Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš: Zdechovský a Peksa jsou vlastizrádci

„Antibabiš“ dosáhl dalšího stupně. Poté, co se českým europoslancům podařilo zapojit do vyšetřování střetu zájmů Andreje Babiše i Evropský parlament, označil Babiš jejich počínání za „vlastizradu“.

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je jeden z mála českých europoslanců, který pravidelně publikuje své politické postoje na Neviditelném psu a zabývá se zejména otázkami migrace (on na rozdíl od jiných europoslanců neváhá ilegální migraci nazývat pravým jménem) a dalšími „výstřelky“ tak zvané „korektní politiky“.

Mikuláš Peksa (Česká pirátská strana) je rovněž europoslancem, který je jeden z hlavních iniciátorů „vyšetřování“ českého premiéra z údajného střetu zájmů. Na rozdíl od Zdechovského , který se snaží zachovávat jakési „dekorum“, Peksa hovoří o střetu zájmů Babiše jako o hotové věci.

Skupinka europoslanců, která se vydala na „průzkumnou misi“ do Prahy, aby vyšetřila situaci s rozdělováním dotací v Česku, vydala na závěr své mise prohlášení, v němž považuje dotační politiku českého státu za chybnou, protože nerespektuje nařízení EU o střetu zájmů. Její vedoucí, politička německé CDU, je podle Babiše „pomatená“. To ona si stěžovala i na to, že se s ní odmítl jak Babiš, tak český ministr zemědělství Miroslav Toman, setkat.

Vlastizrada je trestný čin podle § 309 trestního zákoníku, který spáchá ten „občan ČR, který ve spojení s cizí mocí (každý stát mimo Českou republiku) nebo s cizím činitelem (osoba, která sice není oprávněna jednat jménem cizího státu, ale má na politické dění v něm významný vliv) spáchá trestný čin rozvracení republiky (§ 310), teroristického útoku (§ 311), teroru (§ 312) nebo sabotáže (§ 314)“. Za takový čin zákon stanovuje trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest, popřípadě vedle toho též propadnutí majetku.

Co se aktivit Zdechovského a Peksy týče, sotva je lze obvinit z rozvracení republiky, teroristického útoku nebo teroru. S trochou fantazie by je bylo možné obvinit, že „sabotují“ přísun evropských dotací co České republiky. Nicméně, označit je slovem „vlastizrádci“ chce poměrně hodně fantazie a ta Babišovi nechybí.

Jiná věc je, zda takový odsudek politických konkurentů může Babišovi v české politice pomoci. K tomu se musíme obrátit například na poslední „Eurobarometr 92“.  Zatímco v hodnocení své ekonomické situace jsou Češi na špici, v hodnocení EU zůstáváme na posledních příčkách. Důvěra v EU v roce 2019 stoupla na 39 % oproti 32 % v roce 2018, nicméně stále patříme v tomto ohledu na chvost států EU. Češi kritizují podle této zprávy nejvíce byrokracii, plýtvání penězi a nedostatečnou kontrolu hranic EU. Pod nedostatečnou kontrolou hranic si lze samozřejmě nejvíce představit trpění ilegální migrace. V takové situaci proto může být Babišova rétorika pro jeho příznivce populární.

Nejsem si však jistý, zda je tato rétorika výhodná ve vztahu k postavení českého premiéra v Evropské radě. Babišova slova budou jistě v Evropském parlamentu použita proti němu a zejména levicově-zelené křídlo parlamentu využije jeho komentáře k zásadní kritice jak Babiše, tak Česka. Samozřejmě, EU prožívá krizi faktickou, kdy se zejména bruselská byrokracie nechce smířit s odchodem Velké Británie. Opět slyšíme z Bruselu výzvy k „tvrdému postoji“ při jednáních o budoucích vztazích Británie a EU. Ani v dalších velkých státech EU, Francii a Německu, se tamním vládám nedaří a popularita vládní německé CDU i prezidenta Emmanuela Macrona klesá. Nicméně, Babiš je premiérem malé země a někteří premiéři evropských států by mohli Babišův střet zájmů dostat až na jednání Evropské rady s požadavky, které by se Babišovi vůbec nemusely líbit. Ostatně, k projednání Babišova střetu zájmů na půdě Evropského parlamentu už dochází a dříve či nejpozději do konce letošního roku se má k situaci vyjádřit i Evropská komise. Velmi pochybuji o tom, že česká komisařka Věra Jourová bude Babiše nějak razantněji bránit. A pokud se její politika znelíbí ve Varšavě a v Budapešti, nebude moci Babiš počítat ani s podporou těchto států.

Babiš tak bude moci svého výroku o vlastizradě europoslanců Zdechovského a Peksy brzy litovat. Možná řekne, že se „nechal unést“. Chytré to od něho nebylo a v době koronavirového třeštění se Babiš nechal zbytečně „vytočit“. Stále totiž platí – mluviti stříbro, mlčeti zlato. Ostatně ,to platí i pro případ čínské chřipky!

Autor: Jan Bartoň | sobota 29.2.2020 9:00 | karma článku: 42,22 | přečteno: 9848x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1513x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,39 | Přečteno: 983x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,05 | Přečteno: 2163x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,62
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články