Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ohřívání vzduchu obnovitelnými zdroji energie?

Pan Přemysl Souček napsal zajímavou glosu o tom, jak se daří zamlčovat negativní vlivy obnovitelných zdrojů energie. Nicméně, upozorním zejména na zákon zachování energie.

Nejprve jen stručně o spalování biomasy. Tady je sice pravdou to, co Souček připomíná, a sice že spalování produkuje zapřisáhlými odpůrci spalování uhlí právě tolik nenáviděný kysličník uhličitý. Nicméně, zde se vychází z premisy, že biomasa má jen tolik uhlíku, vodíku a kyslíku, kolik jí umožnila fotosyntéza při jejím růstu. V daném případě tedy platí, že sláma, která se spálí, uvolní do vzduchu právě tolik kysličníku uhličitého a vodní páry, která se spotřebovala při jejím růstu. U spalování dřeva je pak v rámci této úvahy nutné počítat, zda množství spáleného dřeva na daném území, například Česka, je nahrazeno přírůstkem dřevní hmoty na tomto území. Pokud ano, jde zase o „nulový efekt“- co se spotřebuje na růst dřevní hmoty, to vznikne jejím spálením.

Mnohem zajímavější je ale vliv větrných elektráren. Souček uvádí: Informace o tom, že větrné elektrárny ohřívají vzduch, se objevily na webu Harward Gazette již v roce 2018 (zde). Podstatná zjištění o neblahém vlivu na teplotu a také přímo na klima, respektive množství srážek, přinesly výzkumy Cristiny L. Archerové, jež se do zkoumání působení VTE pustila ve snaze prozkoumat, jak moc mohou větrné farmy na moři (off-shore) působit jako bariéra na zmírnění hurikánů v Mexickém zálivu. Což se jí podařilo prokázat. Ale zjistila i něco jiného. „Čím vyšší jsou věže větrníků a čím větší je průměr rotorů, tím větší je jejich redukční vliv na dešťové srážky,“ řekla Archerová v online „Renewable Energy Magazine“. (Článek v češtině s odkazy zde.)

Z hlediska zachování energie jde totiž využívání energie větru samozřejmě na vrub jeho kinetické energie. Není možné z větru získávat energii, aniž bychom o tuto energii vítr nepřipravili. O tom, že "větrníky"  oteplují vzduch, lze v globálním měřítku velmi úspěšně pochybovat. Samozřejmě, třením vzduchu o vrtule větrníků se uvolňuje teplo, nicméně většina energie vzduchu se změní na elektrickou energii a energie vzduchu za větrníkem tak musí z důvodu zachování energie klesnout.  Tvrzení, že „čím vyšší věže větrníků, tím větší vliv na dešťové srážky“, nelze vyloučit. Nějaký vliv prostě větrníky mají, jak velký je samozřejmě otázkou. Šlo by v podstatě o efekt známý i u nás, když v závětří Krušných hor na Žatecku je velmi dobře známý dešťový stín s minimálními srážkami. I za soustavou větrníků by tedy mohl takový dešťový stín vznikat. Nic na světě není zadarmo.

Nicméně, pokud například jde Evropou fronta s rychlostí větru 50 km/h v šířce 2000 km do výšky 10 km, jde o množství vzduchu v množství 280 km3/s. Běžné středotlaké ventilátory mají na výkon 2 m3/s vzduchu výkon motoru 22 kW. Uvést do pohybu množství 280 km3/s vzduchu by vyžadovalo výkon motorů 3000 TW!  Výkon všech českých elektráren je 20 GW , výkon německých větrných elektráren je nyní kolem 60 GW,výkon všech elektráren světa je na úrovni 5 TW.  To jsou výkony tak malé, že z hlediska teplot nepředstavují žádný problém . Samozřejmě, problém větrných elektráren je ten, že vítr nefouká stále a že tedy výkon elektráren závisí na počasí. Ovlivnit klima je ale úplně jiná liga.  Nicméně, lze uvažovat i s variantou, že by skutečně masivní využívání větrné energie (více než desetinásobně apod.) mohlo lokálně snížit rychlost proudění větru u země a klima lokálně změnit.

Nakonec se podívejme na solární elektrárny. Pan Souček argumentuje tím, že střechy domů pokryté černými solárními panely by oteplily ještě více města díky absorpci sluneční energie a způsobily by tak další oteplení městského klimatu. Tady je však zapotřebí opět úvahy o platnosti zákona o zachování energie. Dopadající sluneční energie na panel se asi z 18 % přemění na elektrickou energii a zbývá tak 82% sluneční energie, která se buď v menší části odrazí a z větší části ohřívá panel a poté své okolí. Pokud jsou běžné střechy s tmavými taškami schopné pohltit přibližně stejné množství tepla jako fotovoltaické panely, k žádnému vzestupu teplot v městských aglomeracích by dojít v důsledku instalace solárních panelů dojít nemělo. Růst teplot by se mohl projevit díky instalaci fotovoltaických panelů tam, kde převažuje bílá zástavba a světlé střechy, které sluneční paprsky lépe odrazí.

Závěrem této poznámky je však nutné naprosto podpořit Součkův pohled na obecné zavádění obnovitelných zdrojů elektrické energie, který varuje před megalomanskými projekty ve využívání sluneční a větrné energie. Jednak by tím dále utrpěl ráz krajiny – projíždění částí Německa s větrníky ukazuje, že se tento ráz podařilo díky větrníkům zcela změnit a ne všichni, včetně mně, to považují za dobrý zásah do rázu krajiny. V případě masivního využívání větrníků by skutečně mohlo dojít k lokálním vlivům na srážky. Podobně bychom měli přistupovat i k umisťování solárních panelů na střechách domů. Na sídlištích s paneláky s rovnými střechami v tom nevidím velký problém, sotva bych ale zkousnul solární panely na Národním muzeu či Národním divadle. Heslo „Na každou střechu solární panel“ proto nepovažuji za rozumnou variantu. Každý majitel domu by se tak měl rozhodnout svobodně zda na svém domě chce mít či nemít solární panely a nikdo by mu do jeho rozhodnutí neměl mluvit, a už vůbec ne zákon. Principiálně jde o to, abychom v dobré víře o „záchranu klimatu“ nevytvářeli nová rizika. V případě výroby elektrické energie je vždy nutné mít k dispozici i „tvrdé“ zdroje nezávislé na počasí. Již mnou jednou zmíněné Německo spoléhá stále více na obnovitelné zdroje (již dnes v Německu instalovaný výkon obnovitelných zdrojů činí asi 40 % celkového výkonu) a tento podíl má dále růst. Německo zcela zavrhlo jadernou energii, chce ukončit využití uhlí a své tepelné elektrárny chce pohánět plynem, tedy převážně ruským plynem. Řada komentátorů v této souvislosti upozorňuje nato, že se Německo může stát na Rusku ještě více závislé i přes sankční politiku EU vůči Rusku za okupaci Krymu. Sankce se totiž dodávek plynu z Ruska jakoby „zázrakem“ netýkají.

Co se ohřívání vzduchu obnovitelnými zdroji energie týče, nedomnívám se, že jde o zásadní vliv. Jde však o něco jiného, možná mnohem významnějšího. Jde totiž o to, zda kysličník uhličitý je skutečným viníkem tak zvaného „globálního oteplování“. Pokud totiž modely vlivu kysličníku uhličitého na teplotu zemského ovzduší uvažují, že příkon energie na Zemi ze Slunce je konstantní a jedinou proměnou je růst koncentrace kysličníku uhličitého, nemůže nic jiného než korelace mezi růstem teploty a růstem koncentrace kysličníku uhličitého vyjít. Přitom se může jednat jen o shodu okolností, která s procesem změny teploty na Zemi nemá žádnou významnou spojitost. A kapitolou samou o sobě jsou mediální výstupy, které informují o teplotních rekordech na úrovni setin stupně Celsia. Tady už jde pouze a jenom o propagandu v rukách těch, kteří potřebují a chtějí zachraňovat klima a díky tomu vyhrávat volby.

Autor: Jan Bartoň | neděle 3.1.2021 10:00 | karma článku: 44,26 | přečteno: 10175x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,54 | Přečteno: 1092x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 32,92 | Přečteno: 2147x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,84 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Slovenské prezidentské volby – Slováci neposlechli „dobré české rady“

Obě kola voleb prezidenta na Slovensku jsem sledoval prostřednictvím RTVS 24. Druhé kolo občas i na ČT 24. A bylo na co koukat.

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 40,82 | Přečteno: 2378x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

NATO ví, co chce, neví, jak toho dosáhnout?

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při oslavách 75. výročí založení NATO potvrdil, že NATO bude dále podporovat Ukrajinu. Vyjádřil se i k její budoucnosti.

5.4.2024 v 9:00 | Karma: 24,85 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU potřebuje o milion víc legálních migrantů a německá realita

Stačí se jen trochu začíst do článků o problematice imigrace do EU, zejména Německa, abychom si jasně uvědomili rozdíl mezi přáním a realitou, řekl bych až „hodně tvrdou“.

4.4.2024 v 10:35 | Karma: 33,29 | Přečteno: 988x | Diskuse| Společnost

Jan Bartoň

Covid: Pfizergate nebo bouře ve sklenici EU?

S údivem jsem podobně jako řada čtenářů pročetl zprávu o tom, jak předsedkyně EK Ursula von der Leyenová dojednala nákup vakcín proti covidu, uveřejněnou na 1.4.2024. Že by apríl?

2.4.2024 v 8:00 | Karma: 31,37 | Přečteno: 937x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma: 31,19 | Přečteno: 867x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,23 | Přečteno: 3641x | Diskuse| Společnost

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,82 | Přečteno: 3295x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma: 23,39 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

Již nejméně dva lidé z Ukrajiny tvrdí, že již probíhá 3. světová válka. Naposledy se tak vyjádřila bývalá vicepremiérka Ukrajiny.

13.3.2024 v 8:00 | Karma: 34,43 | Přečteno: 2271x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Pacifista Babiš má skoro 40 procent

Poslední průzkum volebních preferencí připravený agenturou KANTAR pro ČT ukázal zdrcující prognózu pro vládní strany. Údajný „pacifista“ Andrej Babiš na čele hnutí ANO má vysoký náskok.

11.3.2024 v 9:00 | Karma: 34,34 | Přečteno: 1137x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Tip na parádní prohlídku – Klášter Šternberk

Navštívili jsme klášter ve Šternberku, který po desetiletích devastace vstává díky svému majiteli – městu Šternberk – doslova a do písmene z mrtvých.

8.3.2024 v 8:00 | Karma: 13,37 | Přečteno: 411x | Diskuse| Cestování

Jan Bartoň

Na jadernou válku není připraven nikdo

Pod scestným titulkem Západ je na jadernou válku připraven, shodli se experti. Může Rusko své výhružky naplnit? se opakují opět ty samé argumenty o údajné připravenosti Západu na jadernou válku.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 36,31 | Přečteno: 3702x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina nemá zbraně a vojáky

Ruská agrese proti Ukrajině už trvá déle než dva roky a situace Ukrajiny je doslova tragická. Její vojáci nemají zbraně a zřejmě jich není na frontě tolik, kolik by situace vyžadovala.

1.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,76 | Přečteno: 4449x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Macron není Fico?

Poté, co se slovenský premiér vyjádřil k tomu, že „některé státy chtějí poslat své vojáky na Ukrajinu“, oznámil Emmanuel Macron, že v tomto ohledu „neexistuje jednota“.

27.2.2024 v 12:00 | Karma: 35,03 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Česko chce legalizovat konopí a zakazuje HHC

Podle pirátky a drogové expertky Michailidu je alkohol nebezpečnější než HHC. Česko získalo „souhlas“ se zákazem prodeje HHC z Bruselu.

27.2.2024 v 8:00 | Karma: 17,40 | Přečteno: 448x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Biden považuje na největší existenční hrozbu pro lidstvo klima

Joe Biden se ve své předvolební kampani vyjadřuje i o zahraniční politice. Označil sprostým slovem ruského prezidenta a vyjádřil se o existenčních hrozbách.

23.2.2024 v 8:00 | Karma: 27,59 | Přečteno: 577x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Biden věří, že Kongres pomoc Ukrajině schválí

Ve vězení zemřel největší kritik Vladimira Putina Alexej Navalnyj, ukrajinská armáda se stáhla z Avdijivky a na Bezpečnostní konferenci v Mnichově se dál diskutovalo o pomoci Ukrajině.

19.2.2024 v 8:00 | Karma: 31,49 | Přečteno: 1605x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 2650
  • Celková karma 31,96
  • Průměrná čtenost 2023x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články