Otázka Světlany Witowské: Existuje ekologický džihád?

22. 07. 2019 8:00:03
V pořadu Události, komentáře probírala Světlana Witowská se svými hosty plány EU na nulové emise kysličníku uhličitého z Evropy do roku 2050. Padla i otázka na ekologický džihád.

Hosty Světlany Witowské v pořadu Události, komentáře na ČT24 byli Ivan David (SPD), Miloš Vystrčil (ODS) a Marcel Kolaja (Piráti). Diskuse se točila kolem plánu EU snížit do roku 2050 „uhlíkovou stopu“ Evropy jako světadílu na nulu. K tomu mám několik poznámek, které se váží jednak k samotnému cíli, tak k metodám jak k tomuto cíli dospět.

Evropa je světadílem, který zahrnuje území od Portugalska na západě až po Ural na východě. Dávat si proto za cíl „nulové emise“ světadílu Evropy je významový nonsens. EU zatím stále není Evropa jako světadíl. Do emisí kysličníku uhličitého určitě v Evropě promlouvají i emise ruské, běloruské a ukrajinské, kde se o plánech na „nulovou stopu“ nehovoří. To jen tak pro pořádek k „ambicím“ programu EU.

Hosté Witowské na plány, přednesené ve svém kandidátském projevu Ursulou von der Leyenovou , odpovídali dle svého politického ukotvení. Jednoznačně pro byl Kolaja, kriticky se k němu vyjadřovali jak Vystrčil, tak David. Oba vystoupili s velmi rozumnými argumenty proti realizaci bez ohledu na náklady, Vystrčil navíc připomněl, že Leyenová hovořila i o tom, že si na tento cíl musí EU vydělat. David upozornil i na praxi, kterou řada států EU doposud provozovala, tj. přesunout energeticky náročné výroby do Asie. Pak lze samozřejmě hovořit o „pštrosí politice“, protože by EU splnila své plány, ale její uhlíková stopa by se realizovala mimo území Evropy.

Došlo i na světově proslulou švédskou školačku/neškolačku, která vystoupila na demonstraci za záchranu planety v Německu. David trefně tento případ označil za politické zneužití této mladé slečny, podobně i Vystrčil, který argumentoval tím, že životní zkušenosti nelze jednoduše přebít mladistvým elánem. A pak došlo na onu otázku: Jedná se v počínání oné slečny o ekologický džihád, jak toto chování označil údajně Jan Zahradník z ODS?

V odpovědi na tuto otázku se kromě jasného ne od piráta Kolaji dočkala Witowská vyhýbavých odpovědí Davida i Vystrčila. K tomu existuje velmi racionální stanovisko - ano, je to ekologický džihád! Proč?

Džihád je podrobně popsán ve wikipedii. Jde zejména o džihád mečem, do kterého se mohou zapojit muslimové ve věku od 6 do 60 let. Je jistě pozoruhodné, že výzvu proti používání fosilních paliv do roku 2050 sepsala i skupina islámských odborníků, kteří apelují na 1,5 miliardy muslimů, aby skoncovali s používáním fosilních paliv a orientovali se jenom na obnovitelné zdroje.

Jestliže džihád tak, jak se prakticky projevuje (terorismem a obecně použitím síly (meče)), má u nepřátel islámu vzbudit strach a eliminovat tak odpor, přesně ve stejném duchu totiž působí i radikální ekologismus. Jeho cílem je u politiků v západních státech vzbudit obyčejný strach z toho, že pokud se postaví politice „záchrany klimatu“, budou nevolitelní, protože je „veřejnost“ odmítne. Použití slova džihád je tak samozřejmě vítanou politickou zkratkou (o džihádu dnes už Evropa ví bohužel své), ale není zdaleka tak nepřiměřené, jak by se mohlo zdát.

Realita je taková, že se tvrzení o zásadním vlivu lidské civilizace na klima dostalo do politiky a všechny momentální jevy v atmosféře (teplo v létě nebo zima v zimě) se komentují jako vliv člověka. Ne, že by se člověk na poškozování přírody nepodílel (vzpomeňme na zničení krušnohorských jehličnatých lesů kysličníkem siřičitým z elektráren nebo odpady z umělých hmot v oceánech), ovlivnit celoplanetární klima je však stále záležitostí sci-fi literatury. Víme totiž, že se klimatické podmínky na Zemi měnily i bez působení lidské civilizace a současná situace je důsledkem zásadního přeceňování schopnosti lidské civilizace měnit životní podmínky v celoplanetárním měřítku. Jinými slovy, politikou záchrany planety se dají vyhrát volby, pokud jsou voliči dostatečně dlouho „masírováni“ ekologickými aktivisty a těmi příslušníky vědecké komunity, kteří si z výzkumu klimatických změn udělali výborný byznys.

Je pravdou, že kritici změn klimatu lidskou činností jsou ve vědecké komunitě v menšině. Jejich názory jsou navíc odmítány jako „nevědecké“ a razí se „jediná správná věda“, tj. ta, která jako viníka klimatických změn definuje jednoznačně naši civilizaci. Ekologie se tak stala „svatou“ disciplínou a v demokracii se stala svým způsobem nekritizovatelnou. Bez kritického přemýšlení se ale nelze obejít ani v této disciplíně a pokud bude kritika některých záměrů apriori odmítána, budou obrovské finanční prostředky promarněny marným bojem s přírodou.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 22.7.2019 8:00 | karma článku: 36.34 | přečteno: 1334x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 21.10 | Přečteno: 345 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.77 | Přečteno: 3370 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3134 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 21.10 | Přečteno: 345 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 465 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2305 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.22 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...