Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ODS na koronavirovém scestí

ODS podlehla vábení koronavirové krize a rozhodla se tvrdě zaútočit na Andreje Babiše. Nepovažuji tuto politiku za hodnou formátu ODS jako někdejší vládní strany,naopak jako cestu do úplné bezvýznamnosti.

Jsem dlouholetým voličem ODS od vzniku samostatného českého státu. Právě při krizi, započaté pomlčkovou válkou v roce 1990 a vedoucí k rozpadu Československa, jsem ocenil způsob rozchodu, který za českou stranu vyjednal Václav Klaus a za slovenskou stranu Vladimír Mečiar. I tehdy to byla doba plná emocí a nebylo k tomu vůbec zapotřebí strašidla virové nákazy.

ODS jsem dále volil proto, že přišla s jasným programem přechodu na tržní ekonomiku – chcete-li kapitalismus – a nebála se tuto reformu prosadit. Vzpomeňme, s jakými sirénami se Česko potýkalo, zejména v otázce tak zvané „šokové transformace“ a politiky „spálené země“. To byla politika opoziční sociální demokracie a Miloše Zemana zvláště. A právě od té doby mám k Zemanovi zásadní politické výhrady. Přesto si se zájmem poslechnu jeho projev k současné virové krizi a nebudu tu o něm prohlašovat, že je mstivý člověk, kterého ze „zásady“ nemusím. Jsem už totiž dost starý na tato „zásadová gesta“,

Ještě jednou dosáhla ODS na výborný volební výsledek, a to pod vedením Mirka Topolánka v souboji s Jiřím Paroubkem. Ve vyhrocené atmosféře voleb roku 2006 šlo o to, zda již tehdy přijdou k moci formou tolerance komunisté (viz ochota Miroslava Kalouska uzavřít dohodu s Jiřím Paroubkem za tiché podpory KSČM). Kalouska pak sice Topolánek vzal do vlády, ale můj názor na tohoto politika je rovněž od té doby konstantní. Nesouhlasil jsem s jeho politikou roku 2006 a nesouhlasím s jeho politikou ani dnes. To mi ovšem nebrání ocenit jeho schopnosti pronést z patra výborný projev ve sněmovně. Opět, jsem dost starý na to, abych to dokázal ocenit.

Z kongresů ODS jsem znal i osobně dalšího předsedu vlády ODS, a to Petra Nečase.  Považoval jsem ho za výborného člověka. Po zásahu policie na Úřadu vlády v červnu 2013 jsem pak byl konfrontován s „tvrdou realitou“. Ukázalo se, že Nečas měl v osobním životě zásadní problém, který mu přerostl přes hlavu a neměl navíc odvahu tomuto problému čelit jako předseda vlády a rezignoval. To byl vlastně zlomový okamžik na dráze politické strany – Občanské demokratické strany. Zeman využil Nečasovu rezignaci, rozehrál velkou hru s premiérem Jiřím Rusnokem a hra skončila předčasnými volbami na podzim roku 2013. ODS propadla a ztratila vliv. Na pádu ODS tehdy vydělalo hnutí ANO 2011 Andreje Babiše.

Do čela ODS byl zvolen někdejší ministr školství Nečasova kabinetu Petr Fiala a začala klopotná cesta vrátit ODS do lepší kondice. Volby roku 2017 sice ODS prohrála, ale stala se nejsilnější stranou mezi malými stranami. Svou politiku zcela podřídila boji s Andrejem Babišem, a v této politice nahradila někdejší politiku bývalého vedení ČSSD na čele s Bohuslavem Sobotkou.  ČSSD si naopak zvolila jiné vedení a vytvořila menšinovou vládu s hnutím ANO za podpory KSČM.

Současnou situaci ODS vyhodnotila jako možnost zaútočit na vládu a Andreje Babiše prostřednictvím Senátu PČR. Je smutným faktem, že k tomu došlo za předsednictví Miloše Vystrčila. Osobně jsem absolutně přesvědčen o tom, že bývalý předseda senátu, zesnulý Jaroslav Kubera, by se k podobnému kroku nikdy nesnížil. Není rozhodující, že ještě většího útoku na českou vládu a Babiše došlo ze strany senátorů KDU-ČSL či STAN. Usnesení, které Senát PČR přijal v záležitosti virové nákazy, a sice že byla „podryta důvěra občanů ve stát“, považuji za politiku „spálené země“ prosazovanou Zemanem v polovině devadesátých let. Rovněž vyhrožování ustavením „vyšetřovací komise“ ke krokům vlády považuji za bezprecedentní zneužití koronavirové krize pro politické účely.

ODS se touto politikou ocitla nikoli na jakési „křižovatce“, ale na scestí. Postrádám v její politice státotvornost a odpovědnost, tj. vlastnosti, kterými se kdysi tato strana zaštiťovala. Podobně hodnotím i „výkřiky“ na sociálních sítích od Mirka Topolánka vůči Babišovi, například poté, co bylo oznámeno setkání Babiše s americkým prezidentem. Pokud Fialovo vedení bude pokračovat v této skandální „virové politice“, opustí ODS další voliči a zůstane jí pouze voličské jádro zarytých odpůrců Babiše. Konstatuji, že současná politika ODS není tou, pro niž jsem ODS doposud vždycky volil.  Nebudu končit teatrálně tím, že je pro mne osobně nyní ODS nevolitelná a nehodlám k nevolení ODS jakkoliv vyzývat. Konstatuji pouze, že v Česku není v současnosti pravicová státotvorná strana, která by nezneužila virové krize k politickým cílům. Naprosto stejně totiž vystupuje i vedení TOP 09. Uvidíme, co na to voliči řeknou letos na podzim v krajských a senátních volbách. Obávám se ale, že k žádnému „průlomu“ v současném rozložení politických sil nedojde a pravice tak nijak výrazně nezaboduje.

Dodatek: Prezident Miloš Zeman vyzval opozici, aby podpořila opatření vlády. Prohlásil doslova: Pokud toho nebude schopna, měla by mlčet. Naprostý souhlas, pane prezidente. 

 

Autor: Jan Bartoň | pátek 20.3.2020 8:00 | karma článku: 42,80 | přečteno: 1869x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 25,16 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,31 | Přečteno: 2705x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,75 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,57
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články