Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Covid-19: Proč jsme druzí na světě?

ČT uvedla, že podle The New York Times je Česko druhé na světě v počtu infikovaných covidem za Andorou za poslední týden. Vysvětlení je samozřejmě prosté.

ČT v neděli 18.10. uváděla ve svých zpravodajských relacích na ČT24, že jsme podle listu The New York Times druzí na světě v počtu pozitivních výsledků testu na covid. Před námi je Andora, za námi Belgie a Holandsko. Vysvětlení je samozřejmě velmi prosté. Od září totiž stoupl počet testů za den téměř na trojnásobek.  Zatímco od 1. do 7. září bylo provedeno 71648 testů (zdrojem jsou otevřená data MZ ČR), od 10. do 16. října bylo již provedeno 189568 testů. 16. října bylo provedeno doposud nejvíce testů (přes 37000), tj. 3,5krát více než 1. září.

Na obrázku uvádím vývoj počtu testů a počtu pozitivních testů od počátku září do 16. října.

Kdybychom testovali stále v takovém množství jako na počátku září, byl by počet pozitivních na konci období jenom 3266, takových hodnot jsme však dosahovali už koncem září, protože koncem září již stoupnul počet testů na dvojnásobek.

Toto jsou jasná data a jasné výsledky. Na ty není nutné čekat, až si toho všimne The New York Times, ale je možné, pokud by o to redakce ČT stála, spočítat tyto údaje ve vědecké redakci.

Co z výšeuvedeného obrázku vyplývá? Vlastně jedno velmi důležité číslo.  Počet pozitivních výsledků se zvyšuje o (3266-499) /45, tj. o 61 osob denně, přepočteno na konstantní počet testů (vztaženo na 1.9.2020, kdy bylo provedeno něco přes 11000 testů). Tento nárůst vypovídá zejména o tom, že se takzvanou chytrou karanténou daří zvyšovat počty  infikovaných v testovaných vzorcích „Rekordy“, o nichž s takovou oblibou ČT referuje, se tak jeví touto optikou jako docela poplašná zpráva.

Navíc, v každém svém příspěvku na covidové téma upozorňuji na skutečnost, která se uvádí přímo na stránkách MZ ČR. Výsledky jsou závislé na strategii testování. Čím přesněji vytipuji možné nakažené z trasování, tím se zvyšuje pravděpodobnost toho, že testy budou pozitivní. Na jaře, když se dělal test české populace na promořenost covidem, bylo zjištěno jenom promile osob s protilátkami, tj. osob, které prodělali covid a ani o tom třeba nevěděli. Jestliže testy odhalí 30 % pozitivních výsledků, neznamená to, že je populace promořena na třicet procent! Čím lépe se trasuje a čím méně jsou testování bezpříznakoví jedinci, kteří si test chtějí sami zaplatit, tím musí logicky číslo růst.

A ještě jednu, tentokrát smutnou statistiku počtu zemřelých, kteří byli pozitivně testování na covid. Na jaře zemřelo z celkového počtu pozitivně testovaných asi 20000 osob necelých 400 osob, tj. 2 % pozitivních. Nyní máme počet pozitivních již přes 140000, počet zemřelých asi 1000 osob, tj. asi 0,7 %. Smrtnost je nyní asi třetinová proti jarní fázi. Jasně se ukazuje, jak důležité bylo na jaře ekonomiku uzamknout, protože bylo nutné první náraz s covidem přežít s co nejmenšími následky. Česko se vyhnulo italské cestě a česká vláda podnikla na jaře to nejlepší, co mohla udělat. V současnosti žádná italská cesta fakticky nehrozí, máme dostatečné kapacity přístrojové i léků. Vláda již připouští, že nouzová lůžka se postaví z důvodu jistoty a zřejmě budou vytížena buď málo nebo vůbec. Navíc stále platí, že až 40 % pacientů s covidem v nemocnicích by mohlo být propuštěno, pokud by měli kam jít (většinou se jedná o starší pacienty z domů pro seniory, kam je není možné vracet). Proto je výhodné tyto osoby umístit do hotelů, kde by mohly pobýt až do negativního testu na covid.

Jan Hamáček v televizi Prima prohlásil, že otevřít školy 1. září byla chyba. Odmítám toto tvrzení zcela, neboť reprodukční číslo mezi učiteli bylo mimořádně nízké (viz zde) a distanční výuka na I. stupni a částečně na II. stupni nemůže nahradit chození do školy. V okolních zemích se ostatně vyučuje a třeba ve Švýcarsku, které rozhodně se životy učitelů a dětí nehazarduje, trvala jarní fáze školní výluky jenom měsíc a nyní se jede více méně normálně dál. Hamáčkovo tvrzení je poplatné názorům Romana Prymuly, který by nejraději všechno zavřel. To ale už není cesta. Platí, že české zdravotnictví je schopné virovou pandemii zvládnout na rozdíl od jara s mnohem lepší připraveností. Jsem velmi zvědav, zda se 2.listopadu opravdu děti vrátí do škol „za jakékoliv epidemiologické situace“ – jak tvrdili ministr školství i ministr zdravotnictví. Tři neděle bez výuky asi lze akceptovat, ale další měsíce už rozhodně ne.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 19.10.2020 8:00 | karma článku: 42,67 | přečteno: 8454x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 30,40 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,31 | Přečteno: 2712x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,75 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,77
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články