Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Piráti s ODS už chtějí vyšetřovat

Až se bude česká opozice po volbách letos i příští rok ptát, proč má takové výsledky, bude jí nutné připomenout její aktivitu během virové krize v čase nouzového stavu.

Piráti a ODS získali dostatečnou podporu pro svolání mimořádné schůze Sněmovny k projednání postupu vlády při epidemii. Konat by se měla příští týden. Součástí jednání by mělo být také projednání návrhu na zřízení vyšetřovací komise k ministerským nákupům ochranných pomůcek. „Během krize jsme byli jako konstruktivní opozice zdrženliví. Nicméně teď je situace pod kontrolou a je ve veřejném zájmu, abychom nákupy prověřili, vyvodili odpovědnost a navrhli zlepšení systému,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

České opoziční strany s největší voličskou podporou podle průzkumu volebních preferencí, hodlají zřídit vyšetřovací komisi, která by prověřila nákupy ochranných pomůcek. Rády by totiž vládu „nachytaly“ při nehospodárnosti. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu totiž byl rozdíl v cenách za ochranné pomůcky, které nakupovalo Ministerstvo zdravotnictví ,mnohonásobný.  NKÚ proto již začal s kontrolou a poslanci by měli mít taky takovou „seperkomisi“.  Tam by byla „vhodná“ příležitost kroky vlády kritizovat, zejména tak zvanou „nehospodárnost“.

Obecně ze strany opozice, a to jak ODS i ČPS, zaznívají teze o „chaosu“ v rozhodování vlády při přijímání opatření v rámci nouzového stavu. Co se údajné nehospodárnosti týče, opozice často návrhy vlády trumfovala (místo „pětadvacítky“ chtěla „třicítku“), místo 500 Kč na den chtěla 700  nebo 900 Kč. To samozřejmě žádná nehospodárnost nebyla, to jen opozice myslela na „obyčejné lidi“.

Nákupy ochranných pomůcek během počátku nouzového stavu před zahájením leteckého mostu s Čínou, skutečně mohly být výrazně „předražené“, protože v té době začala Evropa kupovat pomůcky ve velkém, zadržovala již sjednané objednávky a ceny se tak skutečně mohly vyšplhat do astronomických výšek. Někdy v lednu byla cena roušky v sadě za korunu, když se o tom začalo mluvit, stoupla cena na 5 Kč/kus a postupně se vyšplhala až k několika desítkám korun. Z Číny roušky chodily asi za 80 Kč/kus a Česko utratilo několik miliard. Taková prostě byla situace a draho pak nakupovala z Číny celá Evropa. USA dokonce Čínu obvinily z toho, že nejprve skoupila ochranné pomůcky ve světě, aby pak na nich vydělávala. To už ale byla a je „obyčejná“ politika.

Opozice má samozřejmě kontrolní funkci v každé demokratické zemi na světě. Nicméně její politika během nouzového stavu vůbec nebyla „konstruktivní“, jak tvrdí například Ivan Bartoš.  „Přidaná“ hodnota pirátské politiky tak byla zejména v tom, že finanční pomoc státu je nedostatečná. Ostatně, na ČT24 v pořadu Události, komentáře vystoupila i Helena Horská, členka občanské iniciativy KoroNERV-20, která v diskusi s ministryní Alenou Schillerovou na vládní pomoci viděla jen samé nedostatky. Zpochybňovala výši pomoci státu. Právě podobné inciativy jako výše uvedená kritizují vládu téměř za vše, co podnikne. Argumenty Schillerové iniciativy „neberou“ a vytvářejí si vlastní tabulky a propočty. Z nich pak také hodně čerpají právě naši piráti.

Ať už vyšetřovací komise v poslanecké sněmovně vznikne nebo nevznikne, pomalu ale jistě se dostáváme do situace, která byla předpokládaná. Opozice začne „vyšetřovat“ a „zkoumat“ vydaná nařízení během nouzového stavu ne proto, abychom se vyhnuli chybám v budoucnu, ale proto, aby dokázala, že vládní aktivita byla „chaotická“.  Přesto je zapotřebí hodnotit vládní aktivitu podle faktů a čísel. Vládní nařízení a řada zákazů se promítla do příznivých čísel z hlediska jak počtu nakažených osob, tak počtu zemřelých s nákazou COVID-19. A tyto statistiky nelze jen tak pominout v zájmu politického boje. Domnívám se, že většina populace si je faktů dobře vědoma a bude politiku hodnotit právě podle výsledků. A to by mohl být jeden z důvodů, proč by měly opoziční strany uvažovat o změně strategie. Zdá se ale, že hlavní opoziční strany chtějí jet v „zajetých kolejích“ politiky Antibabiš, a s ní spojené útoky na českou vládu a Andreje Babiše zvláště.  A i když všem opozičním stranám všechny dosavadní průzkumy ukazují, že jsou stále „na svých“ a žádný příliv voličských preferencí se nekoná, nejsou schopny a zvláště ochotny  na situaci adekvátně reagovat a svou politiku změnit.

Autor: Jan Bartoň | pátek 22.5.2020 10:55 | karma článku: 44,01 | přečteno: 2670x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 26,11 | Přečteno: 377x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,39 | Přečteno: 825x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,49 | Přečteno: 2751x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,71
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články