Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Běloši volí Trumpa

Průzkumy preferencí mezi americkými bělochy vyznívají pro stávajícího prezidenta Donalda Trumpa stále příznivě. Latinoameričané a Afroameričané naopak podporují kandidáta Demokratické strany.

Naprostá většina analýz volebních preferencí z USA je převzata z webu 270towin. Velká pozornost se s médiích věnuje volebním preferencím bělošské dělnické třídy. Ta totiž může velmi významným způsobem ovlivnit konečný výsledek prezidentských voleb.

Nejprve se ale vraťme k výsledku minulých prezidentských voleb v roce 2016.  Ty, jak známo, vyhrál ke zděšení všech amerických pokrokových médií Donald Trump. V amerických médiích pak byla rozehrána hra o ruském vlivu na výsledek voleb, a to díky poslednímu významnému rozhodnutí končícího prezidenta Baracka Obamy. Poté následovaly dva roky mediální masáže americké veřejnosti o tom, že k vítězství Trumpa přispěla podvratná činnost Ruska. Tak zvaná Muellerova komise ale nakonec vydala mnohasetstránkovou zprávu, která spolupráci Trumpa s Ruskem před volbami nepotvrdila. Žádné seriózní vysvětlení porážky Hillary Clintonové se v médiích neprobíralo snad kromě zjištění, že pro Trumpa hlasoval americký středozápad s tím, že právě v těchto regionech došlo k negativnímu vývoji v tradičních amerických oborech.

Co se současné situace předvolebních Spojených států týče, snad nejobsáhlejší zpravodajství s výsledky průzkumů jak celostátních (tak zvaných národních) i v jednotlivých amerických státech poskytuje web 270towin. Některé agentury provádějí průzkumy i podle rasového rozdělení USA.  A právě tyto průzkumy jsou zřejmě klíčem k pochopení toho, jak moc je současná situace v USA v éře Black lives matter polarizovaná. Pokud by k volbám přišli právě a jenom běloši, Trump by měl vítězství v kapse. Pokud by naopak k volbám přišli jenom Latinoameričané a Afroameričané, vyhrál by kandidát Demokratické strany. Právě tyto voličské skupiny totiž ve své převážně většině tvrdí, že budou volit jakéhokoliv kandidáta Demokratické strany. Joe Biden, jehož nominace do voleb za Demokratickou stranu je prakticky jistá, tak může počítat s převážnou většinou hlasů Latinoameričanů a Afroameričanů. Nastává tedy kardinální otázka: Kolik bělochů, Afroameričanů a Latinoameričanů nakonec dorazí k volbám, podle toho se bude odvíjet výsledek voleb.

 Zatím o něco příznivěji vychází volební účast u bělochů.  Podle USAFACTS se účast bělochů nehispánského původu pohybuje kolem 66 %, bělochů včetně hispánského původu kolem 63 % a černochů kolem 60 %. Nejhorší volební účast mají Američané asiatského původu a Hispánci – pod 50% volební účasti. V amerických pokrokových médiích se ale široce komentuje vzestup počtu voličů Latinoameričanů i Afroameričanů, což mezi roky 2016 a 2020 může být až jeden milion nových voličů. Právě vzestup počtu voličů těchto dvou skupin, pokud by byl doprovázen i jejich vysokou účastí ve volbách, by rozhodně pomohl Bidenovi vyhrát volby.

Pro stávajícího prezidenta je zase nesmírně důležité přesvědčit bílé Američany, že je v jejich zájmu co největší volební účast, pokud si chtějí udržet postavení na společenském žebříčku v USA. Zajímavá je proto analýza President Trump is losing support among young white working class voters. Autor si v ní všímá poklesu voličské přízně mezi mladými bělochy – příslušníky dělnické třídy – pro Trumpa. Nicméně, onen pokles není nijak dramatický.

 

 

Preference bělochů dělnické třídy podle stáří

18-3940-6465+

 

Největší podpoře se Trump těší u bělochů starších 40 let, důchodci v této skupině si podporu Trumpa udržují, zatímco běloši mezi 18 až 39 lety podporují Trumpa nejméně.  I tak je to ovšem stále s rozdílem patnácti procentních bodů. Další zprávy pak hovoří o tom, že klesá v této skupině Trumpova podpora u bílých žen pracujících v dělnických profesích.  

Joe Biden nedávno označil Trumpa jako prvního rasistického prezidenta. To je zcela jistě novinářská zkratka, protože v americké historii jistě byli prezidenti, kteří v otrokářském systému do poloviny 19. století neviděli žádný problém. Pomocí stejné novinářské zkratky bychom pak mohli voliče Donalda Trumpa, a právě zejména onu bělošskou dělnickou třídu, označit jako „rasistickou“. Mimochodem, některé analýzy o volbách z roku 2016 hovoří o tom, že si Clintonová vůbec nepomohla označováním voličů Trumpa jako xenofobů a rasistů. Přesto Biden opět vytahuje stejnou rétoriku – ubral jen procenta. Tvrdí totiž, že v USA žije 10-15 % „špatných lidí“, rasismus si ale ponechal. 

K rasovému problému v USA pak lze dodat i toto. Ukazuje se, že 8 let vlády prezidenta Baracka Obamy z afroamerického etnika, společnost ve Spojených státech nijak zásadním způsobem neproměnilo. Vypadá to spíše na to, že média podlehla atmosféře, kterou sama vyvolala, a to, že už je v USA po rasové stránce vše vyřešeno. Jde pak o to, zda bombastické změny ve stylu psaní černochů s velkým počátečním písmenem, bílou americkou populaci dělnické třídy nevystraší natolik, že k volbám půjde ve zvýšeném počtu.

A ještě jeden poznatek stojí za zmínku. Zatímco voliči Trumpa chtějí ve své většině volit tradičně do uren, voliči Bidena v převážné míře podporují hlasování poštou. I to je důvod sporu mezi demokraty a republikány. A souhlasím naprosto s tím, že korespondenční hlasování a přímá volební účast je něco, co nejde příliš dohromady. Ještě před vypuknutím pandemie se zdálo, že Trump vyhraje s převahou. Hospodářská krize způsobená pandemií nahrála do karet demokratům. Přesto ale i za této situace si mírná většina amerických voličů udržuje názor, že Donald Trump mandát obhájí. Uvidíme.

 

Autor: Jan Bartoň | pondělí 10.8.2020 8:00 | karma článku: 35,74 | přečteno: 1654x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 26,72 | Přečteno: 398x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,45 | Přečteno: 828x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,49 | Přečteno: 2753x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,73
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články