Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nedotknutelný Rittig - polemika s „pravdoláskaři“

Další mediálně sledovaný případ korupce dospěl do stadia vynesení rozsudku prvoinstančního soudu. Ivo Rittiga a další obžalované soud zprostil obžaloby.

Člověk se stále setkává se situacemi, které ho mohou překvapit. Jakmile vynesl prvoinstanční soud osvobozující rozsudek nad všemi obžalovanými v kauze Dopravního podniku Praha, ihned to vzbudilo poměrně značné reakce na straně komentátorů, kterým se poněkud zjednodušeně ale zřejmě výstižně říká „pravdoláskaři“. Ivo Rittig je podle těchto lidí „nedotknutelný“ a stav naší justice je tomu odpovídající.

Co však (ne)překvapí, je reakce „pravdoláskařů“ na další známou kauzu, která se dotýká samotného premiéra- Čapí hnízdo. Policie navrhla postoupit šetření do stadia zahájení soudního procesu a komentátoři nešetřili obdivem k práci policie a dozorujícího státního zastupitelství, že se „nebojí“ a ženou k soudu samotného Andreje Babiše. Pak došlo k rezignaci ministra spravedlnosti a už je vše jinak. Hrozí odvolání nejvyššího státního zástupce a scházejí se mnohatisícové demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze. Nezávislost orgánů činných v trestních věcech je ohrožena!

Vedou se polemiky s novou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou, podle níž je údajně možné si v Česku objednat trestní stíhání. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se dušuje, že to možné není a pokud se něco přece jen stane, vnitřní kontrolní mechanismy v systému státního zastupitelství zafungují. Ta samá Benešová před jistým časem po svém odvolání z pozice nejvyšší státní zástupkyně tvrdila, že v Česku existuje justiční mafie a kvůli tomu se s ní potrefené husy i soudily. Kauza „Justiční mafie“ je označení pro spor na ochranu osobnosti, jehož podstatou je výrok, kterým byla Renata Vesecká spolu s bývalým ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem, místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou, svým prvním náměstkem Karlem Černovským, náměstkem vrchního státního zástupce v Praze Liborem Grygárkem, krajským státním zástupcem v Brně Petrem Coufalem a okresním státním zástupcem v Jihlavě Arifem Salichovem veřejně v rozhlasovém vysílání (20. prosince 2007) označena bývalou nejvyšší státní zástupkyní a stínovou ministryní spravedlnosti za ČSSD Marií Benešovou za součást tzv. „justiční mafie“, která nezákonným způsobem ovlivňuje průběh některých zájmových trestních věcí.

Po vynesení osvobozující rozsudku nad Rittigem a dalšími obžalovanými se státní zástupce ihned odvolal. Podle ředitele Nadačního fondu proti korupci odvolací soud jistě uzná obžalované vinnými. „Věřím, že odvolací soud následně připustí jako důkaz odposlechy, které jasně dokazují korupční jednání obviněných v této kauze,“ uvedl. To je ze strany "ředitele" docela svérázný přístup k rozhodování soudů, nemyslíte?

Připomeňme si proto další korupční kauzy týkající se politiků. Kauza Davida Ratha v podstatě přešlapuje na místě a v údajně naprosto jasném případu korupce nebyl doposud vynesen konečný verdikt. Rath podává ochotně rozhovory o tom, jak trpí. Počátek kauzy se datuje od května roku 2012, kdy ho policie zadržela se „sedmičkou vína“. Kauza Petra Nečase má počátek v roce 2013 a díky ní padla vláda a došlo k razantnímu přepsání politických preferencí ve prospěch hnutí ANO. V této kauze se v zásadě nic neděje a vedou se diskuse o tom, zda měla či neměla Jana Nečasová, nynější žena Petra Nečase, danit drahé dárky. I zde se zdá být rozhodnutí soudu v nedohlednu.

Osvobození Ivo Rittiga (nepravomocné), vlekoucí se proces s Davidem Rathem i proces s Petrem Nečasem, ukazují na jisté symptomy, kterými trpí orgány činné ve věcech trestných. Stále se opakuje problém použití odposlechů, a to jak v kauze Rittiga, tak v kauze Ratha. Prvoinstanční soudy na rozdíl od policie a státních zástupců, odposlechy jako důkaz odmítnou  a pak se čeká na soudy vyšších instancí, které obvykle vracejí odposlechy do hry. V případě Ratha se to již stalo, v případě Rittiga k tomu možná dojde.

Zdá se mi, že orgány činné v trestním řízení pracují naprosto nedostatečně. Rittig není první případ, kdy se údajný „jasný tunel“ nebo „jasná korupce“ nedočkal u prvoinstančního soudu potrestání. Pak nastupují „páky“, které mají soudce pokárat tak, aby rozhodli podle společenské poptávky. V těchto případech je navíc namočena i veřejnoprávní televize, která referuje o případech neobjektivně. Jinak by totiž nemohlo dojít k tomu, že obžalovaní jsou prvoinstančními soudy osvobozováni.

Je proto zřejmé, že tak zvané jasné případy nejsou z hlediska důkazního břemene zpracovány tak, aby to u soudu prošlo jako nůž máslem. Pokud důkazy u soudu vůbec neuspějí nebo je soud považuje za nedostatečné, je nutné si klást zásadní otázku. Jak je možné, že práce policie a dozorujících státních zástupců má tak nízkou úroveň? Není náhodou tato skutečnost svědectvím o chybujících státních zástupcích po celé vertikále až po „neodvolatelného“ Pavla Zemana? Není nakonec i samotná Rittigova kauza přeci jenom více kauzou politickou než hospodářskou kriminalitou?

Miloš Zeman, prezident České republiky, často hájí politiky obžalované v různých korupčních kauzách tak, že více než dvě třetiny soudů skončí zproštěním obžaloby.  Ve světle všech těchto skutečností se mi jeví činnost policie a státních zastupitelství jako chybná a neefektivní. Pokud se totiž policie a dozorující zastupitelství zabývají případy, které soud vyhodnotí tak, že se žalovaný skutek nestal, je to trapná vizitka jejich práce.  A v této souvislosti mám oprávněné pochyby i o kauze Čapí hnízdo, a sice že je kauzou politickou kamuflovanou do ekonomické trestné činnosti. Pokud by soud i v této kauze vynesl ono obligátní - žalovaný skutek se nestal - kdo za to bude odpovědný? Že by Andrej Babiš?

 

Autor: Jan Bartoň | pondělí 20.5.2019 8:00 | karma článku: 43,64 | přečteno: 6922x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2662x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:44

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

VIDEO: Plamenů se nezalekli. Američané pomáhali, dokud řidiče nevytáhli

24. dubna 2024  19:33

Starší řidič ve čtvrtek u americké Minnesoty sjel z dálnice a narazil do sloupu veřejného...

Lidovci znovu pokárali Cyrila Svobodu, ale vyhazov ze strany se nekoná

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  19:26

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších politiků, bývalého šéfa strany...

Hrozí scénář Twitter? TikTok v USA narazil, šanci větří mocní miliardáři

24. dubna 2024  19:25

Čínské sociální síti TikTok ve Spojených státech po úterním hlasování Senátu zvoní hrana. Její...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články