Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

COVID -19: Pokuta tři miliony korun – pěkná sumička

Premiér Andrej Babiš vyhlásil další opatření Ministerstva zdravotnictví proti šíření koronaviru. Všichni občané s trvalým pobytem na území Česka musí po návratu z Itálie   zůstat v karanténě pod pokutou tři miliony korun.

Čínská chřipka je v této chvíli jednoznačně v rukách politiků. Ti dělají, co mohou, tj. nařizují, omezují a teď v Česku už i vyhrožují pokutami. Evidentně v řadách politiků existuje přesvědčení, že lze proti šíření viru dělat „obranou politiku“, která může být úspěšná. Obávám se, že to je výzva k udavačství, tj. že navrátilci z Itálie se budou obávat udání svých kolegů a budou proto karanténu dodržovat (alespoň formálně). Toto opatření se logicky dotkne zaměstnavatelů, protože ne všechno lze dnes zařídit prací z domova, zvláště pak výrobu. S poklesem výkonnosti se ale musí počítat v každém případě. Zásadní je proto otázka, zda může toto vládní opatření omezit či dokonce zastavit šíření čínské chřipky. Omezit zřejmě ano, zastavit zřejmě ne. Tato nemoc není jenom v Itálii, je dnes zcela jistě ve všech státech Evropy, ty státy, které dosud žádný případ nemají, jsou jen špatně vyšetřené.

Z médií je známo, že například stát Izrael nepouští do země Evropany z vybraných států. Od známé jsem se dnes dozvěděl, že do dnešní linky z Prahy do Izraele byli vpuštěni pouze vlastníci izraelského pasu, ostatní měli smůlu. Každý stát dnes evidentně upravuje pravidla podle svého uvážení. Je přitom možná pikantní to, že Světová zdravotnická organizace zatím nevyhlásila pandemii čínské chřipky, státy však z preventivních důvodů omezují kontakty se světem. To se samozřejmě nakonec promítne do světové ekonomiky. Jenom Lufthansa odstavila přes sto letadel, které nemůže využít z důvodu klesajícího zájmu o leteckou dopravu.

Přesto si zde dovolím citovat názor jistého německého epidemiologa. Jeho názor je sice uveden pod bombastickým názvem Na nový typ koronaviru by mohlo zemřít až 280 tisíc Němců, říká expert.  Je to vlastně „poplašná zpráva“, protože až v článku se čtenář dočte, že to zas až tak horké není.

Cituji: Drosten, který působí jako ředitel institutu virologie v největší berlínské nemocnici Charité, to řekl v rozhovoru s deníkem Neue Osnabrücker Zeitung. Šíření koronaviru se podle Drostena zastaví až v momentě, kdy budou dva ze tří lidí alespoň dočasně imunní, protože už infekci překonali.

„Při celkové populaci 83 milionů by dvě třetiny bylo téměř 56 milionů lidí, kteří by se museli infikovat, aby se šíření zastavilo. Při úmrtnosti 0,5 procenta by v tom případě bylo nutné počítat s 278 tisíci oběťmi koronaviru,“ řekl virolog listu. Sám ovšem posléze poznamenal, že samostatně takové výpočty dávají „málo smyslu“, protože je třeba vzít v potaz čas. „V případě pomalého rozšiřování se oběti koronaviru ztratí v normální úmrtnosti,“ poznamenal s tím, že každý rok v Německu umírá 850 tisíc lidí. Jejich věkový profil je přitom podobný tomu u obětí nového typu koronaviru, který způsobuje nemoc COVID-19.

Podle světových statistik je současná infekce čínskou chřipkou taková, že byla prokázána u sta tisíc osob a asi čtyři tisíce osob nemoci podlehli. Četl jsem, i z vyjádření některých lékařů, že je tak počet obětí viru mnohem vyšší než u „obyčejné“ chřipky. To by ale platilo v případě, že počet prokázaných případů testy by se rovnal počtu případů infikovaných osob. Protože podle lékařských zpráv u 4 z 5 osob je průběh buď zcela bez teploty bez obtíží nebo jen s malými obtížemi, lze předpokládat, že počet nakažených osob bez potvrzení viru je v současnosti na celém světě přes milion osob. Vzhledem , k tomu, že oblast původu infekce v Číně, provincie Wu-chan, hlásí pomalý úbytek počtu nových případů, došlo i zřejmě tam k jevu, že už asi 2/3 populace již lehkou virózu překonalo bez zjevných příznaků a je už tudíž vůči ní imunní -  přesně tak, jak tvrdí německý epidemiolog.

Velmi zajímavá a podnětná je i poznámka Alexandra Tomského na novinky.cz.  Pod titulkem KOMENTÁŘ: Globální strašidlo koronavirus  se Tomský zamýšlí nad způsobem státních zásahů do života společnosti v nynější době. Píše: Jak si takovou paniku vysvětlit? Důvodů je jistě mnoho, média, jak známo, všechno negativní nafukují, sám název viru zní strašidelně, ale především je nový a co je neznámé, děsí. Zdá se, že si lidé pletou prevenci s rozsahem epidemie. Možná si také donedávna mysleli, že tak jako v případě snad navždy zlikvidovaných neštovic medicína vítězí a budeme žít ve světě bez infekcí. Očkování a antibiotika výrazně změnila svět k lepšímu, ale zápas s chorobami je věčný, vrátila se dokonce zmutovaná a dnes téměř neléčitelná tuberkulóza, v roce 2018 z deseti milionů nakažených porazila 1,5 milionu osob a nikoho to nevzrušuje, devastuje převážně indickou populaci (27 procent). Možná nejsou souchotiny dostatečně mediálně zajímavé a Indie také ne.

A přesně tak se naše „vyspělá společnost“ chová. Trojčí kvůli de facto novému druhu chřipky, vyhlašuje zákazy a omezení, zatímco „normální“ nemoci včetně „normální“ chřipky mají na kontě ročně  statisíce mrtvých a nikdo žádné karantény nevyhlašuje a jedeme dál. Miroslav Kalousek podle novinky.cz se chce soudit se státem, že povinná karanténa není nemoc a zaměstnavatelé by měli zaměstnancům v karanténě vyplácet 100% mzdy. I to jsou perličky z dnešní situace. Jsou to politici, kteří vyhlašují, že „není třeba panikařit“, aby vzápětí vymysleli nařízení jako vyšité z nápadů zasloužilých panikářů. A vím, že ani někteří zaměstnavatelé nezůstávají pozadu a vyhlašují svá vlastní „opatření“ proti šíření čínské chřipky, např. tím, že se porady omezí na třicet osob. Půvabné, že.

Češi v severní Itálii už zprávu zachytili a dělají vše proto, aby se do Česka vrátili ještě dnes do 24,00. Nařízení o karanténě totiž platí od soboty 7.3.2020 v 0,00 hodin. Jsem zvědav, kolik udavačů se v Česku v sobotu probudí, aby nahlašovali své sousedy, kteří se právě vrátili z Itálie. To zas bude mediální tanec, že ano.

Autor: Jan Bartoň | pátek 6.3.2020 17:34 | karma článku: 40,45 | přečteno: 9050x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 23,31 | Přečteno: 847x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,33 | Přečteno: 972x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1135x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,05 | Přečteno: 2163x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Být v cizině, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03,  aktualizováno  12:09

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,40
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články