Aspergerův syndrom OSN

24. 09. 2019 8:00:29
Klimatická konference v OSN se stala opět mediálním prostorem pro propagaci názorů Grety Thunbergové. Všechny světové politiky obvinila z toho, že jí ukradli dětství.

Fenomén Grety Thunbergové si jistě zasluhuje více pozornosti než odsudek ve stylu „nemocné dívky“. Jak vážně je nemocná se lze v tuto chvíli jen dohadovat. Aspergerův syndrom, kterým podle médií trpí, je odborně nazýván poruchou autistického spektra a podle wikipedie se vyznačuje řadou projevů v chování postiženého.

Aspergerův syndrom (AS) patří mezi poruchy autistického spektra. Vyznačuje se především potížemi v komunikaci a sociálním chování, které jsou v rozporu s průměrným až nadprůměrným intelektem a řečovými schopnostmi (pasivní slovní zásoba bývá velmi bohatá, vývoj řeči není opožděn). Emoční a sociální inteligence je snížena, stejně jako schopnost porozumět běžným společenským situacím. V důsledku špatného rozpoznávání záměrů a úmyslů ostatních mohou být nositelé této poruchy v dětském věku snadno manipulováni, protože se z toho jejich vrstevníci pokusí těžit. Mohou také manipulovat ostatními. Lidé s Aspergerovým syndromem jsou někdy považováni za neempatické, což ovšem neznamená, že nejsou s někým schopni soucítit. Jedná se o celoživotní úkaz, který je potenciálně handicapem. Lidé s Aspergerovým syndromem mívají problém porozumět ironii a najít si přátele. Tuto poruchu identifikoval a popsal rakouský pediatr Hans Asperger (1906–1980) v roce 1944, který v 40. letech 20. století přispěl k pochopení autismu. Porucha byla nazývána autistická psychopatie až do roku 1981, kdy ji britská psychiatrička Lorna Wingová začala nazývat Aspergerův syndrom. Zájemce o další podrobnosti k této poruše odkazuji právě na wikipedii, neboť výňatek, který uvádím, je jen malou částí tam uvedeného textu.

V diskusích k tématu Thunbergové může čtenář narazit na různé odsudky, ať už přímo o Gretě (média o ní vytrvale píší jako o „aktivistce“), nebo o jejích rodičích. Vůbec se však zřejmě nedokážeme vžít do rodičů té dívky, kteří byli postaveni před holou skutečnost, že jejich dítě není zcela zdravé. Pokud to jsou navíc rodiče relativně movití, umím si představit, že udělali všechno proto, aby své dceři zajistili to, co by jí mohlo pomoci.

Téma ochrany klimatu (dříve teorie globálního oteplování) je dnes politicky vysoce preferované téma. Jsou státy (Německo), kde se politika více méně podřizuje závěrům klimatického panelu IPPC při OSN. Ve Švédsku (a zřejmě i v dalších skandinávských zemích) se již částečně prosazuje dobrovolná změna chování populace, in je jezdit vlakem a nelétat, nekupovat nové věci (stačí z druhé ruky) apod. V Norsku vláda subvencuje nákupy elektromobilů, k čemuž zřejmě využívá příjmy z těžby ropy. Umím si představit, že v takto orientované společnosti mohlo toto téma vzbudit určitý zájem i u dítěte jako Greta a rodiče jí zřejmě v tomto podporovali. Není dle mého soudu nutné uvažovat hned o tom, že právě rodiče „rafinovaně“ svou dceru nainfikovali proto, aby se proslavila. Nicméně, například cesta Thunbergové do USA po oceánu byla poněkud teatrálním představením, na němž se rodiče zcela jistě podíleli.

Velkou roli v případu hraje ale i světová organizace, v níž mezi jejími vrcholnými představiteli o vlivu lidské civilizace na změnu klimatu nikdo nepochybuje. Panel IPPC při OSN ale i další mezinárodní organizace (meteorologové jako poslední příklad) vydávají pochmurné předpovědi o vývoji klimatu. Podle meteorologů se zrychlil vzestup hladiny světového oceánu na 5 mm za rok, což vede k řadě sarkastických poznámek čtenářů, kteří tuto informaci buď zlehčují, nebo zesměšňují. Faktem je, že v minulosti Země se bez vlivu průmyslové civilizace hladiny moří měnily o desítky metrů. Výzvy ke konkrétním krokům, které rovněž zazněly na fóru OSN, jsou doprovázeny tezemi o tom, že bychom měli změnit své chování naprosto od základu. Nelétat letadly, nejíst maso, doprava by měla být zcela bez spalovacích motorů, snížit teplotu vytápěných budov, neposílat výrobky či produkty přes oceány (velká uhlíková stopa!) atd. To vše má své konkrétní dopady na myšlení lidí, roste počet lidí, kteří nechtějí mít děti, aby „ochránili klima“, a jsou už případy, kdy si lidé dobrovolně sáhli na vlastní život z důvodu „ukončení své uhlíkové stopy“.

Porovnejme tato fakta s tím, co Thunbergová prohlásila ve svém vystoupení v OSN.

Vašimi prázdnými slovy jste mi ukradli moje sny a moje dětství. A přesto jsem jednou z těch šťastnějších. Lidé trpí a umírají. Pokud nás necháte na holičkách, naše generace vám to nikdy neodpustí,“ prohlásila Thunbergová. „Jsme uprostřed rozpadu klimatu a vy mluvíte jen o penězích a pohádkách o věčném ekonomickém růstu. Jak se opovažujete sem přijít a říkat, že děláte dost, když potřebná politika ani řešení stále nejsou v dohledu,“ pokračovala. „Dnes se tu nedozvíme žádné řešení ani plány. Protože skutečná čísla jsou příliš nepříjemná. A vy stále nejste dost zralí, abyste to řekli tak, jak to skutečně je,“ dodala.

S názory o „rozpadu klimatu“ již Thunbergovou předběhli jiní ekologičtí aktivisté dříve. Bylo by proto velkou chybou jednoduše tyto názory přičíst stavu této dívky. Říká - opakuje - jen to, co vyslovují jiní a dokonce klimatologové.

Problém je samozřejmě zřejmý. I kdyby se podařilo na celém světě dohodnout okamžitý odklon od spalování fosilních paliv (jakkoliv je to dle mého soudu čirá utopie), klima by se vyvíjelo dál tak, jak v minulosti. Pokud by ale byly státy, které by se skutečně rozhodly odejít zcela od fosilních paliv a byly tu jiné, které by tak neučinily, mohly by se spory o klima stát nebezpečím pro světový řád. Lidé už v minulosti vedly války z řady příčin. Konflikty kvůli tomu, že někdo plní a někdo neplní opatření proti klimatickým změnám, by tak nebyly zdaleka nemožné.

Na půdě OSN už hovořilo mnoho řečníků. U řady z nich byla jejich „nemocí“ ideologie, kterou prosazovali. Považuji ale za velmi alarmující, když se kvůli vojenské akci bombardování největšího producenta ropy na světě ani nesejde Rada bezpečnosti, zatímco bývalí či současní politici se předhánějí v tom, aby je média uviděla na setkání s Thunbergovou. Vytváří se tak naprosto falešný dojem, že bombardování ropných nalezišť je mnohem menší problém než nutnost rázně skoncovat s klimatickými změnami. Skoro by se chtělo říci, že vyřazení ropných nalezišť z činnosti vlastně „pomáhá“ ochraně klimatu! OSN proto trpí zřejmě mnohem vážnější nemocí než Greta Thunbergová, a tou je celková paralýza při řešení akutních světových záležitostí. Záchrana klimatu je pak natolik silný zástupný problém, že na „běžnou“ agendu nezbývá čas.

Autor: Jan Bartoň | úterý 24.9.2019 8:00 | karma článku: 46.39 | přečteno: 10710x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.81 | Přečteno: 561 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3387 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3136 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 149 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.71 | Přečteno: 559 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2311 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.49 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...