Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Antibabišismus pokračuje a přímo kvete

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rozhodl o obnovení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše a Jany Mayerové ve věci „Čapí hnízdo“. Vyslyšel tak volání opozičních politiků, kteří obnovení stíhání Babiše prosazovali.

Ihned po oznámení státního zástupce Jaroslava Šarocha o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše se rozpoutala politická vendeta vůči Babišovi a například Jiří Pospíšil, tehdejší předseda TOP 09, vyjádřil přesvědčení, že nejvyšší státní zástupce stíhání Babiše obnoví. To však nebylo nikdy ani náznakem médii označeno jako zasahování do nezávislosti státních zástupců. Zeman oznámil své rozhodnutí o obnovení trestního stíhání Babiše a Mayerové v době, kdy Babiš čelí dalšímu případu střetu zájmů a kdy by Česko mělo vracet údajně až půl miliardy korun do Bruselu.

Situace stojí za podrobnější analýzu. Nejprve bylo obviněno z dotačního podvodu při získání dotace na Čapí hnízdo celkem 11 osob. Mezi obviněnými byl například Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu hnutí ANO a rodinní příslušníci Andreje Babiše včetně jeho ženy. Kauza nabrala obrátky před volbami do sněmovny v roce 2017. Bohuslav Sobotka prosadil odvolání Babiše z vlády a vzhledem k nepříznivému vývoji voličské podpory pro ČSSD pak již nevedl kampaň do sněmovny a přenechal roli lídra ČSSD Lubomíru Zaorálkovi. Ten se po Babišovi vozil velmi vytrvale. Přesto už na jaře roku 2018 zrušil Šaroch stíhání Faltýnka a dalších třech obviněných.

Pavel Zeman v Šarochově rozhodnutí o zastavení stíhání Babiše a dalších nalezl „porušení zákona“. Šetření kauzy Čapí hnízdo bylo údajně ukončeno předčasně. Je však pozoruhodné, že se rozhodnutí Pavla Zemana o obnovení trestního stíhání nevztahuje na rodinné příslušníky Andreje Babiše. Věc se nyní podle Zemana vrací policii, která má celý případ došetřit. Právní stanovisko Zemana je pro dozorujícího státního zástupce Pavla Šarocha závazné. Nicméně, neznamená to podle něj, že je Babiš vinen a je třeba ctít presumpci neviny. Z prvotních 11 obviněných se tedy počet zredukoval na poslední dva, Babiše a  expertku na dotace Mayerovou. Vůbec se nereferuje v médiích o tom, že oněch devět osob v současné době již zbavených obvinění včetně rodinných příslušníků Babiše bylo několik let stíháno a důkazy proti nim nebyly nalezeny. S tím nutně souvisí otázka, zda celé stíhání nebylo od počátku zveličované počtem obviněných osob a proč relativně triviální hodnocení stavu, zda firma Čapí hnízdo byla nebo nebyla malým podnikem v roce 2008, trvá tak dlouho. 

Prezident Miloš Zeman se již před časem vyjádřil tak, že pokud Pavel Zeman stíhání Babiše obnoví, udělí mu milost. Prezident Zeman se však po telefonátu s Babišem dohodl, že abolici neudělí.

Jaký lze očekávat další vývoj? Kromě střetu zájmů se opět bude česká opozice, zejména tak zvaně „pravicová“, vozit na Babišově trestním stíhání. Opět je hnutí ANO vyzýváno, aby do čela vlády jmenovalo jiného člena hnutí. Bude tak pokračovat antibabišismus na plné obrátky. Babiš neustoupil dodnes a zcela jistě neodstoupí ani po tomto rozhodnutí nejvyššího státního zástupce. Je otázkou, co nového může ještě policejní vyšetřování zjistit. Obecně rozšířený názor byl ten, že by musela policie najít někoho, kdo by proti Babišovi svědčil v intencích spáchání dotačního podvodu. Protože se ale jedná o situaci, od které uplynulo více jak deset let, sotva se někdo takový najde. Podle tehdy platných zákonů bylo možné vlastnit akciové společnosti s akciemi na doručitele (tak zvaně anonymními) a farma Čapí hnízdo byla právě takovou společností. V rámci tehdy platných pravidel tak mohla být posuzována jako nezávislá malá či střední firma. Vzniká tak i další otázka - pokud by byla firma Čapí hnízdo považována za součást holdingu Agrofert i po jejím vyvedení z holdingu formou samostatné akciové společnosti s akciemi na doručitele, zda by tento nový právní názor neměl být aplikován "padni komu padni" na všechny dotační případy od počátku dotací a úřady a policie by tak musely prověřit stovky, možná tisíce akciových společností, které v minulosti dotaci získaly. Tam vidím zásadní problém a ani rozhodnutím nejvyššího státního zástupce Zemana vrátit případ Čapí hnízdo k došetření se žádné řešení nerýsuje. .Proto je možné s velkou pravděpodobností uvažovat o tom, že prvotní rozhodnutí Šarocha se nezmění ani po tak zvaném "došetření".

O české politice za poslední roky od voleb do poslanecké sněmovny na podzim 2017 a od znovuzvolení Miloše Zemana prezidentem v roce 2018 lze konstatovat pouze jedinou věc. Je úplně v zajetí antibabišismu. Není pravdou, že za to může jenom Babiš některými svými výroky. V čase ekonomické konjunktury s absencí alarmujících zpráv o vysoké nezaměstnanosti, růstu životních nákladů a snižování reálných mezd, je politika  stran, které o sobě hovoří jako o pravicových, naprosto vyprázdněná. Jediné, na čem se nevládní strany jsou schopny reálně dohodnout, je boj proti Babišovi, jeho údajnému střetu zájmů, jeho údajných podvodech.

Proč by neměly firmy českých miliardářů nemít právo na evropské dotace? A firmy českých „stamilionářů“ už by nárok na dotace mít měly? A co firmy českých „desetimilionářů“, ty už také? A co firmy zahraničních majitelů a velkých korporací? Kde je tedy ona hranice? Naprosto kritikům dotací pro miliardáře nedochází, že je to systém evropských dotací obecně, který sám generuje problémy. Zemědělské dotace udržují při životě neefektivní farmy ve Francii, průmyslové dotace zase pokřivují podnikatelské prostředí v tomto oboru. Nedávno proběhla tiskem zpráva o oprávněnosti vyšších celních sazeb USA pro některé evropské výrobky a služby z důvodu dotací pro Airbus. EU kontruje dotacemi USA pro Boeing a chce rovněž zvýšit clo na americké výrobky a služby. Boj s Babišem je tak především boj výsostně politický, v němž jsou využívány metody kriminalizace podnikání (Čapí hnízdo) a střet zájmů v tak širokém smyslu slova, že velmi bohatí lidé by měli mít doslova zákaz vstupu do politiky. (Dělejte byznys a nám politikům do toho "nekecejte"). Jestliže se úspěšný podnikatel jako Babiš stane navíc nejúspěšnějším politikem a s přehledem vyhraje volby, je mu bohatství přičteno k tíži jako důvod k tomu, aby opustil politiku. Je to legrační zejména u stran tak zvaně pravicových, které by měly mít v programu podporu podnikání, a to nejen na úrovni drobných podnikatelů, tak zvaných osob samostatně výdělečně činných.

Z výsledku činnosti české opozice je zřejmé, že až na stranu pirátů podpora pro ostatní opoziční strany spíše stagnuje či klesá. Antibabišismus tak nezaručuje opozici návrat k moci. Proto se někteří vzhlížejí k masovým demonstracím, které proběhly na Letné jako k začátku nové revoluce proti vládě vedené bývalým komunistou a „estébákem“.  Nelze ale vyloučit i osobní ambice nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, kterého právě demonstrace na Letné měly ochránit před odvoláním ze strany ministryně financí Marie Benešové. Udržování kauzy Čapí hnízdo při životě je  podle české opozice „výhodné“. Pokud je cílem opozice zůstat v opozici i po dalších volbách, pak zcela jistě.

Epilog: Právě v této chvíli probíhá v zemi neomezených možností pokus zbavit Donalda Trumpa prezidentského úřadu a z Demokratické strany zaznívají prakticky stejné požadavky jako v Česku od opozice vůči Babišovi. Není tedy pravdou, že v "demokratické zemi by už dávno politik obviněný z trestného činu dávno odstoupil" (fráze obvyklá v ODS). I v USA se poražení ve volbách snaží svého rivala sesadit soudní cestou. Republikáni jsou tímto vývojem zřejmě nejvíce jednotní za poslední roky a všichni kongresmani i senátoři zvolení za Republikánskou stranu stojí za svým prezidentem. I v Česku má trestní řízení s Babišem pro opozici zvrátit porážku ve volbách. Na rozdíl od USA jsme malá země uprostřed Evropy a moc to světovou politiku neovlivňuje.

 

 

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 5.12.2019 8:00 | karma článku: 46,21 | přečteno: 6614x
  • Další články autora

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 31,57 | Přečteno: 770x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,73 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 2154x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1068x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Slovenské prezidentské volby – Slováci neposlechli „dobré české rady“

Obě kola voleb prezidenta na Slovensku jsem sledoval prostřednictvím RTVS 24. Druhé kolo občas i na ČT 24. A bylo na co koukat.

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 40,83 | Přečteno: 2380x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

NATO ví, co chce, neví, jak toho dosáhnout?

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při oslavách 75. výročí založení NATO potvrdil, že NATO bude dále podporovat Ukrajinu. Vyjádřil se i k její budoucnosti.

5.4.2024 v 9:00 | Karma: 24,85 | Přečteno: 622x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU potřebuje o milion víc legálních migrantů a německá realita

Stačí se jen trochu začíst do článků o problematice imigrace do EU, zejména Německa, abychom si jasně uvědomili rozdíl mezi přáním a realitou, řekl bych až „hodně tvrdou“.

4.4.2024 v 10:35 | Karma: 33,29 | Přečteno: 988x | Diskuse| Společnost

Jan Bartoň

Covid: Pfizergate nebo bouře ve sklenici EU?

S údivem jsem podobně jako řada čtenářů pročetl zprávu o tom, jak předsedkyně EK Ursula von der Leyenová dojednala nákup vakcín proti covidu, uveřejněnou na 1.4.2024. Že by apríl?

2.4.2024 v 8:00 | Karma: 31,37 | Přečteno: 937x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma: 31,19 | Přečteno: 867x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,23 | Přečteno: 3642x | Diskuse| Společnost

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,82 | Přečteno: 3296x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma: 23,39 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

Již nejméně dva lidé z Ukrajiny tvrdí, že již probíhá 3. světová válka. Naposledy se tak vyjádřila bývalá vicepremiérka Ukrajiny.

13.3.2024 v 8:00 | Karma: 34,43 | Přečteno: 2271x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Pacifista Babiš má skoro 40 procent

Poslední průzkum volebních preferencí připravený agenturou KANTAR pro ČT ukázal zdrcující prognózu pro vládní strany. Údajný „pacifista“ Andrej Babiš na čele hnutí ANO má vysoký náskok.

11.3.2024 v 9:00 | Karma: 34,34 | Přečteno: 1137x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Tip na parádní prohlídku – Klášter Šternberk

Navštívili jsme klášter ve Šternberku, který po desetiletích devastace vstává díky svému majiteli – městu Šternberk – doslova a do písmene z mrtvých.

8.3.2024 v 8:00 | Karma: 13,37 | Přečteno: 413x | Diskuse| Cestování

Jan Bartoň

Na jadernou válku není připraven nikdo

Pod scestným titulkem Západ je na jadernou válku připraven, shodli se experti. Může Rusko své výhružky naplnit? se opakují opět ty samé argumenty o údajné připravenosti Západu na jadernou válku.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 36,31 | Přečteno: 3702x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina nemá zbraně a vojáky

Ruská agrese proti Ukrajině už trvá déle než dva roky a situace Ukrajiny je doslova tragická. Její vojáci nemají zbraně a zřejmě jich není na frontě tolik, kolik by situace vyžadovala.

1.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,76 | Přečteno: 4449x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Macron není Fico?

Poté, co se slovenský premiér vyjádřil k tomu, že „některé státy chtějí poslat své vojáky na Ukrajinu“, oznámil Emmanuel Macron, že v tomto ohledu „neexistuje jednota“.

27.2.2024 v 12:00 | Karma: 35,03 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Česko chce legalizovat konopí a zakazuje HHC

Podle pirátky a drogové expertky Michailidu je alkohol nebezpečnější než HHC. Česko získalo „souhlas“ se zákazem prodeje HHC z Bruselu.

27.2.2024 v 8:00 | Karma: 17,40 | Přečteno: 448x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Biden považuje na největší existenční hrozbu pro lidstvo klima

Joe Biden se ve své předvolební kampani vyjadřuje i o zahraniční politice. Označil sprostým slovem ruského prezidenta a vyjádřil se o existenčních hrozbách.

23.2.2024 v 8:00 | Karma: 27,59 | Přečteno: 577x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 2651
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2022x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články