Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

EU: Nemyslí to dobře a dělají to ještě hůř

Roman Švidrnoch  ve svém sloupku v magazínu MfD Auto DNES popsal nové plány se zavedením bezpečnostních prvků do aut v EU slovy „myslí to dobře, dělají to blbě“.  Já „bruselu“ upírám i to první - dobře to ani nemyslí.

V nejnovějším čísle magazínu Auto DNES píše Roman Švidrnoch  ve svém úvodníku pod nadpisem „Hlídat, omezit, zakázat“ o posledních aktivitách „evropských expertů“ na bezpečnost dopravy. Švidrnoch začíná takto: Myslí to dobře. Ale dělají to blbě.  Je plánováno zavedení dalších asi patnáctí bezpečnostních či asistenčních prvků, která by měla zlepšit bezpečnost silničního provozu. Končí pak tím, že svět směřuje k tomu, že řidiči budou v roli pasivního pasažéra. S lecčím lze se Švidrnochem souhlasit. V širším smyslu však bruselští experti na všechno směřují systematicky evropské právo do stále absurdnější roviny zejména v rovině politické. Zatímco v autě může „asistent“ šoférovi skutečně v nebezpečných situacích pomoci, politicko-právní rovina plánů EU je cestou, která může v budoucnosti přinést doslova pohromu.

Chci upozornit na článek Ivana Picka Další šílené usnesení Evropského parlamentu - čeští europoslanci opět selhali.

Z článku vybírám pro ilustraci (doporučuji pročíst celý Pickův článek, na který odkazuji)

Evropský parlament se usnesl na tom, že lidé afrického původu jsou v Evropě utlačováni. V usnesení jsou přímo vyjmenovány příklady toho, jak jsou Afričané v Evropě utlačováni, ……

...děti afrického původu v členských státech EU dostávají ve školách nižší známky než jejich bílí vrstevníci a děti afrického původu mnohem častěji předčasně ukončují školní docházku….

…vybízí orgány EU a členské státy, aby oficiálně uznaly a připomněly si historii lidí afrického původu v Evropě – včetně minulých a stále probíhajících nespravedlností a zločinů proti lidskosti, jako je otroctví a transatlantické obchodování s otroky nebo zločiny spáchané v rámci evropského kolonialismu –, ale také obrovské úspěchy a pozitivní přínos lidí afrického původu, a to jak prostřednictvím oficiálního uznání mezinárodního dne památky obětí otroctví a transatlantického obchodování s otroky na unijní i vnitrostátní úrovni, tak zavedením měsíců černošské historie….

...žádá Komisi a členské státy, aby s ohledem na stávající právní předpisy a postupy zajistily bezpečné a legální cesty pro přistěhovalce, uprchlíky a žadatele o azyl, kteří chtějí vstoupit do EU;

Picek pak uvádí, jak o této deklaraci hlasovali čeští europoslanci a uvádí, že proti nehlasoval nikdo!, zatímco pro ANO, TOP09, STAN, KDU-ČSL, KSČM a ČSSD.

Usnesení Evropského parlamentu je sice zatím právně nevymahatelné (podotýkám, že se stejně tak politici vyjadřují o deklaraci OSN o migraci). Nicméně vytváří předpoklady k tomu, aby se během let úvahy z usnesení Evropského parlamentu staly součástí soudních rozhodnutí a byly ještě o něco později či dříve začleněny do právního rámce jednotlivých států EU.

V této souvislosti musím připomenout jinou, zdánlivě nesouvisející aktivitu Polska vůči Německu. Německá vláda ústy svého mluvčího Steffena Seiberta odmítla požadavky Polska, aby mu Německo zaplatilo válečné reparace v řádu stovek miliard eur. Seibert v pátek zdůraznil, že Německo svou odpovědnost za zločiny 2. světové války přijímá, připomněl, že se Polsko dalších požadavků vzdalo v roce 1953.

V roce 1953 však bylo Polsko v postavení vazala SSSR, na německém území vznikla v sovětské okupační zóně Německá demokratická republika a i ta se stala součástí sovětského bloku. Polsko pak patřilo ke státům, které nejvíce II. světová válka postihla, podobně jako území SSSR okupovaná Německem a Německo samotné.  Polský požadavek na válečné reparace vůči Německu je tak dle mého soudu oprávněný, zda se jedná o stovky miliard eur nevím. Principiálně jde ale o podobnou situaci jako v případě „utlačování lidí afrického původu“.  Odkaz na „zločiny kolonialismu“ v Africe v usnesení Evropského parlamentu má ale naprosto konkrétní nositele- někdejší koloniální mocnosti Velkou Británii, Francii, Portugalsko, ale i Belgii či Holandsko.  EU sice tyto státy obsahuje, ale většina evropských států se na kolonizaci Afriky nijak nepodílela. Tak zvaný „evropský kolonialismus“ je tak naprosto smyšlenou konstrukcí „moderní politické korektnosti“.

Usnesení o utlačování lidí afrického původu v Evropě tak má očekávatelná finanční plnění. Jakmile se připustí „evropská vina“, musí po tomto následovat „trest“. Africké státy mohou zvýšit své požadavky na pomoc - dotace - z EU. Usnesení pak vytváří vhodné podmínky pro budoucí migraci z Afriky, která dle usnesení musí být de facto akceptována z jakýchkoliv důvodů - píše se o „přistěhovalcích, uprchlících a žadatelích o azyl“. Do tohoto rámce se prostě vejde každý, kdo v Libyi usedne na člun a za své místo zaplatí stovky eur.

Není vůbec náhodné, že Evropský parlament o této definici „evropského kolonialismu“ hlasoval před koncem pětiletého funkčního období.  Blíží se totiž volby a jen skutečně odvážní poslanci - pár desítek se jich v Evropském parlamentu našlo a budou to zřejmě „krajně pravicové“ a „národovecké skupinky“- hlasovali proti usnesení a nebojí se ostrakizace z „fašismu“ nebo „nacismu“.  Zavedené vládnoucí bloky hlasovaly pro usnesení, aby tím dodaly váhu „konání dobra“. Považuji to za vrcholné sebemrskačství, které ovšem nebude africkými státy vůbec oceněno. Možná to naopak povzbudí ty země, které praktikují černý rasismus, typický například pro Zimbabwe, kde běloši přišli o své farmy na základě rasové příslušnosti. Právě proto nesouhlasím s Romanem Švidrnochem a tvrdím, že to „Brusel“ nejen že nemyslí dobře, ale dělá vše pro naprosté odcizení svých „elit“ od občanů Evropy.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 11.4.2019 8:00 | karma článku: 33,48 | přečteno: 731x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2678x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články