval, že projekt bude ukončen. Místo toho se plynovod dostal již do závěrečné fáze, když schází položit necelou stovku kilometrů. Rusko očekává, že se plynovod spustí ještě v tomto roce. Jak to, že naši protiruští bijci v případě plynovodu Nord Stream 2 mlčí? Vždyť argumenty o (ne)bezpečnosti jsou v případě plynovodu naprosto rovnocenné argumentům, které se používají proti účasti ruských a čínských firem na dostavbě jaderné elektrárny v Česku.

Po nástupu Joea Bidena byly v politice EU patrny názory, že se vše jaksi automaticky vrátí do vyjetých kolejí administrativy Baracka Obamy s viceprezidentem Bidenem.  S nadějí byl očekáván návrat USA k dohodě s Íránem. Bidenova administrativa však svůj návrat podmínila tím, že se Írán vrátí k dodržování původní dohody. To se zcela jistě nestane, takže žádný návrat USA k dohodě nebude. Biden sice zrušil výstavbu nového ropovodu z Kanady do USA, čímž se vrátil k politice Obamovy administrativy, ale kapalný zemní plyn sotva zakáže a bude tak pokračovat ve snaze prodávat do Evropy americký plyn. Ten bude ale dražší než ruský a Německo na tom prodělá miliardy euro.

Svět se za čtyři roky Trumpovy administrativy samozřejmě posunul dál. Na Blízkém východě se podařilo uzavřít nové dohody mezi Izraelem a arabskými zeměmi, které se strachem a nedůvěrou vzhlížejí k Íránské islámské republice. Izrael samozřejmě investoval do amerického odchodu od dohody s Íránem a dal už najevo, že nebude podporovat Bidenovu snahu ji obnovit. Pokud by se USA podařilo zamezit dokončení plynovodu Nord Stream 2, jedinou reálnou variantou, jak zajistit plyn pro německou energetiku by byl skutečně zkapalněný zemní plyn z USA. Růžové brýle mámení, že s Trumpem odejdou pro EU všechny potíže, tak nepřežily ani měsíc. Biden tedy bude pokračovat v tom, co dělal a dělá. Bude "hezky mluvit" ,zejména o lidských právech, záchraně klimatu a dalších progresivních tématech, jeho praktická politika ale bude pokračovat tam, kde Trump skončil. Domnívám se, že za několik dalších měsíců může nakonec nadsázka v nadpisu být ještě více reálná a možná pravdivější.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | středa 17.2.2021 8:00 | karma článku: 35,11 | přečteno: 1089x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Případ Novotný?

ODS si opět vzpomněla na „svého“ starostu Pavla Novotného a tentokrát mu hrozí vyloučení. Novotný je ale jen špičkou ledovce problému, který se oficiálně nazývá „personální politika“.

15.5.2024 v 9:06 | Karma: 10,72 | Přečteno: 139x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Madeira - ostrov zaslíbený nejen francouzským důchodcům

Ještě před vypuknutím hlavní dovolenkové sezóny jsme se ženou vyrazili na Madeiru. Madeira je krásný ostrov s přívětivými lidmi.

14.5.2024 v 10:25 | Karma: 20,30 | Přečteno: 380x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Bartoň

Antikampaň SPOLU je „zajímavá“

Prezident Petr Pavel odsoudil slova Andreje Babiše k válce na Ukrajině a rovněž tak odsoudil antikampaň SPOLU proti ANO. Je to první závažná kritika vládní koalice ze strany prezidenta.

3.5.2024 v 9:00 | Karma: 41,66 | Přečteno: 4841x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Stoltenberg - Ukrajina na cestě do NATO

Generální tajemník NATO opět ujistil Ukrajinu o tom, že se nachází na cestě do aliance. Současně však prohlašuje, že členové NATO neplní sliby, které Ukrajině daly.

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 32,85 | Přečteno: 1577x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,16 | Přečteno: 829x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Tragické úmrtí na ministerstvu. Zaměstnanec podle policie spáchal sebevraždu

15. května 2024  10:41,  aktualizováno 

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo ve středu nalezeno tělo mrtvého muže. Mluvčí pražské...

Ruská ofenziva u Charkova zpomalila. Invazní síly budují nárazníkovou zónu

15. května 2024  9:21,  aktualizováno 

Sledujeme online Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  10:31

V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Ministr...

Moucha na útěku. Francie po krvavém útoku dál hledá vězně a jeho osvoboditele

15. května 2024  10:13

Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 2658
  • Celková karma 31,12
  • Průměrná čtenost 2016x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články