Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nouzový stav: Teoretici v poslanecké sněmovně

Sledoval jsem jednání poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu. Místy to bylo docela zajímavé a napínavé, nicméně výsledek byl znám dlouho předem.

Jednání poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu se konalo v situaci, kdy bylo veřejným tajemstvím, že nouzový stav bude prodloužen jen do konce dubna. Pro kompromisní řešení mezi kratším, čtrnáctidenním prodloužením a měsíčním prodloužením dle návrhu vlády, se vyslovil premiér Andrej Babiš. Návrh předsedy KSČM Vojtěcha Filipa na prodloužení nouzového stavu do 30.dubna tak byl „odsouzen k úspěchu“. Pro tento návrh hlasovalo 90 ze 102 přítomných poslanců. Proti se vyslovili jenom poslanci STAN a TOP 09.

Největším „hitem“ opozice byl požadavek (vcelku velmi rozumný), aby vláda předložila plán na obnovení společenských aktivit v „povirových“ časech. Nicméně, až na velmi vzácné výjimky, nebyl tento požadavek komunikován racionálně a s přehledem.  Nejobsáhleji se k tomuto požadavku přiblížil návrh doprovodného usnesení poslanecké sněmovny, přednesený předsedou České pirátské strany Ivanem Bartošem. Ten v několika bodech navrhoval, aby vláda připravila plán na oživení společnosti po skončení nouzového stavu. Byly to vesměs velmi racionální návrhy, které ale poslanecká sněmovna vesměs zamítla těsnou většinou. Důvodem zamítnutí nebyl dle mého soudu dokonce ani obsah doprovodného usnesení. Důvod spatřuji v tom, že vládní koalice s podporou KSČM nechtěla být úkolována právě pirátskou stranou. Jakmile poslanecká sněmovna všechny návrh Bartoše zamítla, ten se nechal slyšet, že vláda nic nepřipraví.  Je to ale právě naopak. Vláda zcela jistě připraví svůj plán tak, že odpoví velmi detailně na všechny body, které doprovodné usnesení navržené Bartošem obsahovalo. Pouze to ale nebude tak, že si opozice (piráti) budou moci připsat plusové body, jak hezky zaúkolovali vládu.

Na jednání poslanecké sněmovny vystoupil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a některé plány na postupné uvolnění situace i představil. Vojtěchovo vystoupení bylo mimochodem jedno z těch lepších na jednání sněmovny. Podrobně reagoval na výtky předsedy poslaneckého klubu pirátů Jakuba Michálka, že se máme učit na Tchaj-wanu. Vojtěch prohlásil, že Tchaj-wan má za sebou zkušenost s epidemií SARS (která v Evropě dokonce ani neproběhla), a že Česko bude na případnou další virovou infekci připraveno rozhodně lépe než na současnou nemoc COVID-19.

Na jednání sněmovny tentokrát hlavní „šrapnel“ hodila do vládních lavic předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Postavila se k pultíku a stěžovala si, že na jednání sněmovny nejsou přítomni premiér, ministr vnitra ani ministr zdravotnictví a požádala, aby sněmovna hlasovala o přerušení jednání do doby, než se členové vlády na jednání dostaví. To způsobilo poprask i proto, že Pekarová Adamová obvinila vládu z toho, že si nouzový stav „užívá“. Poté vystoupil ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček. Prohlásil, že podle „gentlemanské dohody“ bylo odsouhlaseno předsedy klubů, že nebude nutná účast poslanců po dobu jednání sněmovny přímo v lavicích, ale bude povoleno sledovat jednání i na televizní obrazovce v kuloárech sněmovny. Poté prohlásil, že „si vyprošuje“, aby ho někdo obviňoval z toho, že si „užívá“ nouzový stav, když má obavy o zdraví nejen svých blízkých, ale všech obyvatel Česka. Za své vystoupení sklidil nejhlasitější potlesk z lavic poslanců. Mimochodem, Jan Hamáček doslova a do písmene se současnou krizí politicky vyzrál a jeho reakce nejen na nejapné komentáře poslanců, ale i tazatelů z řad médií, jsou trefné a výstižné. Dokonce mám takový pocit, že řešení pandemie českou vládu sblížilo mnohem víc, než českou opozici.

Problém „nejkrásnější předsedkyně“ Markéty Pekarové Adamové je navíc evidentní. Pokud má v řadách poslanců Miroslava Kalouska či Dominika Feriho, který od řečnického pultíku doslova provokoval ministryni financí Alenu Schillerovou (Tak řekněte na rovinu, jak je to s náhradou zisku!!), je pod vícenásobným tlakem. Místo, aby využila své ženské přednosti (i v záležitostech, o kterých hovořila lze nalézt formulace, které prvoplánově neurazí), jedná ve stylu „zlého muže“.

Jednání sněmovny opět prokázalo, že v ní zasedá nejeden teoretik na řešení současné virové pandemie, který má jasno v tom, nad čím si lámou hlavu desítky a stovky epidemiologů na celém světě. Kolik poslanců „neví, co má vláda v plánu“, a stačilo by, kdyby jenom poslouchali, co vláda na tiskových konferencích pro média prezentuje.

Faktem je, že „alternativní Švédsko“ oznámilo za jeden den více než stovku zemřelých a začíná přitvrzovat. Otázkou je, zda již Švédsko není promořeno podobně jako Itálie a zda mohou být represivní opatření za této situace k něčemu dobrá. Na příkladu Itálie je zřejmé, že když se epidemie „rozjede“, není žádné dobré cesty a nastává jen boj o holý život nakažených, z nichž ti staří mají za takovýchto okolností prostě „smůlu“.

Poslanci pak schválili na další schůzi i příspěvek 25000 Kč pro živnostníky a moratorium na splátky úvěrů. ODS prosadila, že žádost o finanční příspěvek bude moci být zaslána i e-mailem a nebude tak nutná datová schránka. Vláda tak prosadila vše podstatné, s čím do poslanecké sněmovny přišla. Praxe tak ukázala, kde jsou limity teoretiků v poslanecké sněmovně.

Autor: Jan Bartoň | středa 8.4.2020 8:00 | karma článku: 36,26 | přečteno: 1213x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2670x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články