Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zima dostal covid!

Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima onemocněl covidem. Nemohl jsem si nevšimnout, jak si na této skutečnosti média smlsla.

Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima se v minulosti vyjadřoval k boji s pandemií tak, že preferoval variantu tak zvaného promoření. Vědecká rada PřF UK se neztotožňuje s obsahem opakovaných veřejných vystoupení rektora UK ve věci pandemie onemocnění covid-19, ve kterých se hlásí k některým překonaným přístupům, a může tak přispívat k matení veřejnosti a oslabování stanovisek oborově kompetentních členů vědecké komunity,“ píše se na webu fakulty. Rada jako příklad chybného chování udává „podporu v praxi vyvrácené teorie promořování a nekonzistentní vyjadřování k závažnosti onemocnění a významu ochranných prostředků“.

Co se tak zvaného promořování týče, tyto teorie občas zaznívají i ze zahraničí. V první fázi covidu ve Velké Británii se k této teorii přihlásil částečně i britský premiér Boris Johnson. Pak dostal covid sám a byl ve velmi kritickém stavu. Uzdravil se a přidal se na stranu tvrdých opatření omezujících pohyb obyvatel. Podle médií údajně zlehčoval nebezpečí covidu i exprezident Donald Trump. Pak z amerických médií zaznívalo, že Trump „doplatil“ na zlehčování této nemoci. Přitom byl u něho průběh nemoci vlastně velmi lehký.

Obecně jsou pokroková média zastánci vědeckého přístupu k problémům. Ke covidu se tedy mají a mohou vyjadřovat jenom specialisté/imunologové či virologové. Všichni ostatní mají mlčet. Je to tak, jako by se k problémům ekonomiky mohli vyjadřovat pouze vystudovaní ekonomové, do zemědělství by měli mluvit jenom vystudovaní zemědělci atd. Problém je v tom, že opatření proti covidu (karantény, omezování pohybu a další zákazy) mají zásadní vliv na ekonomiku a dopadají na každého člověka společnosti. Odpovědnost pak nakonec stejně mají politici a u nich záleží velmi na tom, komu naslouchají. Ve Švédsku naslouchali politici názorům, které nepreferovaly příliš velké zavírání ekonomiky, roušky se nijak zvláště nepropagovaly a výsledek je ten, že má Švédsko přibližně se stejným počtem obyvatel jako Česko  přes 11000 zemřelých, Česko přes 15000 zemřelých. Nelze tedy v žádném případě tvrdit, že jsou některé metody boje s covidem zázračné, zatímco jiné jsou z principu zcela špatné.  

Obecně se názorům Zimy věnují lidovky v poměrně velmi objektivním článku zde. Co však říct o takovém způsobu komentáře? Skicář Václava Teichmana v MfD dne 18.1.2021 v rubrice Názory na str. 7 hospitalizaci Zimy komentuje takto: Díkybohu neúspěšný spasitel. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima dlouhodobě propaguje potřebu rychlého promoření české společnosti, a to i v době, kdy nemocnice praskají ve švech. V pátek byl hospitalizován s dýchacími problémy. Kdyby se jeho svérázná vize uskutečnila, nemocnice by byly ještě plnější a rektor by dnes ležel doma v ložnici, v lepším případě ve spacáku a na spartakiádním lehátku na nemocniční chodbě. (mk)

„Svérázná vize“ Tomáše Zimy se uskutečnila v řadě zemí – viz již ono zmiňované Švédsko – a i tam probíhá tvrdá diskuse mezi „zavírači“ a „promořovači“. Výsledek je přibližně stejný počet zemřelých na milion obyvatel. Je to stejný typ kritiky, kterou provozovala americká pokroková média v době, kdy se nakazil sám Trump. Patří mu to, zlehčuje to, má to!  Covidem se ale u nás nakazila například hlavní hygienička, kterou nelze podezírat z „chybného boje“ proti covidu a ta rozhodně o žádném promořování nikdy nehovořila. Covid si jí našel stejně. Závěr je tak zřejmý a dlouhodobě platný – současný svět, alespoň ten pokrokový a západní, pojal boj s pandemií jako politikum číslo jedna. Všechny ožehavé světové problémy, a že jich je požehnaně, jsou díky covidu na „vedlejší“ koleji. Bude to zřejmě velmi tvrdé probuzení, až opět Západ zjistí, že mu zejména Čína zase ekonomicky utekla.

 A ještě takové "píchnutí" do vosího hnízda promořování. Na jaře jsme měli asi 500 zemřelých a Švédsko asi 4000, tj. asi desetkrát více. Při druhé vlně u nás zemřelo 14,5 tisíce a ve Švédsku 7 tisíc, tj. polovina. Nebyl švédský postup nakonec přeci jenom racionálnější???

Přeji panu rektorovi úspěšnou rekonvalescenci a co nejrychlejší zotavení.

Autor: Jan Bartoň | neděle 24.1.2021 10:00 | karma článku: 42,58 | přečteno: 11677x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 31,66 | Přečteno: 707x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,35 | Přečteno: 2723x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,80 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články