Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec Světlany Witowské

V médiích proběhla zpráva o úmyslu Světlany Witowské stáhnout se z moderování hlavní zpravodajské relace ČT Události a Události, komentáře. Důvody jsou údajně osobní.

Informace o konci Světlany Witowské při moderování Událostí a Událostí, komentáře, se objevily ve všech hlavních médiích, které sleduji. Zajímavé bylo pouze to, že na novinky.cz se tato zpráva objevila teprve v poledne 12.6.2020, z dalších médií pak „zmizela“ během odpoledne. Původní informaci o konci Witowské v ČT v hlavní zpravodajské relaci uveřejnil Deník N jako placenou pro své předplatitele.

V době, kdy byla tato novinka na iDnes.cz a lidovky.cz jsem se podíval na názory čtenářů a poměrně dost mne překvapilo, že příliš kladných reakcí na působení Witowské v ČT jsem si nevšiml. Rozhovor s Witowskou v té části, která je na webu Deník N přístupná pro všechny a v titulku tvrdí, že Witowská „necítí žádné tlaky“ a že její odchod ze zpravodajství je její osobní rozhodnutí.

Přesto bych poměrně překvapivé rozhodnutí Witowské odejít z hlavní zpravodajské relace ČT zasadil do rámce činnosti veřejnoprávní televize. Do Rady ČT se totiž volbou v poslanecké sněmovně dostali lidé, kteří jsou některými politiky (zejména TOP 09 a STAN) považováni za „nebezpečí“ pro další veřejnoprávní působení ČT. Zejména Miroslav Kalousek dokonce obvinil kandidátku navrženou Českou biskupskou konferencí za osobu, která „nechápe veřejnoprávní média“ a postěžoval si, že kvůli jejímu zvolení uvažuje na protest vystoupit z katolické církve. Zda to udělal, není zatím mediálně známo.

Witowská zažila svou „hodinku slávy“ zejména při moderování diskuse kandidátů před prezidentskou volbou roku 2018. Vesměs za svou roli sklízela uznání za profesionální výkon. Nemohl jsem si ale nevšimnout, že v posledních měsících (i díky svému zvýšenému sledování Událostí a Událostí, komentářů při omezení v době nouzového stavu) se Witowská občas poněkud „utrhla“ a její výkon nebyl zdaleka na jedničku. Otřesná byla zejména její „diskuse“ s hejtmankou Středočeského kraje Jaroslavou Pokornou Jermanovou kvůli trestnímu oznámení na „neznámého pachatele“ za kritiku nedostatku ochranných pomůcek u záchranné služby. Jak se později ukázalo, policie trestní oznámení odložila jako nedůvodné. Nebylo vůbec nutné vyprovokovat na obrazovce ČT doslova hádku s hejtmankou, kdy obě se navzájem překřikovaly. Trestní oznámení obhajované hejtmankou bylo hloupostí či dokonce obyčejnou pitomostí, od které se nakonec distancoval i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Jermanová Pokorná si proti sobě popudila veřejnost a v letošním volebním roce, v němž se právě hlasuje o nových krajských zastupitelích, to mohou voliči Jermanové Pokorné pěkně „spočítat“.

Witowská tedy odchází z role moderátorky hlavní zpravodajské relace ČT Události a navazujícího pořadu Události, komentáře na ČT24. Zejména zde se jí v posledních týdnech ne zcela dařilo. Možná to bylo dáno i tím, že už byla „myšlenkově“ někde mimo zpravodajství a odchod delší dobu zvažovala. ČT však má mnohem vážnější problémy s objektivitou, a to, když dojde na pořady 168 hodin nebo Reportéři ČT. Už se začíná zvedat vlna podpory redakcím obou těchto pořadů a upozorňuje se v některých „pokrokových“ médiích na to, zda tyto pořady nebudou v důsledku nového složení Rady ČT zrušeny. Tyto pořady by samozřejmě zrušeny být i mohly, protože jsou bezesporu silně tendenční. Lepší by však bylo, kdyby přestaly být monopolem stále stejných osob. A nejhorší na celé této záležitosti je pak to, že tyto pořady doslova a do písmene nahrávají těm, které permanentně kritizují. Mají totiž punc neserióznosti a jména některých redaktorů či moderátorů jsou přímo synonymem politického braku.

Odchod Světlany Witowské však nevidím jako příležitost k proměně ČT ve více respektované médium. Witowská byla vlastně převážně prostředníkem, co seznamuje diváky se zprávami připravenými jinými, neviditelným týmem zpravodajské redakce za kamerami. Ona dávala zprávám formu, nikoliv obsah. Pokud bychom chtěli od ČT skutečnou změnu, ta by musela začít právě v obsahu zpráv a souvislostí. Obávám se, že na takovou reformu není ČT nejen připravena, ale že o ní ani nemá zájem.

Autor: Jan Bartoň | sobota 13.6.2020 9:00 | karma článku: 47,21 | přečteno: 24175x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,23 | Přečteno: 746x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,40 | Přečteno: 2726x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,80 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,85
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články