Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ilegální imigrace ve stínu světové pandemie

Několik měsíců se již světová i česká média věnují jako nejdůležitějšímu světovému problému virové pandemii. Ne, že by to v některých státech nebyl vážný problém, ale v současnosti se více straší „explozivním“ nárůstem.

V Evropě a EU zvláště, se poslední týdny straší druhou vlnou virové pandemie. Velká Británie, která několik měsíců odmítala nasazování roušek, s nimi teď přichází jako s „objevem“. Zdá se, jako by média tlačila evropské politiky do neustálého boje s pandemií a strach z „druhé vlny“ je silným hnacím motorem pro další omezování a zákazy. Británie tak nechá odjet do Španělska sta tisíce svých občanů, aby jim nařídila čtrnáctidenní karanténu po návratu. To je smutná realita těchto dní.

V Itálii, jedné z nejhůře postižené zemi virovou pandemií, se sice život vrací do „starých kolejí“, nicméně i v oblasti, která je pro EU ne zcela příznivá. Poslední dny jsou ve znamení nových případů ilegální migrace. Itálie si z Bruselu odvezla největší část pomoci formou grantů a úvěrů (bezmála 30 %), současně však zaznamenává největší přírůstek ilegálních migrantů. Italská vláda sice zatím nechává migranty vyloďovat převážně na Sicílii, nicméně Mateo Salvini , vůdce Ligy , vládu za růst ilegální imigrace silně kritizuje. Vládní strany mu to oplácejí tím, že Salviniho zbavily imunity a tomu hrozí stíhání za to, že v době, kdy byl ministrem vnitra, blokoval vylodění migrantů v italských přístavech.

Italští senátoři zbavili ve čtvrtek Salviniho imunity jen těsně, a to poměrem hlasů 149 ku 141. Sicilská prokuratura viní sedmačtyřicetiletého politika z nelegálního zadržování osob, za což mu hrozí až 15 let vězení. Salvini loni v srpnu povolil vylodění stovek migrantů z lodě španělské nevládní organizace Open Arms až po téměř třech týdnech, když to nařídila sicilská prokuratura.Letos 12. února italští senátoři rozhodli stejně v jiné kauze, kterou má na starost soud v Katánii a která se týká případu z loňského července. Salvini tehdy jako ministr vnitra nedovolil okamžité vylodění na 130 migrantů zachráněných ve vodách Středozemního moře. Kromě desítky z nich, včetně těhotné ženy a dětí, museli všichni čekat v přístavu na palubě lodi pobřežní stráže Gregoretti, než několik zemí EU slíbilo, že je převezmou.

„Jsem hrdý na to, že jsem bránil Itálii. Udělal bych to znovu a udělám to znovu, protože migrační vlna tento měsíc je šestkrát větší, než byla před rokem, když (strana) Liga byla ve vládě,“ řekl ve čtvrtek k hlasování Senátu Salvini.

Popularita Salviniho strany Liga dosáhla vrcholu v létě loňského roku, kdy se v průzkumech těšila tato strana podpoře až 35 % voličů. Salvini chtěl vyvolat předčasné volby, Hnutí pěti hvězd se ale nakonec dohodlo s Demokratickou stranou a Liga skončila v opozici. Od té doby podpora Ligy pomalu klesá k současným asi 25 %. Liga si však stále udržuje vedení. Ztráta podpory Ligy jde na úkor vzestupu strany Bratři Itálie, která z loňských 8 % nyní dosahuje podpory 15 % voličů. Bratři Itálie je strana, kterou vede bývalá ministryně vlády Silvia Berlusconiho Georgia Meloniová. Její program je ve Wikipedii označován jako národně konzervativní, pravicově populistický a euroskeptický. Tím konkuruje právě Lize a část voličů Ligy tak přešla k Bratrům Itálie.   Liga a Bratři Itálie s podporou nad 40 % by tak mohly konkurovat současné vládě Hnutí pěti hvězd a Demokratické strany, které oslovují v současnosti asi 36 % voličů.  Je docela pravděpodobné, že případný soud se Salvinim by mohl jeho Ligu opět paradoxně posílit.

Navíc se podle médií ukázalo, že většina imigrantů, kteří se vylodili na Sicílii, byla infikována virem COVID-19 a měla by tudíž zůstat v karanténě.  Problém ilegální migrace tedy nezmizel podobně, jako zřejmě nezmizí ani virus. Zatímco problém virové epidemie se blíží jasnému řešení, a to vývojem účinné vakcíny a léků v případě, že se již člověk virem nakazí, problém ilegální imigrace z chudé a válkami rozvrácené Afriky se takto řešit zcela jistě nedá. Samozřejmě, že ilegální migraci velmi pomáhá nestabilita v Libyi, která je rozdělena mezi síly, podporované Tureckem a síly s podporou Ruska. Pašeráci tak využívají relativního bezvládí a plní si kapsy penězi od lidí, kteří na cestu do Evropy vsadili veškeré své finanční rezervy. To je jeden z velmi negativních výsledků „Arabského jara“, k němuž pomohla i politika NATO a USA s Barackem Obamou včele (bombardování Libye diktátora Kaddáfího). Je vůbec signifikantní, jak málo se „pokroková americká média“ věnují důsledkům Obamovy zahraniční politiky a o to víc kritizují současného prezidenta, který chce ilegální migraci do USA dostat pod federální kontrolu. I v EU je ilegální imigrace velmi vážný problém, který ohrožuje nejen italskou vládu, ale i soudržnost EU. Osobně se domnívám, že mediální strašení druhou vlnou a obecně tím, že se ve světě nic jiného, než pandemie nekoná, je nutné ukončit. Nenormální normalita, v níž dnes a denně žijeme a jsme detailně informováni o čtyřiceti nakažených ve stomilionové Jižní Koreji či v miliardové Číně, by měla skončit. I u nás je zapotřebí vrátit se ke skutečné normalitě, i když ještě není k dispozici vakcína v milionových počtech kusů. Nyní již nastal čas nato myslet ekonomicky.

Autor: Jan Bartoň | pátek 31.7.2020 8:00 | karma článku: 44,60 | přečteno: 5506x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 6,95 | Přečteno: 99x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,26 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15

V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,02
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články