Klimatický panel OSN - další salva ekologického alarmismu vypálena

9. 08. 2019 8:08:08
Klimatický panel OSN tentokrát vydal spis sta vědců o vlivu zemědělství na klimatické změny. Hojně bylo na ČT citováno, že je nutné snížit konzumaci masa, protože zemědělství se podílí na emisích skleníkových plynů 25%.

Další salvu do řad nebohých lidských bytostí Západu, které mají plná břicha a trápí se bídou miliardy podvyživených lidí v Africe a Asii, vyslal klimatický panel OSN IPCC. Obšírně se jeho nové zprávě věnovalo zpravodajství v Událostech na ČT. Tentokrát se sto vědců z celého světa (skutečně celého?) věnovalo zemědělství a přišlo s revoluční myšlenkou- nejíst maso. Součástí zprávy je například tvrzení, že zatímco miliarda lidí je podvyživená, 2 miliardy trpí nadváhou a v zemích Západu (pokud ještě platí ono „zastaralé“ dělení světa) se vyhodí 30% potravin do odpadu. V podstatě to je snad jediná informace, se kterou lze rozumně pracovat. Vše ostatní je obvyklá snůška argumentů o tom, jak lidstvo ohřívá Zemi a bez lidí by na Zemi bylo v průměru o 3 stupně Celsia chladněji.

V zásadě lze tuto zprávu pojmout mnoha způsoby. Ten první je věřit jí všechno od začátku do konce a vzít jí jako nové „písmo svaté“. Hojně z ní citovat (v parlamentech zemí Západu, kde jinde) a pod vlajkou záchrany klimatu se prodrat k politické a ekonomické moci a pak začít myšlenky písma realizovat. Ten druhý způsob je snažit se oddělit „zrno od plev“ a rozumné nápady realizovat. Konečně další možností je proti závěrům zprávy argumentačně protestovat s rizikem, že oponent bude označen za nevzdělance, který pochybuje o tak jasné věci, že lidstvo mění klima. Hodně často se používá toto: Jak může XY nesouhlasit, když klimatologii nestudoval, zatímco „panelisté“ z panelu OSN jsou učenci v oboru na slovo vzatí?

Uvádím proto jen některé údaje, které zásadně vylučují tvrzení, uvedená v reportáži ČT.

1) Tvrzení: Bez lidstva by bylo na Zemi o 2 až 3 stupně chladněji než dnes.

Realita: Podle NOAA (Národní úřad pro ovzduší a oceány v USA) se průměrná teplota na Zemi zvýšila od roku 1880 do současnosti (2015) o 0,8 stupně Celsia.

2) Tvrzení: Poslední roky jsou rekordními z hlediska měření teploty na Zemi.

Realita: Teplotní rekordy jsou překonávány o setiny stupně Celsia. Měření jsou v současné kvalitě dostupná několik desítek let, na pozemských stanicích v intervalu mezi 100 až 200 lety

3) Tvrzení: Zemědělství produkuje čtvrtinu emisí kysličníku uhličitého a je tak srovnatelné s energetikou.

Realita: Doufám, že vědci započítali i kysličník uhličitý z plic skotu, prasat a dalších zvířat, aby to bylo úplně přesné! Návrh na snížení konzumace masa je první vlaštovkou v zásadním boji o záchranu planety? Za tímto návrhem pozoruji významný vydírací potenciál lidí, žijících jako my v konzumní společnosti. Je to snaha omezit naše chování tím, že když jíme maso, podílíme se na změně klimatu. V Německu, kde se ke zprávě klimatického panelu staví pozitivně vládní strany CDU/CSU, SPD a nevládní zelení, se již uvažuje o zvýšení DPH na maso. První vlaštovka, která jako vždy v případě EU, bude znamenat cílenou redukci produkce masa v EU? Německo by to jistě dokázalo, když během několika let odešlo od jaderné energie a postavilo doslova tisíce větráku na svém území a šelfových mořích. To, co si zatím myslí jenom některé ženy v Německu, a sice že mít děti je hřích na „uhlíkové stopě“ a proto je lepší děti nemít, si máme pomalu říkat všichni?

Na závěr se vrátím k myšlence toho, že bychom měli brát výsledky klimatického panelu OSN stoprocentně vážně. Problém je ale zřejmý - OSN je tribuna světových států, kde si více méně každý může vykládat, co chce. Rezoluce OSN jsou v těch nejcitlivějších oblastech světa, jakou je například Blízký a Střední východ, prakticky nevynutitelné. Klimatické konference už proběhly a jejich závěry plní několik málo států světa. Mnohem více naše média irituje Donald Trump, který stáhne podpis USA z dohody v Paříži, než to, že komunistická Čína nebo Rusko a další velcí producenti závěry s klidem podepíší, a pak je stejně nerealizují.

Klimatický alarmismus ale už dokázal indoktrinovat novou generaci evropských teenagerů, kteří tlačí pod praporem záchrany planety evropskou politiku do realizace opatření, která nakonec klima stejně nezachrání, ale o to víc poškodí ekonomiku evropských států. Obávám se, že pokud se u moci udrží strany, které s myšlenkami klimatického panelu OSN koketují, budeme neodvratně směřovat do budoucnosti podle přání dětí, které v pátek nechodí do školy. Možná začneme tím, že přestaneme v pátek chodit do práce a místo toho budeme demonstrovat a učit se úsporněji dýchat. Když totiž vydržíme sedět úplně bez hnutí, určitě vyprodukujeme mnohem méně emisí kysličníku uhličitého než v práci či dokonce při sportu. Ten nakonec taky zakážeme.

Zpráva klimatického panelu OSN je skutečně „přelomová“ a očekávám, že již brzy budou restaurace nabízet jen ekologická menu. Brambory na loupačku s troškou soli - a pozor, bez másla (to je z krav!). A to by v tom byl čert, abychom klima nezachránili!

Autor: Jan Bartoň | pátek 9.8.2019 8:08 | karma článku: 39.27 | přečteno: 1370x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3388 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3137 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.81 | Přečteno: 506 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.30 | Přečteno: 1744 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 268 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 200 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 264 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.53 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...