Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prymulova ministerská tiskovka

Ministr zdravotnictví Roman Prymula doporučil vyhlásit ředitelské volno na  školách na tento pátek. Mělo by to zpomalit šíření viru. Ředitelé ale vyhlásí ředitelské volno spíše v menším množství.

Na tiskové konferenci nastínil ministr zdravotnictví Roman Prymula opatření, která se proti šíření covidu chystají ihned a co by se mělo očekávat v nejbližších týdnech. Musím primárně konstatovat, že Prymulovo vystoupení na tiskové konferenci bylo přiměřené, snažil se spíše veřejnost uklidňovat a opatření, která jeho ministerstvo chystá ,nemají v žádném případě za cíl zásadním způsobem omezit ekonomiku.  Jsou však jisté detaily, které mohou způsobit podobnou kalamitu, jakou by bylo plošné uzavírání škol v rozsahu jarní uzavírky.

Prymula velmi racionálně tvrdil, že nechystá plošné uzavření škol, což by opět mělo zásadní dopad nejen na výrobní firmy, ale i na zdravotnictví. Matky by většinou zůstaly zejména s menšími dětmi doma a chyběly by sestřičky a doktorky v nemocnicích. Rozumím.

Média si všímají ale i toho, že se na ministerstvu připravují i pravidla pro pokašlávající žáky. Připravují se kritéria, jež budou definovat, za jakých podmínek mohou děti v případě velmi lehkých respiračních onemocnění chodit do školy. Frekvenci 1 to ve středu řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Pokud bude mít dítě kašel a teplotu, musí zůstat doma, při dalších příznacích nemoci covid-19, například ztrátě čichu či chuti, samozřejmě také.

Jádro pudla těchto pravidel je ale nasnadě. Dítě nemá teplotu, pouze kašle, a učitelka a někde i učitel pošlou dítě domů. Jejich rozhodnutí bude zaštítěno ochranou zdraví ostatních dětí. V takto vyhrocené atmosféře, jaká dnes ve společnosti panuje, to dle mého soudu nebude ojedinělý případ. S nástupem respiračních onemocnění těch případů budou stovky, možná tisíce. To, co by v jiných letech prošlo s mávnutím ruky, se pořádně rozmázne.

Příklady z praxe? Moje osobní zkušenost je taková, že i rektoři vysokých škol jsou pod silným tlakem a doslova a do písmene se bojí povolit jakoukoliv akci na vysokých školách, kde se sejde větší počet osob a nejde o výuku. Jsou to například semináře, workshopy pro odborníky, o konferencích s účastí několik desítek či stovek osob ani nemluvě. Argumentuje se jako vždy různými „kdyby“ – kdyby se někdo nakazil, kdyby se trasovalo a hygiena by zjistila, že se někdo nakazil na půdě vysoké školy atd. Dokonce jsou obavy realizovat i povolené akce typu laboratoří, praxe pro studenty apod.  Co kdyby se někdo nakazil a jede to viz výše.

O tom, že existuje pravidlo 3R se v médiích také hovoří. Přišel jsem na čerpací stanici a chtěl jsem požádat o otevření toalet, které byly zavřené (to byl ostatně běžný standard na řadě čerpacích stanic během jarní fáze). Dostal jsem od obsluhující dámy vynadáno, že nedodržuji rozestupy (měl jsem čekat i s rouškou přes obličej 2 metry od zákazníka, kterého obsluhovala, ale když já jsem se jen chtěl zeptat na tu toaletu!). Ještě, že my muži to máme přeci jenom snazší a můžeme nakonec zastavit u silnice, že ano.

A opět se dostávám k podzimním plískanicím a respiračním onemocnění. Vždycky se najde někdo, kdo nařízení či jen pouhá doporučení bude vydávat za svatá, přes které „nejede vlak“. A už vůbec si neumím, vlastně umím, ale nechce se mi to domýšlet, představit, až nastoupí chřipka. Budou se média také pitvat podobně v číslech tak, jak to dělají nyní. Budeme tedy bombardováni počty infikovaných chřipkou, covidem, počty nemocných v nemocnicích a počty zemřelých na covid a na chřipku?

A ještě jeden postřeh. Rusko už začalo svou vakcínu proti covidu testovat na desítkách tisíc dobrovolníků. Tu vakcínu, kterou by si někteří naši doktoři vůbec nenechali píchnout, protože je to „nedodělek“. I prezident USA Donald Trump ale tvrdí, že i v USA bude vakcína k dispozici letošní podzim a rád by jí jistě představil ještě před volbami. Demokraté to ale v žádném případě nechtějí dovolit a argumentují bezpečnostními otázkami podobně jako v případě ruské vakcíny. U nás podle jedné ankety se chce nechat očkovat vakcínou proti chřipce necelá třetina populace, z toho ale asi polovina to zatím pouze „zvažuje“. Na chřipku vakcína je a využívá se málo. Navíc jí stejně nebude tolik, aby v případě zájmu všech lidí v Česku stačila. Covid tady s námi bude podle vyjádření lékařů asi stále a je nejvyšší čas vzít to na vědomí a smířit se s tím.

Byl bych skutečně velmi rád, kdyby Prymula byl schopen toto sdělení srozumitelně komunikovat s veřejností a nepodporoval iracionální strach veřejnosti. Velmi jsem ocenil, že Prymula naprosto racionálně zhodnotil kapacity českých nemocnic na covid jako v tuto chvíli dostatečné a že nechce zavádět podobná opatření v nemocnicích jako na jaře, což bylo spojeno s omezením běžných aktivit nemocnic.  Doporučení vyhlásit ředitelské volno si ale samozřejmě mohl odpustit nebo vyhlásit až po konzultaci s ministrem školství.  Doufejme, že současná opatření zaberou a infekce covidem zůstane ve zvládnutelném rozsahu.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 24.9.2020 8:00 | karma článku: 21,10 | přečteno: 743x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 31,66 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,35 | Přečteno: 2722x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,80 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články