Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Semafor pro Česko?

Je to dobrý nápad ten SEMAFOR? Podle všeho je to systém, který může jen dál povzbuzovat emoce mezi politiky, protože dnes už je čínská chřipka pouze a jenom politicky zneužívaný problém.

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (ČPS) si postěžovat na lidovky.cz:

Hřib řekl, že i když s myšlenkou jasného plánu opatření navázaného na dostupná data přišli Piráti, vládní provedení mu přijde nešťastné. „A moc nechápu, proč by Praha měla být jako jediná v tom vyšším stupni,“ řekl. Dodal, že i když si podklady ještě podrobně neprošel, protože vláda mu je neposkytla předem, nevidí nyní zásadní parametr, ve kterém by byla metropole z hlediska epidemiologického hlediska nejhorší.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je však situace taková, že zařazení Prahy do nejrizikovější zóny je správné. „V Praze je reprodukční číslo 1,9, to je poměrně vysoký faktor komunitního šíření, tomu odpovídá řazení Prahy do žluté zóny,“ uvedl ministr. Reprodukční číslo je počet lidí, kteří se v průměru nakazí od každého nemocného. Ministr dodal, že systém nemůže fungovat tak, že epidemiologové budou vyhodnocovat objektivně data, ale bude se proti tomu bránit „každý starosta a hejtman“. První oficiální mapu ministerstvo vydá za týden.

Zdá se mi, že Vojtěch udeřil „hřebíček na hlavičku“. Už od překotného vyhlášení zpřísněných opatření v Moravskoslezském kraji se hejtman Ivo Vondrák cítil velmi dotčen tím, že ho KHS Ostrava úplně pominula. Vondrák řekl, že mu sice ředitelka KHS „něco naznačila“, ale vyhlášení opatření z minuty na minutu ho zaskočilo a také rozsah zásahu do života lidí v kraji. Už tehdy se do debaty zapojil, možná ne zrovna šťastně, ministr Vojtěch. Obhajoval rozhodnutí KHS, kritizoval pouze způsob komunikace. Až premiér Andrej Babiš se po návratu z Bruselu vyjádřil naprosto přesně. Prohlásil (parafrázuji), že není možné ponechat KHS takové pravomoci, když politickou odpovědnost v krajích nesou hejtmani a na celostátní úrovni nese svou kůži na trh právě Vojtěch. I Jan Hamáček „přiložil“ své polínko o „špatné komunikaci“, aby mu Babiš připomněl starost o Českou poštu.

Výše uvedené jen dokresluje, že snaha Vojtěcha udělat z opatření jen a pouze věc epidemiologů, je politicky neprůchodná. Hodně jsem se zasmál, když opoziční piráti chválili v ČT zavedení semaforu jako svůj nápad, který vláda realizuje „po třech měsících od jejich návrhu“.

Zato kritika tak zvané „chytré karantény“ z řad opozice zřejmě míří na správnou stranu. I podle vyjádření epidemiologů jsou kraje, kde se systém využívá a kraje, které ho „příliš nepoužívají“. Premiér Babiš nyní zasedne včele vládního orgánu dohlížejícího na „chytrou karanténu“. Tato nová vládní aktivita má za cíl evidentně smířit Hamáčka a Vojtěcha (ti jsou v této dohlížitelské vládní skupině také).

 Zdá se, že Babiš na rozdíl od Vojtěcha chápe, že pokud by dovolil hygienikům absolutní moc nad nařízeními a zákazy, mohlo by to velmi poškodit politiku hnutí ANO a mohlo by se to negativně promítnout do výsledku hnutí v krajských volbách. Proti přemrštěným opatřením se už ozvali i hudebníci, kteří doplácejí na to, že nejsou festivaly, není možné uspořádat koncert venku pro více než tisíc osob. Obecně je dle mého soudu znát, že lidé začínají být ze zákazů a nařízení naštvaní a chtějí vidět „světlo na konci tunelu“.  To, co bylo možné obhájit v rámci nouzového stavu bude mnohem těžší uhájit v současné době. A ještě jeden nonsense velmi široce propagovaný ČT stojí za zmínku. Je tím záměna dvou slov – infikovaný člověk a nemocný člověk. Ačkoliv ČT stále vytváří dojem, že je to to samé, není to stejné. Naprostá většina infikovaných lidí má malé nebo žádné příznaky nemoci, těžce nemocných je v Česku v posledních týdnech mezi deseti až dvaceti pacienty, v nemocnicích se léčí s těžším průběhem nemoci další asi sto osob. To je několikanásobně méně než v dubnu. Právě tak zvaná chytrá karanténa by měla vést k omezení plošných zákazů na co nejmenší míru. Opět tak mohu jenom konstatovat, že nelze stejná opatření z doby počátku virové pandemie prodat stejně dobře v současné době. Zdá se mi, že Babiš si je vědom dvojsečnosti těchto staronových opatření a zejména toho, že odpovědnost nese přes všechny i ty nejchytřejší epidemiology v Česku právě a jenom vláda. Vládní strany by proto měly pracovat tak, aby na semaforu po krajských a senátních volbách nesvítila pro řadu jejich kandidátů červená stopka.

Autor: Jan Bartoň | úterý 28.7.2020 8:00 | karma článku: 21,95 | přečteno: 435x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 31,44 | Přečteno: 690x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,31 | Přečteno: 2721x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,80 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,82
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články